logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

Sergi Sevé

correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Dijous, 10 Març 2016 11:21

  Sergi Sevé

Diumenge, 06 Març 2016 08:17

1      Propietats sensorials del vi

El vi és un dels aliments de perfil sensorial més complex i la seva amplitud de matisos te una transcendència cultural.

 

Aula de Tast

Aula de Tast. Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera - Universitat Autònoma de Barcelona

 

1.1    Dotació sensorial

El coneixement dels components dels aromes del vi han anat en augment de forma que cada cop es detecten i es quantifiquen compostos que es troben en quantitats molt petites. La cromatografia en fase gasosa ha permès avançar en el coneixement de la relació entre l’estructura química i la sensació aromàtica del compost.

1.1.1    Substàncies odorants

Perquè una substancia sigui percebuda olfactivament ha d’estimular la pituïtària en la quantitat suficient per desencadenar una reacció en el cervell. En general es pot considerar que les substàncies no volàtils no seran olorades mentre que les substancies responsables de l’aroma del vi son aquelles que son volàtils

1.1.2    Substancies gustatives

El sabor es la conseqüència de percepcions gustatives olfactives i tàctils. En sentit estricte el sabor només és aplicable a les sensacions que les substancies gustatives estimulen a les cèl·lules ubicades en la boca.

Actualment en el vi hi trobem cinc gustos basics: dolç, salat, àcid, amarg i umami

1.1.2.1   Dolç

 Associat al sucre també el trobem en altres substancies com la sacarina o cloroform. En el vi n’hi trobem dues famílies:

Sucres: glucosa, fructosa, arabinosa, xilosa

Alcohols: etanol, glicerol, sorbitol, butilenglicol, inositol

L’important a recordar és que l’alcohol reforça el sabor dolç del sucre

1.1.2.2   Àcid

El principals àcids que trobem en el vi provenen

Del raïm: Tartàric (molt àcid), màlic (mes verd i dur), cítric (mes fresc)

De la fermentació: àcid làctic (agrí i suau), acètic (fort aroma i és el component basic del vinagre) i succínic (el sabor es una mescla de d’àcid, amarg i salat)

Del raïm De la fermentació

 

Acidesa fixe

 

 

Acidesa Total

Àcid tartàric Àcid succínic
Àcid màlic Àcid làctic
Àcid cítric  
  Àcid acètic Acidesa volàtil

 

1.1.2.3   Salat

Les sals d’àcid orgànics i inorgànics son les responsables del gust salat del vi. Per exemple el bitartrat és àcid i salat. N’hi trobem al voltant de 2 a 4 g/l

1.1.2.4   Amarg

Els polifenols son els components mes representatius de l’amargor. Els tanins son amargs en medi basic, mentre que en un medi àcid com el vi produeixen astringència, sensació que es mes tàctil que gustativa

1.1.2.5   Umami

La incidència de l’umami en el gust del vi explicaria perquè alguns d’ells, en especial els de major complexitat, harmonitzen millor amb determinats aliments. Umami es una paraula d’origen japonès identifica la presencia de components proteics. El gust es subtil i sol estar emmascarat per altres sabors mes potents, detectable en aliments molt saborosos, equilibrats i rics en proteïnes, encara que no necessàriament càrnics. Hem de tenir en compte que un vi pot tenir fins a 20 g d’aminoàcids per litre

1.1.3    Molècules tàctils

Els tanins son un dels principals responsables del sabor del vi encara que no es puguin olorar. Produeixen una sensació mes tàctil que gustativa- la sensació d’astringència que deixen en la llengua, geniva i interior de les galtes es barreja amb el gust amarg característic.

Per altra banda l’alcohol produeix una sensació tàctil inclús pot donar la sensació d’escalfor.

1.1.4    Evolució i modificació de la dotació sensorial

Les reaccions químiques que es duen a terme dins de l’ampolla son complexes i poc conegudes. No obstant algunes investigacions han permès explicar els canvis de color i d’aroma. Els tanins (i els components aromàtics) i la fusta de les barriques es transformen, associant-se entre si per polimerització i depositant-se al fons de l’ampolla.

El vi de vermell púrpura esdevé roig robí i s’aclara a continuació fins adquirir un to vermell totxana. L’acidesa astringent de la fruita verda es flexibilitza. L’agressivitat del vi jove desapareix per donar lloc a la rodonesa vellutada que es manifesta a través dels aromes complexos. Tots els vins es modifica a l’envellir, menys els vins molt filtrats i estabilitzats per pasteurització.

La tecnologia permet modificar la composició d’un vi amb l’objecte de forçar certes modificacions o variacions respecte a la dotació que seria esperable sense la intervenció d’aquestes noves eines. En altres paraules, cada vegada els elaboradors s’apropen més als gustos del consumidor i a les modes del mercat. Tot això seria impensable sense la participació de l’anàlisi sensorial i la contribució de la química analítica, que ens proporciona els coneixements actuals sobre els components sensorials dels aliments.

Aquestes modificacions comprenem des de l’aplicació de noves tècniques de cultiu en la viticultura (polifenols), utilització de llevats triats el metabolisme dels quals afavoreixen determinats compostos interessant des del punt de vista de l’elaborador per intentar satisfer al consumidor. Així que conèixer la química i la composició del vi i els seus aspectes nutricionals és l’eina bàsica per elaborar un producte amb determinades característiques organolèptiques.

 

Pel què respecta als components més determinants de la composició del vi, la seva qualitat organolèptica, són les substàncies colorants i els sucres:

Per determinar el grau d’evolució del vi a partir del seu color, el qual serà un indicador del bon grau d’evolució. La gamma de tonalitats en forma aproximada es resumeix en:

Grau d’evolució Vi blanc Vi rosat Vi negre
Vi jove Reflexos verds Rosa-gerd Reflexes violacis
Vi madur Reflexos palla Maduixa fresca Vermell cirera
Vi vell Reflexos daurats Maduixa madura Reflexos teula
Vi rosat Reflexes ambarins Albercoc Marró

 

 

Ull de Llebre Fargas Fargas DO Pla Bages

Ull de llebre jove. 1 any d’ampolla. Celler Fargas Fargas. D.O. Plà de Bages

Recordeu que per apreciar el color correctament és necessari trobar-se en un entorn cromàtic neutre i adequat.

1.2    Atributs sensorials

El vi es un magnífic exemple per la percepció doncs posseeix atributs capaços d’estimular la totalitat dels nostres sentits

Òrgans Sentits i sensacions Caràcters percebuts    
Ull

Visio

Sensacions visuals

Color, limpidesa, fluïdesa, efervescència Aspecte  
Nas

Olfacte

(via nasal directa)

Sensacions olfactives

Aroma, buquet Olor Flavor
Boca

Olfacte

(via retronasal)

Sensacions olfactives

Aroma de boca Gust

Gust

Sensacions gustatives

Reacció de les mucoses

Sensibilitat química

Sabor o gust

Astringència

Causticitat

Bombolleig

Sensacions tàctils Consistència, liquidés, fluïdesa, untuositat Tacte
Sensibilitat tèrmica Temperatura, alcohol
Retirada del vi Olfactiva P.A.I.    
Gustativa Fi de boca    

 

1.2.1    D’origen físic

1.2.1.1   Color

El color informa del cos, evolució i estat del vi. En ell hi trobem l’edat i caràcter. La intensitat del color en dona una idea del cos del vi, doncs en general ens els vins negres color i tanins van units. La tonalitat o matis reflexa el grau d’evolució del vi, la seva edat. El color influeix en el grau d’apetència d’aliments i begudes en general; el blau no es un color alimentari, doncs no resulta atractiu en un aliment. Els tons càlids son suggereixen apetit i sabors agradables. El color depèn de l’acidesa doncs un pH baix proporciona vivacitat en un color vermell.

