logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Carrer de les Premses, 12 bis

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Carrer de les Premses 12

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (598)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 12 de Desembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Pd’a Picapoll d’Acàcia

Vi blanc amb criança

Varietats:
Picapoll blanc

Elaboració : 
Fermentació i criança en bota nova durant quatre mesos

Celler : 
Celler Solergibert

DO. Plà de Bàges






Guia 2017:
Puntuació 9,48 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Experiència

Ara que fins i tot una compra qualsevol és una “experiència”, us en proposarem una de debò, una experiència formativa. Fa uns anys aquest petit gran celler del Bages va sorprendre tothom provant la resistència o, per dir-ho millor, l’adaptabilitat del picapoll blanc a la fusta. La majoria dels que ens dediquem al vi sabem que l’acàcia és una fusta força invasiva, i de fet, els primers Pd’a tenien tota una sèrie de registres de caixa de puros, de torrats, que cridaven l’atenció en uns moments en els quals tots pensàvem que calia explorar aquestes tendències, si més no. Ara, tot i que s’ha moderat molt la presència d’aquestes aromes terciàries en el vi, encara en trobem algunes, i per això us encoratgem a tastar-lo. El treball amb les mares ha aconseguit del vi un caràcter dens i untuós, que combinat amb l’estructura i el taní que la fusta ha afegit el converteix en un referent entre els vins blancs catalans. Però l’experiència que us regala aquest vi és la que correspon a la diferència entre el roure i l’acàcia pel que fa a la transferència d’aromes al vi. L’acàcia és més seca, més aromàtica, més fragant que la majoria dels roures. És interessant veure com complementa la potència i la maduresa d’aquest picapoll vell amb aquest to sec, afegint-li cos, tot i deixar un punt afegit d’aromes que us obligaran a imaginar la informació que hi ha al darrere de la fusta. Que tingueu una gran “experiència”, doncs.

El Vi del Dia 11 de Desembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Juvé y Camps Reserva de la Família Màgnum BNGR

Vi escumós blanc

Varietats:
Macabeu, xarel·lo i parellada

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, segona fermentació i criança en ampolla durant 36 mesos.

Celler : 
Juvé y Camps

DO. Cava






Guia 2017:
Puntuació 9,59 punts (sobre 10).

Què en pensem?

El clàssic de Nadal

Una icona dels lots, dels regals als metges qui els agrada el cava, a l’advocat que us ha tret d’un compromís, al senyor notari, o potser al director de l’oficina del banc que va aconseguir que us donessin un préstec.

És l’ampolla resistent a la invasió dels Rioja quan arriben aquestes dates, en les quals, encara, molts de vosaltres no penseu en vi català per als dies més assenyalats, llevat d’una ampolla de Juvé y Camps Reserva de la Família.

Si esteu encara en aquest cas, us recomanem dues coses: d’una banda, actualitzar- vos i jugar una mica amb aquesta columna, amb el cellerer del vostre barri, per explorar una mica altres mons com ara el del vi tranquil català (s’anomena vi tranquil al que no té bombolles); i de l’altra adonar-vos que si sou quatre o més és millor que agafeu un màgnum abans que dues ampolles, atès que fa més patxoca i evoluciona millor.

Què us hem de dir del brut nature número u en vendes? És sec però amable, poc afruitat (poma, pera), té un punt cítric (llimona, aranja), i tendeix a certa lleugeresa molt agradable i directa.

També trobareu aromes de la criança en ampolla com ara brioix, llevats, la crosta torrada del pa de pagès, un toc de pastisseria, tot ben ordenat dintre d’un conjunt harmònic.

Hi ha molta experiència al darrere per fallar el tret, és una garantia per deixar tothom content abans d’obrir l’ampolla i també després de baixar-la. Parleu amb el vostre cellerer, segur que té alguna sorpresa com aquesta a la rebotiga.

 

El Vi del Dia 08 de Desembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Reserva Particular de Recaredo BNGR

Vi escumós blanc

Varietats:
Xarel·lo, macabeu.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, segona fermentació i criança en ampolla durant 126 mesos.

