logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

Dilluns, 01 Febrer 2016 10:35

D.O. Cava 2016

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

 

DO Cava

Les coses no han canviat gaire pel que fa als productes d’aquesta DO. Tot i que és molt jove, el modus operandi portava molts anys funcionant quan va constituir-se el Consell Regulador, i la majoria dels cellers elaboradors tenen un llibre d’estil propi que canvia molt poc any rere any.

El Cava, per definició i per esperit, va néixer a l’ombra del champagne. Però cal deixar clar que no hi ha cap altre vi escumós al món que faci servir el mètode tradicional sense que la seva base varietal no sigui la mateixa trilogia de l’escumós francès. El cava, doncs, treballa molt majoritàriament amb varietats tradicionals catalanes, i només una petita part empra chardonnay o pinot noir, autoritzades des de 1990 pel Consell Regulador.

Les ofensives recents des d’altres DO tenen fonament en les carències que la gran producció genera en un sector que sempre demana, per part de les empreses més petites, altres marges i preus i un altre tractament del que necessita el gran volum. El Cava necessita regular més el seu producte, fer que doni més garanties al consumidor: obligar a que l’elaborador detalli l’anyada si no es tracta d’un cava que faci servir vins de reserva, i a que faci constar la data de degollament de l’ampolla. Les mesures adoptades fins ara, que veuran l’aplicació a l’inici del 2016 a les primeres ampolles, van en la bona direcció: però la veritable reforma pendent és fer que tothom hagi de especificar l’anyada del vi base i la data de sortida del producte al mercat.

Cal també fer evolucionar alguns conceptes: no és cert que els caves d’empreses petites siguin millors que els de les grans produccions: un altre cop el tasta cegues traurà de dubtes a qui n’estigui convençut. Molts caves “artesans”, com la gent els anomena, pertanyen a empreses que no tenen vinya, que compren bons vins base i que fan un gran producte, però que tenen molt poca “artesania” a dintre. També cal revisar aquell vell hàbit de molts cavistes, de posar al millor cava que fan, al més car, una mica de chardonnay o de pinot noir (si és rosat); darrera d’aquest hàbit hi ha tota una tradició de menystenir el raïm local que potser cal posar al dia.

Per acabar, cal dir que el Cava és l’únic vi escumós del món que suporta perfectament l’absència de sucre afegit en el degollament; és a dir, que és l’únic que pot anar pel món dient que és brut nature, que només té de 0 a 3g/l de sucre afegit, i que dietèticament és molt més saludable que molts altres i més natural. No sé què esperen els cavistes per fer servir l’argument.

Llegir 420 vegades Darrera modificació el Dissabte, 27 Febrer 2016 10:54

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?