1.2.1.2   Limpidesa

En general la presencia de partícules en suspensió pertorba les sensacions gustatives per colmatació de les papil·les. Hem de distingir entre terbolesa i dipòsits sedimentats naturalment en la botella durant l’envelliment. La presència de dipòsits de matèria colorant és signe de qualitat, de tractar-se d’un vi de certa edat i d’absència de manipulacions en la botella. En principi la terbolesa manifesta brutícia i disminueix la seva apetència (hi ha excepcions).

llevats en cava recaredo

Sediments de llevats. Caves de Recaredo. D.O. Cava

El vi neix de forma tèrbia  i pateix una sèrie de tractaments per adquirir limpidesa. Posteriorment com a conseqüència natural de l’envelliment es va formant un sediment pesat de de taní de color.

 

vi base cava de trepat CA DO Conca Barbera

Vi base Cava Trepat 100%. Celler Carles Andreu

Limpidesa, transparència i brillantor és a vins blancs i rosats. En negres i segons el grau d’intensitat del color pot donar-se el cas que un vi límpid no sigui transparent.

1.2.1.3   Fluïdesa

Caracteritza la viscositat i s’observa remenant la copa. Es forma un degoteig en la seva paret. Les gotes que descendeixen en columnes irregulars s’anomenen llàgrimes. Aquest efecte descrit per James Thomson i conegut per efecte “Marangoni” o efecte “Thomson” es produeix quan hi ha una forta evaporació de l’alcohol que es condensa en les parets altes de la copa, descendint en forma de gotes degut a la tensió superficial. La seva persistència depèn de la viscositat, és a dir de la presència de glicerol, de la quantitat d’alcohol i de la concentració de sucres en el condensat.

 

llagrima

Llàgrimes de Vinya Vella de Garnatxa i Carinyena. Celler Sola Clàssic. Bellmunt del Priorat

 

 

La presencia de llàgrimes en la copa depèn de la tensió superficial creada entre el líquid i la paret (detergents, rugositat) i la untuositat del vi (alcohols, glicerols i sucres).

1.2.1.4   Efervescència

Tots els vins contenen quantitats importants de CO2. En general es considera el següent:

Vins espumosos > vins blancs > vins rosats >vins negres

En els caves aplicarem les següents regles

El tamany de les bombolles indica la finor del vi

El nombre de bombolles per unitat de temps es important

El cordó despuma pot ser inexistent, discontinu o complet

La persistència de les bombolles es reflexa en l’aparició d’una corona, un collar al voltant de la copa, i

Una bona espuma és la que te bombolles fines i el cordó despuma es complet i persistent

 

Trepat CA BNR Barrica

Collar d’espuma al voltant de la copa. Cava Carles Andreu Brut Reserva Barrica. D.O. Conca de Barberà

1.2.1.5   Temperatura

Sensacions tèrmiques

Son un índex de la temperatura del vi. Es poden ocultar sabors o produir sensacions sàpides. Per exemple si el vi es troba a una temperatura massa freda les papil·les de la llengua es cremen pel fred i l’acidesa queda emmascarada

Sensacions pseudotèrmiques

Son les degudes a l’alcohol (produeix cremor i ardor) i indiquen la vinositat

Constituents Examen visual Examen olfactiu Examen sabor Gustatiu altres sensacions
Aigua Incolora Incolora Insípida  
Alcohols Llàgrimes --- Dolç

Untuositat

Vinositat

(pseudotèrmica)

Àcids Brillantor --- Àcid

Irritació genives

Salivació

Polifenols Color --- Amarg

Contracció

mucoses

Sequedat

Astringència

Sucres Llàgrimes --- Dolç Untuositat
Carbònic Bombolles Exalta aromes Àcid

Picor en llengua

Rugositat

Compostos

aromàtics

--- Aromes --- Aromes

 

1.2.2    D’origen bioquímic

No oblidem que el vi es un producte viu, elaborat a partir de transformacions de matèria orgànica procedent d’organismes vius. Els equilibris metabòlics i els processos bioquímics tenen lloc ja en la maduració de l raïm i des de l’extracció del most fins al vi elaborat i envellit tenen un paper decisiu en els atributs sensorials del producte final

Tipus d’aromes presenta en el vi

Sèrie animal: caça, pell, gos mullat. Almesc, almescat, civeta. Suor, greix. Orina de rata, orina de gat. Carn, carnós, marinat. Indol, escatol. Macerat, “olor a marea bruta”

Sèrie balsàmica: oli de ginebre, pi, resina, resinós, trementina, encens, vainilla, vainillat.

Sèrie fustes: fusta verda, fusta vella, fusta rància, fusta d’acàcia, de roure, de cedre, de sàndal, llapis, caixa de puros, escorça llenyosa, fusta rància de Conyac, d’Armanyac.

Sèrie química: Acètic, alcohol, carbònic, hidrocarburs, naftol, fenol, sofre, sulfurat, sulfurós, cel·luloide, ebonita. Medicinal, farmacèutic, desinfectant, iode, clor, grafit

Sèrie especiada (olors aromàtics): Anís, anet, anís estrellat, fonoll, Xampinyó, rovelló, bolet, seta, trufa. Canyella, gengibre, clau, nou moscada, pebre, pebre verd. Alfàbrega, menta verda, menta apimentada, timó, angelica. Regaléssia. All, ceba. Orenga, marduix, espígol, garriga. Càmfora. Vermut

Sèrie empireumàtica: Fum de tabac, fumat, humus, encens, cremat, torrat, caramel, ametlla torrada, pa torrat, pedra cremada, pedra foguera, salex, pólvora, fusta cremada, incendi, cautxú, cuir, pell de Rússia, cafè torrefacte, cacau, xocolata

Sèrie etèria (i olors de fermentació): Acetat de isoamil, acetona, amílic, plàtan, caramel acidulat, caramel angles, laca d’ungles, esters d’àcids grassos superiors (caprats, caproats, caprilats), sabó, sabonós, vela, cera, estearina. Llevats, ferment, pasta fermentada, blat, cervesa, sidra. Làctic, llet agria, productes làctics, lleteria, formatgeria, mantega, diacetol, iogurt, xucrut. Arpillera, estable, quadre.

Sèrie floral: florit, floral, flor d’acàcia, d’ametller, de taronger, de préssec, de henna, de saüc, de vinya, arç. Mare selva, canya santa (Lemon grass), jacint, narcís, gessamí, gerani, bruc, ginesta, malví, magnòlia, mel, peònia, reseda, rosa. Camamilla, til·la, verbena, lliri, violeta. Crisantem, clau, clavell

Sèrie afruitada: Panses, panses de corinti, confitat, pansificat, moscatell. Cirera negra, cirera salvatge, guinda, picota, cirera silvestre, kirsh, aiguardent de cirera. Pruna, pruna pansificada, aranyons, mirabel, os, ametlla amarga, festuc. Baies salvatges, nabius, murta, grosella, maduixa, maduixes del bosc, gerd, grosella madura, mora. Albercoc, codony, préssec, pera, poma Golden, poma reineta, meló, hespèrids,  bergamota, poncem, llimona, taronja, magrana. Nou, avellana. Olives verdes, olives negres

Sèrie vegetal: Herba, herbaci, pastura, fenc, aroma de part, de fulla verda, de fulla de parra, de fulla de grosella, de fulla marcida. Llorer, salze, tisana, infusió, fulles mortes. Olor a verdura, artemisa, aristolòquia, col, créixens, heura, malcoratge, clavell, rave blanc, raves, falguera, cafè verd, te, tabac.  Humus, pols, mala herba, terra, terròs, aiguamoll, molsa d’arbre

1.2.2.1   Aroma i buquet

Es considera que l’aroma el constitueixen els principis aromàtics dels vins joves, mentre que el buquet és l’atribut adquirit durant l’envelliment.

