logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

Dissabte, 27 Febrer 2016 11:08

DO Penedès 2016

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

DO Penedès

Fa deu anys les coses eren ben diferents pels cellers de la DO Penedès. Encara venia la idea de que els vins del Penedès eren molt més elegants i fins que els de la resta de les contrades catalanes, on la fortor i el grau eren la norma. El secret? La perfecta adaptació dels varietals forans, dels quals havia fet bandera durant tants anys, i que des d’aleshores han proliferat arreu del territori català.

És ben cert que el Penedès ha estat la porta d’entrada de tota una manera d’entendre el negoci del vi. El client vol sorpreses? li donarem, doncs: el mercat internacional vol vins semblants als francesos, però més econòmics? No hi ha problema en donar-li. S’autoritzen les varietats i se’n fa vi del que calgui. Aquesta mentalitat va funcionar des dels inicis dels anys 80 fins al final de la primera dècada del XXI, i des d’aleshores les coses han canviat força. Més des dels cellers que des del consell regulador, la realitat s’ha imposat i els elaboradors han pres consciència del que en realitat estava passant: estaven -encara es fa- fent rèpliques d’un material francès, sempre consolidat a un altre preu i amb una altra DO al darrera al mercat internacional.

Fa uns set anys va sortir a la llum el Pla Estratègic del Penedès. Concentrava tota l’energia en la xarel·lo com a varietat pròpia i gairebé exclusiva de la comarca, deixant de banda tota la resta de qüestions varietals que s’hauria de resoldre a llarg termini, potser confiant en que el mercat seria el que propiciés els successius canvis en el llistat de tipus de raïm admesos.

D’aquella proposta en queda l’esperit, perquè l’equip actual de la DO té el seu propi full de ruta. Val a dir que tenint en compte la dimensió i la importància estratègica d’aquesta DO, els canvis van a bon ritme, i també que el consell regulador segueix una estratègia que considerem encertada: començar per prestigiar una part petita de la producció de la DO (els vins escumosos) per tal d’aplicar després els canvis que hagin assolit l’èxit a la resta del vins emparats per la DO. Cal paciència, doncs, per veure els resultats a curt termini, i sobre tot cal adonar-se que el nivell de disbarat era molt gran com per arreglar-ho en quatre dies. També cal ser conscient que els canvis que s’apliquin a una petita part no poden anar fil per randa a la resta, atès que els interessos que apareixeran en el seu moment demanaran una negociació llarga i difícil.

 

do estatactual penedes2

 Quedarà una petjada important d’aquesta etapa francòfila del Penedès. Ningú no s’ha de lamentar de que sigui així, si al final el resultat té prou identitat com per no haver de dir que el tret diferencial d’aquesta DO és la diversitat, atès que són conceptes contraposats. Significativament, fa molt de temps que no se sent aquesta frase, que abans era la frase que més es feia servir en matèria de promoció. Ara la força està a la xarel·lo, que atreu l’I+D de molts elaboradors en desenes de vinificacions diferents; en la xarel·lo vermell, que treu el cap amb força i reivindica el seu espai; en la macabeu, que encara que sigui amb poques mostres deixa anar tot el seu potencial; i en negres, la sumoll és la gran revelació dels darrers anys (Can Ramon, Heretat Mont-Rubí, Jané Ventura, Can Ràfols dels Caus...). Hi ha altres opcions, com ara en alguns indrets la garnatxa negra (Finca Viladellops, Parés Baltà) o l’ull de llebre. A Albet i Noya tenen una gran confiança en la belat, una varietat trobada i recuperada del no-res, sense que s’hagi tingut notícia de la seva existència fins fa uns anys. Cal esperar per veure quina d’aquestes opcions ha de ser la tria de la majoria de cellers a l’hora de fer vi negre, però cal fer-ho assumint que el Penedès no és el millor lloc de Catalunya per fer vi negre.

 

No només hi ha molt potencial pel futur: la qüestió és que històricament és una regió puntera, que marca tendència, que influeix en totes les altres perquè econòmicament és molt potent. I per tant, els canvis que es puguin produir al Penedès -tal com ha passat els darrers cinquanta anys- seran probablement model de comportament per a molts cellers de la resta del territori. En aquest sentit, la responsabilitat és doble: i abans de fer qualsevol pas, el consell regulador n’ha de ser conscient de la transcendència que les seves decisions han tingut en el passat més recent.

Llegir 557 vegades Darrera modificació el Dissabte, 27 Febrer 2016 11:10
Més en aquesta categoria: « DO Montsant 2016 DO Pla de Bages »

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?