Celler : 
Celler Recaredo

DO. Cava






Guia 2018:
Puntuació 9,64 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Història viva del nature

Entre les referències històriques del vi escumós català trobem aquesta, una de les icones del brut nature a nivell mundial des del 1962.

Fixeu-vos que és el mateix any en què comença l’expansió del cabernet sauvignon i el merlot a Catalunya, fet que deixa clara l’existència de diferents interpretacions del fenomen del vi català: si una vessant tirava cap a una modernització mal entesa que aportés un rendiment immediat, l’altra volia establir els paràmetres d’una categoria que, vint anys després, es consolidaria com l’opció més interessant per al cava de qualitat.

Des del primer moment sembla que van voler comercialitzar el cava que els agradava, amb el purisme més clàssic i més absolut, intentant transmetre un concepte après al mateix celler mentre passaven les anyades; les dues varietats més fortes del cava aguanten criances llargues i en garanteixen els resultats, sense afegir sucre i fent la criança en ampolla amb tap de suro.

Això implica que el degollat es fa a mà, a l’antiga, tot fent un procés completament manual que a Recaredo afecta totes les ampolles que surten del celler. Com la resta dels caves de la casa, és fàcil de reconèixer: després d’un toc lleuger que aporta la macabeu, d’un punt de mel que combina amb un altre de floral i cítric, de seguida ensenya els llevats i l’autòlisi (pa torrat, brioix), una bombolla fina i força present, i una boca llarga, però regular i canviant alhora, que conté tots els elements d’un nature de gran volada.

Per entendre els fonaments del cava de qualitat cal acostar-se a ampolles com la d’avui, potser perquè sense elles no seria possible haver arribat a cap conclusió més o menys col·lectiva.

 

El Vi del Dia 07 de Desembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Vi d’Altura Les Tosses

Vi negre amb criança en bota i en foudre

Varietats:
Carinyena negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit de ciment, criança en bota vella i en foudre durant 18 mesos.

Celler : 
Terroir al Límit.

DOQ. Priorat






Guia 2018:
Puntuació 9,62 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Secrets públics

El sector sempre ha dit dels vins que deriven temàticament de la renaixença del Priorat als anys 90 que són excel·lents, sí, però que no són fàcils d’entendre ni de consumir, atès que la concentració d’aromes i l’estil mateix de vinificació - que tendeix a la sobremaduració - fan que no sigui un vi de consum precisament.

Per això sempre s’ha dit en petit comitè (la premsa mai ha gosat escriure-ho, ni de bon tros) que són vins dels quals no s’acaba mai l’ampolla si no és entre molta colla.

Els vins dels nous temps demanen més frescor, menys potència, més arguments; però a la vegada són menys hiperbòlics, més subtils, més elegants, i més propers. Per treure l’entrellat d’alguns vins del Priorat s’ha de tenir la llengua com una retroexcavadora, per tal de baixar quatre nivells per sota de la fusta que carrega el vi de torrats, de cacaus, de vainilles, i tres més per anar més enllà de les aromes de fruita assecada al sol; només després d’això trobaries algun tret diferencial entre dos vins clàssics del Priorat, però hem de tenir en compte que durant molts anys ha estat la fórmula guanyadora, així que probablement haurem d’esperar uns anys per tal de veure més exemples de vins que capgiren aquests plantejaments, com fa Les Tosses amb els seus dos petits secrets públics.

Descarregar el vi del que naturalment ve del raïm només es pot fer d’una manera, que és avançant una mica la verema.

Només una mica, per tal d’evitar la sobremaduració, per evitar un excés de potència i de calidesa, convertint-les en frescor.

Després, si realment es vol conservar aquesta frescor, llavors és interessant renunciar a la pràctica habitual i gairebé general a Catalunya; castigar la carinyena negra amb una càrrega de fusta desmesurada. Si no es fa això, si es fan servir foudres i botes velles, el resultat és completament diferent: no cal que us el descrivim gaire, només cal que tingueu present que és un vi que ha obert una tendència nova entre les carinyenes negres del sud català. El preu que tant us espanta és una anècdota comparat amb aquesta fita.