L’aroma està compost per les fraccions volàtils, que calentades en la boca, aspirades cap a la part del darrera de la cavitat bucal i percebudes per via retronasal, assoleixen la mucosa olfactiva. L’aroma en un vi es un atribut de gran complexitat: els aromes primaris, característics del cep , presenten notes afruitades o florals, els procedents de la vinificació afegeixen altres aromes secundaris i la criança aporta les notes de les especies que donaran al vi el seu buquet

Primaris o varietals

Son els aromes propis del raïm. En funció de la vinya, del sòl, de la climatologia, etcètera.

 

mmostres granit MAsia Carrera DO Emporda

Mostres de sòl. Celler Martí Fabra. Massís de l’Albera. D.O. Empordà

 

Vinya Vella de Trepat CA DO Conca B

Vinya vella de trepat. Celler Carles Andreu. D.O. Conca de Barberà

 

Aixala quars

Quarsita (rica en ferro). Noves terrasses per plantar carinyena. Celler Aixalà Alcaït

 

Secundaris o de fermentació

Es tracta d’aromes vínics procedents de la fermentació alcohòlica i malolàctica. La seva concentració ve determinada per tres factors:

Raïm: com més sucre més aromes secundaris.

Llevats: revelen els aromes. Existeixen llevats aromàtics.

Condicions de fermentació: desfangat de mostos i bàsicament temperatura i aireació.

Terciaris o bouquet

Son els aromes de criança. A la seva vegada el buquet és de dos tipus:

D’oxidació: els vins envellits en contacte amb l’aire; es caracteritzen per la presencia de substancies aldehídiques (poma, codony, nou...) i el seu aroma és estable a l’aire.

De reducció: en els vins sense contacte amb l’aire, es destrueix al airejar la botella violentament. El buquet de reducció arriba a la seva perfecció en ampolla.

 

sala barrica mas rodo

Envelliment en barrica a Mas Rodó. D.O. Penedès

Quan es tracta de vins originals i típics, l’aroma primari ha de dominar. Els aromes secundaris es van apagant al llarg del temps (hidròlisi dels èsters afruitats). Finalment l’aroma de fusta (vainilla, cuir, cafè) no ha d’anular la resta de components aromàtics; ha d’existir un equilibri aromàtic en el vi.

1.2.2.2   Sensacions en boca

Es produeixen pel contacte amb el vi de les mucoses bucles. Son les sensacions que ens produeixen una impressió de sequedat, rugositat y aspror.

L’exemple més fàcil de detectar és el de l’astringència dels vins, també anomenada estipticitat, que és deguda a tres causes:

Una coagulació de la mucina de la saliva (substància responsable de la solubilitat del taní en la saliva)

Una aturada de les secrecions salivars

Una fixació del taní en els teixits de les mucoses, amb la conseqüent pèrdua de la permeabilitat.

Aquest procés és similar al del curtit de la pell, en el què el col·lagen (agent hidròfil) es transforma en cuir (agent hidròfob e imputrescible). Les parts més astringents del gotim són la rapa i el pinyol (altre exemples d’aliments marcadament astringents són el caqui, el nespra, cards, carxofes). El grau d’astringència dels tanins és funció del nivell de condensació de la molècula (el seu tamany); el màxim d’astringència es produeix amb els tanins de gruix mig.

Les sensacions en boca causades per altres compostos ens indiquen la textura del vi (fluïdesa, untuositat, rodonesa); el glicerol, per exemple, contribueix a la untuositat dels vins.

La sensació àcida provoca una secreció de saliva abundant i fluida perquè irrita lleugerament les mucoses de la cavitat bucal, contribuint a donar frescor i nervi al vi. En canvi, la sensació dolça fa segregar una saliva viscosa i espessa.

Evolució de les sensacions gustatives durant el tast:

Atac o primera impressió: domini dels sabors dolços (2 a 3 segons)

Evolució: disminució de la sensació dolç. Augmenten de les sensacions amargues (5 a 10 s.)

Impressió final o  final de boca: dominen els sabors àcids o amargs (5 s.)

Persistència gustativa i aromàtica: postgust i cessament de les percepcions (3 a 15 s.)

 

1.2.3    Interaccions i equilibris sensorials

L’equilibri es defineix com una ponderació de les sensacions oposades i que produeixen harmonia i es realcen mútuament. Per altra banda l’harmonia del suport (gust) queda realçada per la de la fase olorosa doncs un aroma intens pot cobrir defectes estructurals en boca.

1.2.3.1   Interaccions sensorials

-          El gust dolç del sucre augmenta amb la presencia de l’alcohol

-          Amarg i àcid es reforcen

-          Amarg i dolç es compensen: un bon exemple és com emmascara el sucre l’amarg del cafè

-          Dolç i àcid es compensen: s’endolceix el suc de llimona i es posa sucre a les maduixes

El gust dolç i el tacte astringent s’emmascaren entre ells.

-          L’alcohol accentua l’astringència, però emmascara l’amargor.

-          El salat reforça el dolç

-          El gust salat reforça l’excés d’acidesa, amargor i astringència

-          El gas carbònic accentua l’acidesa i la astringència però disminueix la sensació de dolçor.

 

D’aquestes interaccions es desprenen els següents equilibris:

DOLÇ – ÀCID

DOLÇ – AMARG

DOLÇ – ÀCID + AMARG

 

1.2.3.2   Equilibris en vins blancs

 

DOLÇ – ACID I AMARG

 

VINS SECS

GRAU ALCOHÒLIC – ÀCIDS + SUCRES

En els vins blancs es tolera una acidesa més elevada que en els negres, doncs l’amarg és igual a zero.

 

VINS DOLÇOS

GRAU ALCOHOLIC + SUCRE – ACIDESA

GARU ALCOHOLIC – ACIDESA

En els vins dolços es tolera una acidesa més elevada que en els vins blancs secs, doncs el dolç és igual a la suma del sucre més l’alcohol.

Com més ric en sucre és un vi, més elevat ha de ser el grau alcohòlic, donat que el sabor dolç del sucre ha d’equilibrar el calor i la vinositat de l’alcohol

 

1.2.3.3   Equilibri entre vins negres

 

DOLÇ – ACID + AMARG

Si destil·lem un vi negre podem separar-lo en dues fraccions:

-          El residu de la destil·lació conté substancies fixes, és a dir, àcids i tanins;

-          El destil·lat està compost per les substàncies volàtils, és a dir, aigua i alcohol;

-          S’aconsegueix separar així els sabors àcids, amargs i astringents del sabor dolç;

-          Un vi negre és agradable perquè la seva acidesa i amargor estan equilibrats per l’alcohol.

 

LA DOLÇOR DEL VI NEGRE = ALCOHOL           (doncs els sucres  = 0 )

 

En la Sidra el sucre neutralitza l’acidesa i el CO2. En la cervesa hi tenim menys alcohol i menys àcids que en el vi; l’acidesa del CO2 i l’amargor de la cervesa compensen la dolçor alcohòlica. En el cas del most de raïm, es necessita una acidesa suficient per compensar la gran quantitat de sucre que conté. En els vins negres podem afirmar:

Com menys tanins contingui, millor suportarà l’acidesa (és el cas dels vins joves):

Com més tànnic sigui el vi (necessari per conferir-li llarga vida) millor serà l’acidesa; és el cas dels vins negres de criança, i

Un alt índex de tanins associat a una forta acidesa farà vins més madurs i astringents.

 

En general podem afirmar que:

Un vi suporta millor l’acidesa com més grau te;

Els sabors àcids, amargs i astringents se sumen;

Els vins més durs són aquells que són alhora àcids i rics en tanins, i

Una gran riquesa tànnica es suporta millor si l’acidesa no és excessiva i si la graduació alcohòlica és elevada.

 

Els aromes de la mateixa família se sumen i, es reforcen (sinergia). Altres aromes s’emmascaren o anul·len. Les substàncies aromàtiques incideixen en les impressions de sabor i de cos, i viceversa. Els tanins tendeixen a esborrar les notes afruitades. És important elaborar vins amb un bon equilibri entre notes florals i afruitades i els matisos adquirits durant la criança. Per altra banda el roure ha de respectar la fruita i crear un equilibri harmònic.

 

 

 

Extret de “Cuadernos de la Nueva Cultura del Vino” Josep Bujan. NUTRICIÓN, ANÁLISIS SENSORIAL.

Diumenge, 28 Febrer 2016 10:17

La Nova Botiga 12 D.O.’s a Vilanova i la Geltrú.

Plaça de les Casernes, 11

La botiga és un espai a peu de carrer que mira de transmetre l’aprenentatge rebut com a tastador a LA GUIA DE VINS DE CATALUNYA a totes les persones que estiguin interessades en descobrir els vins catalans des de la perspectiva de les varietats autòctones. No només és el què fem si no que és el que creiem què hem de fer.

Per altra banda donem servei de distribució dirigit a l’hosteleria. Com a especialistes en vins i caves catalans introduïm conceptes nous i refem les cartes de vins clàssiques donant protagonisme als vins que millor representen el territori català. El nostre objectiu és que els nostres clients d’hosteleria se sentin segurs amb una carta on els vins catalans de varietats autòctones siguin per primera vegada els protagonistes. És evident que és un tema de voluntat, però és cert que cada cop hi ha una demanda creixent de persones interessades en descobrir el que és nostre, en descobrir els productes propis del nostre territori.

Finalment també treballem amb botigues especialitzades de venda de vins receptives a cobrir una nova demanada de vi amb caràcter autòcton. Expliquem els motius pels quals és important que s'ofereixi un vi en concret i arribi als clients en condicions controlades, és a dir, podent explicar el perquè l’estan oferint i en quin sentit el consumidor l’ha de gaudir.

Els serveis que ofereix 12 D.O.’s van des de l’assessorament i formació  fins a l’entrega de vins i caves catalans elaborats amb varietats autòctones.

Txin-txin i bon vi català!

Apropa’t a 12 D.O.’s, et sorprendrem!

  

Diumenge, 28 Febrer 2016 06:10

 

 

Actualment, la meitat de la vinya plantada a Catalunya és de varietat forana. Als nostres ulls hi ha hagut un excés de confiança en varietats que no són les nostres i que ha desdibuixat l’origen de la nostra vinya. Fem un esforç de divulgació dels vins elaborats amb varietats autòctones, doncs creiem que ara és necessari. I creiem que aquest esforç és just, doncs molts de vosaltres podríeu pensar que el chardonnay, el merlot, el cabernet sauvignon, el pinot noir, sauvignon blanc, chenin, gewurztraminer,  etcètera són varietats autòctones quan no ho són (el corrector ortogràfic del processador de textos m’indica que aquestes paraules no són catalanes i cal corregir-les; deu voler dir alguna cosa, no? ). És aquest el resultat de l’excés d’ús de varietats foranes i d’un màrqueting enganyós però legítim on molts cellers han buscat maximitzar les vendes fent ús d’aquestes varietats per produir en moltes ocasions vins d’alquímia, vins que donen gust a la llengua però que no fan més que desconnectar-nos del nostre propi territori.

Donem gràcies a La Guia de Vins de Catalunya perquè des del seu exercici de tast a cegues va adonar-se d’aquest fenomen i no va dubtar a denunciar-ho des del primer moment. D’això ara en fa 8 anys. Ens sentim en el deure de continuar fent una tasca en el mateix sentit i fer-vos copsar la importància de la diferenciació entre varietats autòctones i foranes, doncs  esperem que poc a poc aneu raonant aquest concepte i, des de la pràctica, tastant els vins que us proposem, anirem avançant junts en el coneixement de vins i caves catalans elaborats amb varietats autòctones catalanes.

En aquest món on vivim existeixen les modes. La moda actual, i més a l’estranger que a Catalunya, és la de consumir vins que representin el territori d’on provenen i, és clar, els vins elaborats amb varietats autòctones són els únics que poden satisfer aquesta nova demanda mundial. Empeltar el cep amb garnatxa o carinyena pot ésser la solució pel viticultor, doncs no cal arrencar res; només empeltant amb fusta autòctona i esperant 2 anys estaríem produint raïms autòctons que conservarien l’antiguitat de la vinya empeltada.

El mercat exterior, exportació, vol vins originals de la zona d’on provenen. Fa poc, el cap d’un amic que treballa en una empresa alemanya va demanar-li un vi blanc de la seva terra. Sense més el meu amic va anar al supermercat i va comprar un chardonnay. El seu cap, en rebre’l, va fer cara de poca il·lusió tot i agrair el regal, doncs com a coneixedor de vins, no entenia com algú d’un país productor de vins i caves de qualitat li proposava un vi de varietat francesa i  que no representava al seu país. Cal que d’una vegada per totes ens posem les piles i pensar d’on venim, què som i què consumim.

Així, ens sentim en l’obligació de divulgar els vins del nostre país, els autèntics, doncs volem que tingueu la oportunitat de fer cultura dels vins catalans. Els vins de cupatges estranys com per exemple un cupatge de xarel·lo - chardonnay - garnatxa blanca - muscat, als nostres ulls, estan buits d’interès i pensem que no ens cal fer-ne ressò per la senzilla raó que molts d’ells els trobareu fàcilment a qualsevol lloc doncs estan a l’abast de tothom i són consumits massivament. Aquests tipus de vins encaixen massa bé en el patró de consum que per desgràcia actualment impera; un mercat que ens té mal acostumats i provoca que només ens fixem en el nom del vi que ens ha agradat sense atendre a la varietat o varietats amb les què s’ha fet. Us proposem vins directes i autòctons i evitem el càstig excessiu del màrqueting i l’etiqueta bonica on moltes vegades no apareix informació de les varietats que hi ha dins l’ampolla i menys del procés d’elaboració.

Molts dels vins que us proposarem seran diferents a tot els què heu tastat. Nosaltres diem bravo, ja era hora! I si us han agradat més o menys no serà el més important doncs els sabors seran nous perquè, evidentment, no estem acostumats a tastar vins monovarietals elaborats amb varietats autòctones. Aprendrem que “un vi autèntic està per sobre de la nostra llengua” i que potser no serà el que d’entrada ens doni més plaer hedonista però hem d’aprendre a valorar d’altres paràmetres que se sumen a la experiència sensorial tals com territori, tradició, autenticitat i humilitat.

 

La primera suggerència de tast que ens ve al cap és la següent:

Sorra i granit amb coberta vegetal. D’aquesta vinya centenària en surt el vi Masia Carreras Blanc, del Celler Martí Fabra. Vi elaborat de collir alhora  tota aquesta vinya amb les varietats autòctones: Carinyena Blanca, Carinyena Roja, Picapoll Blanc, Garnatxa Roja i Garnatxa Blanca. D.O. Empordà

 

Sota la coberta vegetal sorra i granit. Sant Climent Sescebes.

 

 

Per Sergi Sevé

Diumenge, 28 Febrer 2016 10:55

Vins de Llàgrima. Maceració del most del vi amb les pells per l’obtenció del color

Vins fermentats en dipòsits d’acer inoxidable. Vins que han fet la fermentació alcohòlica en dipòsit de acer inoxidable.