 

El Vi del Dia 06 de Desembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Vi Dolç Natural de Garnatxa 2011

Vi dolç negre

Varietats:
Garnatxa negra

Elaboració : 
Verema tardana, fermentació en bota oberta, criança en bota vella durant quatre anys.

Celler : 
Vinyes Domènech.

DO. Montsant






Guia 2018:
Puntuació 9,18 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Dolç negr

De vins dolços negres no n’hi ha gaires a Catalunya; entre els més emblemàtics trobem el Dolç Mataró d’Alta Alella i el Pansal del Calàs de Celler Capçanes, però hi ha vins de panses entremig que reclamen el seu lloc, com ara aquest que ens ocupa avui.

Primer de tot cal dir que, encara que sigui amb el risc que els senglars se’l mengin, el raïm es queda a la vinya gairebé fins que fa pansa, ben entrat el mes de novembre. Així s’aconsegueix una concentració de sucres molt alta, tant que no cal gairebé apagar el vi per tal de preservar-los, atès que els llevats no són capaços de consumir- los.

A més, entre el raïm escollit per fer aquest vi dolç hi ha una part de garnatxa peluda, una varietat que té la particularitat de fer que els trets característics de la garnatxa s’arrodoneixin i tinguin un punt com de vellut, molt suau i constant a la boca.

Quan el tasteu trobareu aquesta regularitat, l’absència dels excessos d’expressió que molts dolços pateixen, per exemple, amb el sucre. Tot això tenint en compte que es tracta d’un vi que treballa gairebé amb panses; és a dir, amb material molt i molt dolç.

Per això aquest equilibri entre uns factors i els altres és el més sorprenent, més encara en un vi dolç negre. I és que llevat de les excepcions esmentades, l’equilibri i l’harmonia no són les virtuts més habituals en aquest tipus de vi.

A banda d’això hi ha nabius, maduixetes i prunes negres, tocs de cirera i un record d’aromes torrades al final, tot esperant que les aneu a buscar de glop en glop.

 

El Vi del Dia 05 de Desembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Josep Foraster Trepat

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Trepat negre

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova i vella durant set mesos

Celler : 
Mas Foraster

DO. Conca de Barberà






Guia 2018:
Puntuació 9,60. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Adjectius

No fa gaire vam assistir convidats a la presentació d’uns vins entre els quals hi havia un trepat.

No estàvem sols, hi havia bona part de la premsa catalana del vi, sempre faldillera, si més no.

El problema és que quan ha d’adaptar el seu discurs als nous temps i les noves propostes dels cellers no dominen prou el llenguatge, i els perd el seu passat “cosmopolita” o, potser ara que està més de moda, europeista. Parlen del trepat, o de qualsevol varietat catalana recuperada, amb tota la condescendència del món, com si se li hagués de perdonar tal o qual defecte. Tot això és evident en l’ús dels adjectius. O més ben dit, de l’adjectiu, perquè la imaginació o la creativitat tampoc estan entre els seus atributs més evidents. L’adjectiu és rústic. Rústic, sí, com si vingués de pagès.

Si el raïm ve de França, el vi mai és rústic, això cal que quedi clar. No es pot ser més provincià. És un problema de formació, o de passat, o potser d’ideari, perquè sona com quan, fa molts anys, els pijos de ciutat parlaven castellà perquè el català només es parlava a pagès, era cosa de províncies; potser el que volen alguns que torni a passar (en determinats cercles encara passa).

El que digui que un trepat com el que us presentem avui és rústic s’ha begut l’enteniment. Un vi com aquest, i en general qualsevol trepat (o sumoll, o mandó, o carinyena blanca, o morenillo, o escanya vella, etc.) el que menys necessita és la mesquinesa d’un prescriptor presumptuós i viciat de fer la pilota a qui li pot beneficiar, i d’ignorar qui no el pot ajudar en res o qui no el fa la rosca com necessita.

Gent com aquesta fa més mal que bé al món del vi, són dinosaures que no han entès els temps nous i que no els entendran mai.