Celler Josep Vicens. Rosat de Garnatxa Negra fermentada en dipòsit d’inoxidable. D.O. Terra Alta

 

Vins fermentats en dipòsit de ciment. Vins que han fet la fermentació alcohòlica en dipòsits de ciment.

Celler Frisach. L’Abrunet Negre. Garnatxa i Carinyena Fermentats alhora en dipòsit de ciment. D.O. Terra Alta

 

Vins fermentats en àmfora. Vins que ha fet la fermentació alcohòlica en recipients de fang o tines de terrissa.

Celler de Vins del Tros. Garnatxa Blanca Brisada Àmfora. D.O. Terra Alta

 

Vina fermentats en bóta. Vis que han fet la fermentació alcohòlica en bóta

Vins elaborats amb maceració carbònica. Vins que han fet la fermentació alcohòlica per maceració carbònica o pel·licular del most, amb el gotim sencer. En la maceració carbònica el suc fermenta mentre es troba encara dintre de la pell del gra tot i que al fons del dipòsit de fermentació alguns grans es trenquen i llavors també es produeix la fermentació convencional. El vi que en resulta de la maceració carbònica és afruitat, baix en tanins i llest per beure en molt poc temps, però no té les qualitats necessàries per l'envelliment prolongat.

Vins que han realitzat la criança amb les seves mares.

Vins que han fet la segona fermentació en ampolla pel mètode tradicional, amb els llevats dins de l’ampolla

Vins apagats. Vins als quals se’ls ha aturat la fermentació alcohòlica per mitjà de l’adició d’alcohol vínic. En general s’usa per fer vins dolços

Vins dolços naturals. Vins elaborats a partir de raïms sobre madurats en el mateix cep

Vins dolços de Botritis. Vins elaborats a partir de raïms botrititzats en el mateix cep o en altres llocs adients per que la botritis noble hi tingui lloc, com per exemple en un paller.

Heretat Mont Rubí. Pansificació de Xarel·lo per aconseguir botritis noble. D.O. Penedès

 

Diumenge, 28 Febrer 2016 06:47

Sí, ens agraden els vins catalans. Evidentment si són elaborats amb varietats autòctones no només ens agraden, si no que ens els estimem, doncs són els vins de casa nostra. En ells hi trobem justificació en la seva existència més enllà de la llengua – és a dir, del bon gust que tenen -  doncs a més ens ofereixen autenticitat, concepte territorial, tradició i sentiment de pertinença. És quelcom que es pot entendre, inclús sentir i difícil d’expressar en paraules.

Dit això, quan  ens dirigim a la botiga per triar un vi d’entre una oferta molt plural i moltes vegades poc clara amb dificultats podrem aplicar el criteri de tria anterior, doncs la informació que en tenim del vi en l’etiqueta, al marge que aquesta sigui molt bonica i cridi l’atenció, en molts casos es presenta esbiaixada i no s’hi indiquen les varietats amb les què ha sigut elaborat. Molts interessos hi ha al darrera; el primer i més distorsionador és el de la pressió de venda per part de l’elaborador. El segon és la desconeixença del consumidor. El primer alimenta al segon i s’estableix un cercle tancat que des de 12 D.O.’s volem trencar.

Així, el consumidor estàndard fa ús únicament de la llengua per avaluar si un vi agrada i es fixa només en l’etiqueta per recordar-lo; masses són les vegades que sentim el tòpic de: “jo no entenc de vins, només sé si m’agrada o no m’agrada”. Marxant d’aquest conformisme del que se n’ha fet bandera proposem llegir de quines varietats està fet el vi i com s’ha elaborat, procedir a la compra i recordar el conjunt. Poc a poc sabrem les varietats que ens agraden; bàsic per triar un vi. En cas que d’un vi no en coneixem les varietats seria convenient deixar-lo per més endavant, quan ja en sapiguem una mica més podrem jugar a mirar d’endevinar quines son les varietats que s’amaguen al darrera.

La varietat és la base. A partir d’ella tindrem l’oportunitat de  cercar en el vi els atributs que buscàvem: origen, que va lligat al territori; tradició; autenticitat.

Per posar fil a l’agulla us enunciem les varietats autòctones catalanes. Hem ressaltat en negreta les més esteses. Són les següents (les que han estat a la vinya catalana durant segles)* font “Vi català, una reivindicació històrica” Jordi Alcover, Silvia Naranjo, Jordi Abellan

 • Blanques: carinyena blanca, carinyena roja o grisa, fumat (malvasia grisa), garnatxa blanca (lledoner blanc), garnatxa roja o grisa (lledoner roig), giró, llavorsí, macabeu, malvasia de manresa, malvasia de sitges, mamella de monja, marina rion, moscat, pansera, parellada (montònec), pedro ximénez (ximenis), picapoll blanca, planta bona, sant jaume, selma blanca, subirat parent, sumoll blanca, torbat, trepat blanca, tripó de gat, xarel·lo (pansa blanca, pansal, cartoixà), xarel·lo vermella
 • Negres: belat, carinyena negra (samsó), garnatxa negra, garnatxa peluda, garnatxa tintorera, garnatxot, garrut, jaqué, mandó, monestrell (mataró), mònica, morenillo, picapoll negre, punxó fort, Querol, sumoll negra (sumoi negra), trepat negra, ull de llebre

 

 

Vinya biodinàmica de Xarel·lo a Recaredo. D.O. Penedès

 

Diumenge, 28 Febrer 2016 15:03

Antecedents bàsics

A nivell varietal apliquem els mateixos criteris de la casa, doncs tal i com hem comentat en aquest portal volem parlar de varietats autòctones. Així les més usades en l’elaboració de cava català amb varietat autòctona són el trienni macabeu, xarel·lo i parellada. Per rosat la majoria s’elaboren de trepat. També considerem la garnatxa negra i el monestrell.

Quan parlem de cava, per definició atendrem a les següents premisses:

 • Es tracta d’un producte el raïm amb el qual s’elabora es cull poc madur, doncs es precisa un producte de graduació alcohòlica moderada. Les varietats centrals són macabeu, xarel·lo i parellada i en general es presenta en cupatge de les tres.
 • En estat pur, és a dir, sense adició de licor d’expedició i sense sucres afegits, resultarà un producte sec.
 • La segona fermentació en ampolla i el temps de repòs en la cava provocaran que aquest producte, que inicialment no tindria interès gastronòmic, esdevingui quelcom molt gran a mesura que n’augmentem el temps de criança a l’ampolla

 

A nivell de viticultura és un producte molt agraït, doncs recordem que per elaborar-lo necessitem raïm poc madur, així el viticultor disposa de més marge per collir-lo, evitant situacions inesperades de verema.

Per altra banda es poden treballar rendiments per hectàrea força alts sense que la qualitat del raïm se’n vegi excessivament afectada.

Aquestes dues avantatges s’han de compensar amb uns temps de criança a la cava relativament llargs perquè aquest producte collit força verd esdevingui un producte de qualitat. Just és aquí on comença el primer problema d’un mercat nacional que consumeix brut nature però que no vol pagar o troba excessiu pagar més de 5 euros per ampolla:

 • El cava és vi dues vegades, primer s’ha d’elaborar el vi base cava i després realitzar la segona fermentació en ampolla; tot seguit temps de repòs a la cava.
 • Tenim la avantatge que a la vinya produïm molts quilos i els collim ben aviat
 • Ara només cal que respectem un temps d’envelliment raonable. El temps és or; a més temps d’envelliment més es disparen els costos, però és justament el millor que es pot fer per obtenir un producte de qualitat.