Actualment, l’elegància d’un trepat com aquest està a l’altura dels vins més grans del món, no feu cas dels sòmines que encara fan de tot això només un negoci: i no només pot competir amb ells, sinó que ho farà amb l’afegit que ningú més arreu del món té aquesta varietat. La fruita vermella, els cítrics frescos i fragants, espècies com pebre blanc i clau d’olor, els tocs de resina i de llevats, la regularitat i l’elegància impressionants a la boca, tot això posa en ridícul l’imaginari dels “especialistes” més pretensiosos. Aniria bé que anessin plegant.

 

El Vi del Dia 28 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Bouquet d’A Pur Dolç

Vi dolç

Varietats:
Pansa blanca

Elaboració : 
Verema tardana, fermentació en dipòsit d’acer inoxidable i posterior apagat amb addició d’alcohol vínic

Celler : 
Bouquet d’Alella

DO. Alella






Guia 2018:
Puntuació 9,55 punts (sobre 10).

Què en pensem?

L’alternativa

Els dolços més clàssics i característics de la DO Alella són els d’Alella Vinícola, potser els més representatius de la varietat pansa blanca-xarel·lo-cartoixà.

Val a dir que són els més representatius perquè no només fan vi dolç, sinó també generosos secs que han possibilitat la conservació d’aquest tipus de vi quan el seu consum estava clarament en declivi.

El cas d’aquest dolç de Bouquet d’Alella és diferent, però sempre és una gran notícia que algú s’apunti a donar suport a un tipus de vi clàssic d’Alella que més enllà de la Vinícola només treballa amb una mica de convicció Alta Alella.

I és diferent perquè hi ha molta frescor a dintre d’aquest vi dolç; en no tenir criança en solera és més immediat, més directe, no té notes de llevats, però sí de fruita en confitura (peres, pomes, préssecs, llimones), de mel, i d’herbes aromàtiques clàssiques mediterrànies, combinant tot això amb una mineralitat ja coneguda com la diferència bàsica entre el xarel·lo del Penedès i la pansa blanca d’Alella, i que ve del sòl de sauló característic del Maresme. Si en fan poques ampolles és perquè el mercat no deixa espai per a aquests vins, atès que els restauradors prefereixen donar “orujos de hierbas” ensucrats i previsibles per convidar els clients a l’horterada del “chupito” després del cafè.

Això requereix un petit esforç de col·laboració des de la vostra banda, la dels clients, que els heu de demanar que no us convidin si no volen, però que no us ofereixin beuratges de sucre afegit, sinó vins dolços naturals que preservin la diversitat del vi català i alhora donin sentit a la vinya.

 

El Vi del Dia 27 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Lo Bancal de Granatxa

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova i vella durant 6 mesos

Celler : 
Sangenís i Vaqué

DOQ. Priorat






Guia 2018:
Puntuació 9,24. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Fruita

A Porrera els vins afruitats no són l’especialitat; els vins de la vila són més aviat minerals, tancats i consistents, més encara si reben, com és costum, l’ajut de les aromes terciàries per tancar-se encara més a sota de la vainilla, la xocolata i els torrats.

La història més recent del vi del Priorat passa massa sovint per sobre del vi en estat pur, tal com raja del raïm i de la vinya.

Per això ens agrada saber que hi ha excepcions que confien en la fruita i en la matèria primera, que dipositen gairebé tota la confiança en la qualitat del raïm.

Com ara aquesta nova orientació a Sangenís i Vaqué, una línia nova amb un negre i un blanc que busquen minimitzar l’impacte de la bota en el vi.

Sembla una garnatxa de vinya jove, però molt ben treballada i estructurada en boca, i amb tota la força per deixar-li clar a la bota el seu paper: ajudar a moderar i igualar les expressions de fruita, acidesa i alcohol, però mai imposar aromes que no són pròpies del vi, sinó ferlo elegant i rodó.

Per això trobareu tot un seguit de fruites barrejades, des de les mores, les maduixes i les groselles fins les nespres o el préssec, per acabar amb la frescor clàssica dels cítrics més garnatxeros (taronja, mandarina).

Però el que més crida l’atenció és un plantejament completament nou dins la gamma d’un celler que és un puntal de la història recent del Priorat vinícola.

 

Pàgina 1 de 60

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?