Els 5 euros i el brut nature són dues coses incompatibles

 

El què se sol fer per abaratir el producte és reduir el temps de criança, la qual cosa es tradueix en un marcat excés del caràcter cítric (suc de llimona) i per desgràcia, és fins aquí que arriben els 5 euros de pressupost. El recurs intel·ligent seria comprar un brut, doncs amb sucre afegit “amaguem” el caràcter cítric però, recordem que, som un país de brut nature i el consumidor no hi vol renunciar adquirint finalment un producte que després difícilment agradarà. La conseqüència és aquella frase mítica del “jo no sóc de cava, sóc més de vi” doncs amb 5 euros de pressupost podem trobar un vi acceptable però un cava brut nature sincerament no!

En el cas que estiguem disposats a posar-ne 3 més , és a dir per 8 euros, ja tindríem l’opció d’accedir a un producte acabat i que no tindrà menys de 15 ó 18 mesos de criança i unes característiques organolèptiques equilibrades i de qualitat molt per sobre de l’anterior.

 

Anem al gra. La cosa va de números: Classificació segons contingut en sucres i temps de criança en rima

Els caves es classifiquen segons el contingut en sucres, des del brut nature al dolç, la diversitat és amplia, en funció dels sucres afegits:

         

                  

Brut nature de 0 a 3 g/l* * de sucresnaturals provinents de la fermentació. NO AFEGIT
Extra brut  de 0 a 6 grams de sucre afegit per litre
Brut  de 0 a 12 g/l  
Extra sec  de 12 a 17 g/l  
Sec  de 17 a 32 g/l  
Semi sec  de 32 a 50 g/l  
Dolç més de 50 g/  

 

g/l* grams de sucre per litre

 

• Mínim 9 mesos de criança

• Mínim 15 mesos de criança

• Mínim 30 mesos de criança

 

La Classificació del Consell Regulador Cava. Distintius de control segons el temps de criança:

 

Diumenge, 28 Febrer 2016 22:15

Aplicació de la Directiva de la UE Unió Europea sobre el Reglament General de Protecció de Dades GDPR.

A partir del dia 25 de Maig del 2018.

El GDPR ha reemplaçat la Directiva de Protecció de Dades de 1995 i el seu objectiu és protegir el dret de les persones a la privadesa en un món modern.

Per a qualsevol qüestió relacionada, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres per correu electrònic a través de la bústia Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 T'informem que la nostra política de privadesa ha estat actualitzada per complir amb el nostre compromís de privadesa i amb el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) de la UE.

reglamento general de protección de datos gdpr

 Canvis en la nostra política de privadesa que ha estat actualitzada per complir amb el nostre compromís de privadesa i amb el Reglament    General de Protecció de Dades, l'anomenada GDPR de la UE Unió Europea.

 

 POLÍTICA DE PRIVADESA

Aquesta actualització inclou: 

 • Dades en relació a per què i com obtenim, conservem, emmagatzemem i usem la teva informació personal
 • Els teus drets en relació a com processem la teva informació personal
 • Com gestionem les nostres relacions amb tercers per assegurar el compliment amb el GDPR (processadors)


La nova política de privadesa entrarà en vigor automàticament el 25 de maig de 2018 per als clients i visitants actuals.

Et recomanem que revisis la política de privadesa, ja que l'ús continu dels nostres serveis des de l'entrada en vigor implicarà el teu consentiment.

Si tens alguna cosa que objectar a qualsevol dels nostres canvis en la política, hauràs de notificar-ho abans de l'entrada en vigor.

Per favor, tingues en compte que si aquest és el cas, ja no li podrem oferir-te els nostres serveis. També pots notificar-ho escrivint un mail al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Si tens algun dubte o consulta respecte a aquesta nova normativa Europea o a la seva aplicació de la GDPR, per favor contacta amb el nostre equip de support en el correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

o truca'ns al +34 93 142 72 98

 

Una Cordial Salutació,
L'Equip de 12DOS.cat

 

reglamento general de protección de datos gdprSi prems aquí  podràs accedir a molta més informació que segur és del teu interés respecte a la nova regulació europea de protecció de dades.

Més informació, també a Viquipèdia

 

Política de Privadesa i Protecció de Dades.

 En compliment amb el que es disposa en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal (*LOPD), 12dos.cat informa als usuaris registrats del present lloc web que les dades personals facilitades van a passar a formar part d'un fitxer automatitzat de dades de caràcter personal.

Lla titularitat del qual i responsabilitat correspon a 12dos.cat, sent la seva finalitat el poder atendre i processar adequadament les sol·licituds de consulta remeses, així com poder informar-li i transmetre-li informació dels serveis oferts per 12dos.cat. Amb la remissió de les seves dades, Un. presta el seu consentiment exprés perquè 12dos.cat pugui dur a terme el tractament automatitzat, sempre per al compliment de les finalitats anteriorment indicades.

Les seves dades personals són tractats amb la màxima confidencialitat, havent-hi adoptado12dos.cat, com a responsable del fitxer, les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu necessàries per garantir la confidencialitat i seguretat de les dades personals, evitant la seva alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat.

12dos.cat procedeix a l'arxiu de les dades que els usuaris faciliten per realitzar una consulta o remetre una sol·licitud, alguns dels quals són necessaris per atendre adequadament les mateixes. L'usuari és advertit, convenientment, de la necessitat de facilitar aquestes dades.

Li informem que l'adreça de correu electrònic és utilitzada per donar resposta a la seva consulta, així com poder transmetre-li informació dels serveis oferts per 12dos.cat i informar-li de qualsevol un altre canvi rellevant que es produeixi.

S'informa als Usuaris de l'ús de *cookies per obtenir informació i realitzar anàlisis estadístiques sobre l'ús del nostre lloc web. Les cookies que utilitza 12dos.cat són anònimes i no es refereixen a les dades personals de l'Usuari ni es pot accedir a través de les mateixes a dades del disc dur de l'Usuari. La identitat de l'Usuari mai és inserida directament en la cookie i per tant no se li pot identificar.

12dos.cat. es compromet a cancel·lar les dades personals quan hagin deixat de ser necessaris o pertinents per a la finalitat per la qual van ser recollits a través del formulari habilitat a aquest efecte i a atendre a les peticions d'informació sol·licitades per l'Usuari, sent el responsable del tractament 12dos.cat

El protocol utilitzat es tracta d'un protocol sense estat, la qual cosa significa que es manca de mitjans per relacionar la informació concernent a una petició amb una altra petició anterior o posterior. Aquest protocol no coneix a l'usuari a qui està enviant una pàgina ni quantes pàgines li hagi pogut enviar.


Així mateix, en relació amb les dades personals recaptades en la forma prevista en aquesta Política de Privadesa, s'informa als usuaris que tenen reconeguts els drets d'accés, rectificació, oposició i cancel·lació de les seves dades personals. Els referits drets podran ser exercitats, bé per l'usuari, bé pel seu representant, mitjançant la remissió d'un correu electrònic a l'adreça:

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

La sol·licitud haurà de contenir el nom i cognoms de l'usuari, fotocòpia del DNI, així com el contingut de la petició que desitgi realitzar, si escau.

 

9. Protecció de dades

L'accés dels Usuaris al portal i la participació en la venda dels productes oferts a través de la pàgina web pot implicar el tractament de dades de caràcter personal. Para “12dos.cat”, revesteix una gran importància el compliment de la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal.

Per això, en virtut de la Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'usuari accepta que les dades personals aportades al moment del seu registre, o qualsevol un altre facilitat a 12DOS.CAT para el seu accés a alguns dels serveis del present lloc web siguin incorporats a fitxers titularitat d'aquesta empresa, amb la finalitat de facilitar la prestació dels serveis sol·licitats, per a la correcta identificació dels usuaris que sol·liciten serveis personalitzats.

Per a la gestió de tasques bàsiques d'administració, així com de remetre-li comunicacions comercials sobre productes i serveis que puguin resultar del seu interès, ara i en el futur, per qualsevol mitjà inclòs l'electrònic.

En tot cas, 12dos.cat garanteix que compleix les directrius legals actuals en matèria de protecció de dades de caràcter personal, i que, entre unes altres, ha notificat el fitxer objecto de tractament de les dades dels usuaris al Registre General de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Així mateix, es compromet al compliment de la seva obligació de secret de les dades de caràcter personal i del seu deure tractar-los amb confidencialitat, i assumeix, a aquests efectes, les mesures d'índole tècnica, organitzativa i de seguretat necessàries per evitar la seva alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat, d'acord amb l'establert en la normativa vigent de protecció de dades personals, i altra legislació aplicable.

L'usuari serà responsable d'aportar informació veraç i lícita en el formulari de registre, reservant-se el dret a excloure dels serveis registrats a tot usuari que hagi facilitat dades falses, sense perjudici de les altres accions que procedeixin en Dret.

A més, l'usuari es compromet a informar a 12dos.ca” de qualsevol canvi que es produeixi en les seves dades amb la finalitat de que l'entitat pugui mantenir els mateixos actualitzats tal com li requereix la normativa vigent.


En cas que el registre impliqui l'assignació a l'usuari d'una contrasenya, aquest es compromet a usar-la de manera acurada i a mantenir-la en secret. Els usuaris són responsables de la confidencialitat de les contrasenyes i altres identificadors que 12dos.cat els proporcioni, i es comprometen a no cedir-los ni permetre el seu ús a tercers, ni de forma permanent ni de manera temporal.

Serà responsabilitat de l'Usuari la utilització il·lícita dels serveis d'aquest lloc web per un tercer mitjançant una contrasenya a causa del seu ús no diligent o a la seva pèrdua per l'Usuari.

L'Usuari haurà de comunicar a “12dos.cat” de manera immediata qualsevol circumstància que pugui suposar l'ús indegut de contrasenyes i altres indicadors, com per exemple el robatori o la pèrdua. En tant no es produeixi aquesta comunicació, “12dos.cat” quedarà eximida de tota responsabilitat que pogués derivar-se de l'ús indegut per tercers no autoritzats de tals contrasenyes.

L'usuari dóna el seu consentiment perquè, amb motiu del tancament d'un contracte i amb una autorització expressa prèvia, es comuniquin les seves dades referents a l'adreça de lliurament i compte bancari a la part contractant corresponent en finalitzar el procés de compra en “12dos.cat”.

Qualsevol usuari registrat pugues a qualsevol moment exercir el dret a accedir, rectificar i, si escau, cancel·lar les seves dades de caràcter personal subministrats, mitjançant petició escrita dirigida a Sergi-Albert Sevé Marrugat que serà atesa mitjançant la deguda identificació de l'usuari.Contacte:Sergi-Albert Sevé Marrugat. 52213340M

Plaça de les Casernes 11 baixos |  08800 VILANOVA I LA GELTRÚ (Barcelona) 

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 CONDICIONS LEGALS D'INFORMACIÓ GENERAL

12dos.cat. en compliment amb el que es disposa en el *art 10 de Llei 34/2002 de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic, a través de la seva pàgina Web proporciona l'accés, per mitjans electrònics, de forma permanent, fàcil, directa i gratuïta, a la informació relativa a la seva raó social, dades fiscals, registrals, domicili i adreça de comunicacions.Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic (*LSSICE).

Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (*LOPD) i el seu Reglament de desenvolupament.Reial decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries.Llei 7/1996, de 15 de gener, d'Ordenació del comerç minorista.

Reial decret Legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual.Llei 17/2001, de 7 de desembre, de Marques.

Reglament General de Protecció de Dades GDPR 2

 

 


Política de Privacidad y Protección de Datos.

En cumplimiento con lo dispuesto en la Ley Orgánica 15/1999, de 13 de diciembre, de Protección de Datos de Carácter Personal (LOPD), 12DOS.CAT informa a los usuarios registrados del presente sitio web que los datos personales facilitados van a pasar a formar parte de un fichero automatizado de datos de carácter personal, cuya titularidad y responsabilidad corresponde a 12DOS.CAT, siendo su finalidad el poder atender y procesar adecuadamente las solicitudes de consulta remitidas, así como poder informarle y transmitirle información de los servicios ofrecidos por 12DOS.CAT. Con la remisión de sus datos, Ud. presta su consentimiento expreso para que 12DOS.CAT pueda llevar a cabo el tratamiento automatizado, siempre para el cumplimiento de las finalidades anteriormente indicadas.

Sus datos personales son tratados con la máxima confidencialidad, habiendo adoptado12DOS.CAT, como responsable del fichero, las medidas de orden técnico y organizativo necesarias para garantizar la confidencialidad y seguridad de los datos personales, evitando su alteración, pérdida, tratamiento o acceso no autorizado.

12DOS.CAT procede al archivo de los datos que los usuarios facilitan para realizar una consulta o remitir una solicitud, algunos de los cuales son necesarios para atender adecuadamente las mismas. El usuario es advertido,

convenientemente, de la necesidad de facilitar dichos datos. Le informamos de que la dirección de correo electrónico es utilizada para dar respuesta a su consulta, así como poder transmitirle información de los servicios ofrecidos por 12DOS.CAT e informarle de cualquiera otro cambio relevante que se produzca.

Se informa a los Usuarios del uso de cookies para obtener información y realizar análisis estadísticos sobre el uso de nuestro sitio web. Las cookies que utiliza 12DOS.CAT son anónimas y no se refieren a los datos personales del Usuario ni se puede acceder a través de las mismas a datos del disco duro del Usuario. La identidad del Usuario nunca es insertada directamente en la cookie y por tanto no se le puede identificar.

12DOS.CAT. se compromete a cancelar los datos personales cuando hayan dejado de ser necesarios o pertinentes para la finalidad para la cual fueron recogidos a través del formulario habilitado a tal efecto y a atender a las peticiones de información solicitadas por el Usuario, siendo el responsable del tratamiento 12DOS.CAT

El protocolo utilizado se trata de un protocolo sin estado, lo que significa que se carece de medios para relacionar la información concerniente a una petición con otra petición anterior o posterior. Este protocolo no conoce al usuario a quien está enviando una página ni cuántas páginas le haya podido enviar.

Asimismo, con relación a los datos personales recabados en la forma prevista en esta Política de Privacidad, se informa a los usuarios que tienen reconocidos los derechos de acceso, rectificación, oposición y cancelación de sus datos personales. Los referidos derechos podrán ser ejercitados, bien por el usuario, bien por su representante, mediante la remisión de un correo electrónico a la dirección:

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

La solicitud deberá contener el nombre y apellidos del usuario, fotocopia del DNI, así como el contenido de la petición que desee realizar, en su caso.

9. Protección de datos

El acceso de los Usuarios al portal y la participación en la venta de los productos ofrecidos a través de la página web puede implicar el tratamiento de datos de carácter personal. Para “12DOS.CAT”, reviste una gran importancia el cumplimiento de la normativa sobre protección de datos de carácter personal. Por ello, en virtud de la Ley Orgánica 15/1999 de 13 de diciembre de Protección de Datos de Carácter Personal, el usuario acepta que los datos personales aportados en el momento de su registro, o cualquier otro facilitado a “12DOS.CAT” para su acceso a algunos de los servicios del presente sitio web sean incorporados a ficheros titularidad de esta empresa, con la finalidad de facilitar la prestación de los servicios solicitados, para la correcta identificación de los usuarios que solicitan servicios personalizados, para la gestión de tareas básicas de administración, así como de remitirle comunicaciones comerciales sobre productos y servicios que puedan resultar de su interés, ahora y en el futuro, por cualquier medio incluido el electrónico.

En todo caso, “12DOS.CAT” garantiza que cumple las directrices legales actuales en materia de protección de datos de carácter personal, y que, entre otras, ha notificado el fichero objeto de tratamiento de los datos de los usuarios al Registro General de la Agencia Española de Protección de Datos.

Asimismo, se compromete al cumplimiento de su obligación de secreto de los datos de carácter personal y de su deber de tratarlos con confidencialidad, y asume, a estos efectos, las medidas de índole técnica, organizativa y de seguridad necesarias para evitar su alteración, pérdida, tratamiento o acceso no autorizado, de acuerdo con lo establecido en la normativa vigente de protección de datos personales, y demás legislación aplicable.

El usuario será responsable de aportar información veraz y lícita en el formulario de registro, reservándose el derecho a excluir de los servicios registrados a todo usuario que haya facilitado datos falsos, sin perjuicio de las demás acciones que procedan en Derecho. Además, el usuario se compromete a informar a “12DOS.CAT” de cualquier cambio que se produzca en sus datos con el fin de que la entidad pueda mantener los mismos actualizados tal y como le requiere la normativa vigente.

En caso de que el registro implique la asignación al usuario de una contraseña, éste se compromete a usarla de manera cuidadosa y a mantenerla en secreto. Los usuarios son responsables de la confidencialidad de las contraseñas y otros identificadores que “12DOS.CAT” les proporcione, y se comprometen a no cederlos ni permitir su uso a terceros, ni de forma permanente ni de manera temporal. Será responsabilidad del Usuario la utilización ilícita de los servicios de este sitio web por un tercero mediante una contraseña debido a su uso no diligente o a su pérdida por el Usuario.

El Usuario deberá comunicar a “12DOS.CAT” de manera inmediata cualquier circunstancia que pueda suponer el uso indebido de contraseñas y otros indicadores, como por ejemplo el robo o la pérdida. En tanto no se produzca esa comunicación, “12DOS.CAT” quedará eximida de toda responsabilidad que pudiera derivarse del uso indebido por terceros no autorizados de tales contraseñas.

El usuario da su consentimiento para que, con motivo del cierre de un contrato y con una autorización expresa previa, se comuniquen sus datos referentes a la dirección de entrega y cuenta bancaria a la parte contratante correspondiente al finalizar el proceso de compra en “12DOS.CAT”. Cualquier usuario registrado puede en cualquier momento ejercer el derecho a acceder, rectificar y, en su caso, cancelar sus datos de carácter personal suministrados, mediante petición escrita dirigida a “Sergi-Albert Sevé Marrugat” Plaça de les Casernes 11 baixos, 08800-VILANOVA I LA GELTRÚ (Barcelona), que será atendida mediante la debida identificación del usuario.

Contacto:

Sergi-Albert Sevé Marrugat

52213340M

Plaça de les Casernes 11 baixos |  08800 VILANOVA I LA GELTRÚ (Barcelona) Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

CONDICIONES LEGALES DE INFORMACIÓN GENERAL

12DOS.CAT. en cumplimiento con lo dispuesto en el art 10 de Ley 34/2002 de Servicios de la Sociedad de la Información y de Comercio Electrónico, a través de su página Web proporciona el acceso, por medios electrónicos, de forma permanente, fácil, directa y gratuita, a la información relativa a su razón social, datos fiscales, registrales, domicilio y dirección de comunicaciones.

Ley 34/2002, de 11 de julio, de servicios de la sociedad de la información y de comercio electrónico (LSSICE).

Ley Orgánica 15/1999, de 13 de diciembre, de protección de datos de carácter personal (LOPD) y su Reglamento de desarrollo.

Real Decreto Legislativo 1/2007, de 16 de noviembre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley General de Defensa de los Consumidores y Usuarios y otras leyes complementarias.

Ley 7/1996, de 15 de enero, de Ordenación del comercio minorista.

Real Decreto Legislativo 1/1996, de 12 de abril, por el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley de Propiedad Intelectual.

Ley 17/2001, de 7 de diciembre, de Marcas.

Dilluns, 01 Febrer 2016 18:19

t_ Breu escrit de presentació de la Botiga física, amb fotografies de la botiga i d'actes. Mapes Google. Parla de l'entorn de la Botiga (museu, Vilanova...)

Diumenge, 07 Febrer 2016 21:14

Des de ben jove he sigut ben curiós pels vins. En aquells temps quan exercia d’enginyer tècnic sempre que anava a un restaurant m’agradava llegir la carta de vins i triar un vi que maridés amb la resta de plats escollits.

La meva afició amb el temps va passar a curiositat. De curiositat ha esdevingut el  meu principal projecte.

Tot comença en un garatge de 30 m2. En morir l'avi Santiago vaig disposar d'aquest petit garatge; va ésser el moment de fer quelcom que realment m’agradés: distribució i venda de vins i caves només catalans i animar als nostres clients a conèixer i a tastar vins diferents, de cellers menys coneguts, és a dir, fer distribució i venda de cellers catalans mirant d'evitar la oferta clàssica de vi català.

Així neix 12 D.O.’s; un espai on els clients hi troben vins que difícilment trobaran a cap altre lloc, un espai que pluralitza i afegeix referències a la típica oferta de vi català, un espai on pots tastar abans de comprar, un espai on es fa una distribució diferent, doncs els vins proposats són explicats durant el procés venda. L’objectiu és presentar una oferta plural basant-se en la qualitat dels vins i no necessàriament en la inversió que el celler hagi realitzat en el màrqueting. I això no és fàcil, doncs el consum es basa en referències conegudes.

Ben aviat em vaig adonar de tot el camí que em faltava per recórrer. Calia que conegués més en profunditat la meva especialització. Així que una vegada inscrit al Curs ESCOLA D’ESTIU DEL VI CATALÀ (primera i única edició) vaig conèixer a la Silvia Naranjo i a en Jordi Alcover, els màxims exponents del vi català i que actualment compten amb més de 13.000 referències tastades i vuit guies de vins editades. En aquell moment es trobaven tastant 1.500 referències per elaborar la GUIA DE VINS DE CATALUNYA Edició 2015; era la primavera del 2014. En acabar el curs em van convidar a una sessió de tast amb ells ... “et voilà!”: MÀGIA! El rigor de tast , i a cegues!, i la extraordinària coneixença del panorama vitivinícola català em van atrapar; una anàlisi científica dels vins en front a la subjectivitat amb la què estava avesat a tastar van fer que des d’aquell primer moment no em volgués  separar de l’equip de LA GUIA DE VINS DE CATALUNYA.

Actualment en formo part . Ben aviat posem en marxa la novena GUIA DE VINS DE CATALUNYA, l’edició 2017. Per a mi serà la tercera guia de vins com a col·laborador i la segona puntuant i formant part de l’equip de tast.

Gràcies al el meu ferotge veí informàtic i responsable d’aquesta web www.12dos.cat, teniu accés a totes les meves inquietuds i a una proposta de consum de vi català que dona prioritat a vins:

 • Elaborats amb varietats autòctones catalanes.
 • Que responen a elaboracions tradicionals i cupatges catalans.
 • Elaborats amb varietats recuperades o en procés de recuperació.

Vins que representin el territori català, que s’ensenyin tal i com són. Que ens mostrin d’allà on provenen.

Els elaboradors són qui fan possible que tot això passi i evidentment us donarem notícies seves, doncs gràcies al gir que molts d’ells estan realitzant, influenciats en gran part pel debat iniciat per la Guia de Vins de Catalunya, cada vegada podem parlar de vins i caves catalans amb caràcter realment català!

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?