logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Carrer de les Premses, 12 bis

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Carrer de les Premses 12

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (567)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 19 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Freixenet Brut Nature Reserva

Vi escumós blanc

Varietats:
Macabeu, xarel·lo i parellada.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, segona fermentació i criança en ampolla durant 48 mesos

Celler : 
Freixenet


Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Més del que sembla

La gran majoria de vins escumosos afegeixen una quantitat variable de sucre en el moment d’acabar el producte. Aquest moment pot ser l’embotellat (Prosecco, Sekt o altres escumosos elaborats amb el mètode Charmat o Martinotti) o bé el degollat (cas del cava, el champagne, Franciacorta, Cremette de Limoux, i altres escumosos obtinguts pels mètodes tradicional o ancestral). Una de les diferències entre uns i altres és el continent en què fan la segona fermentació, que pot ser el dipòsit o la mateixa ampolla en què es ven finalment el producte. L’altra rau en la quantitat de sucre contingut per litre, que acostuma a estar sempre per sobre dels 8 grams, és a dir, que en el millor dels casos, qualsevol escumós del món surt al mercat amb l’etiqueta brut (de 3 a 15 grams per litre), que és absurdament àmplia i que fa que els extrems siguin massa diferents per compartir-la. De tota manera, l’escumós que millor es comporta en el format brut nature, tant si és en la seva versió light (màxim 3 gr/l) com si és estricte (0 gr/l), és el cava, que té els millors productes en aquesta categoria. Però el cava té una contradicció interna tan interessant com inversemblant. Interessant perquè resoldre-la potser li donaria un lloc en el mercat mundial que cap altre vi escumós li podria treure, atès que amb molt menys sucre afegit -o fins i tot sense gens ni mica- es tracta d’un producte molt més honest, saludable i original; i inversemblant perquè treballa a un termini massa curt pel que fa a l’exportació, i per assolir vendes immediates afegeix sucre als productes a demanda de qualsevol mercat al qual vulgui accedir. D’aquí que la flexibilitat excessiva de la categoria “brut” pugui distorsionar el producte fins al punt que no s’assembli gens el mateix cava a Catalunya o a Polònia, per l’efecte d’un tou de sucre afegit en el degollat. En aquest context, el primer productor de cava fa temps que aposta pel brut nature de varietats tradicionals, amb una qualitat que la gran majoria de consumidors no sospiten perquè pensen que la marca no hi pot arribar. Però per això estem nosaltres, per dir-vos no només que tothom s’equivoca alguna vegada, que no passa res, que sovint els productes no són el que semblen i que tenen una dimensió i un significat més; sinó també per assegurar-vos que una ampolla d’aquest producte us donarà les sensacions que són la centralitat del cava, és a dir, fruita blanca madura, llevats, brioix i pasta de full, cítrics i un final sec reconfortant, perquè et diu que hi ha una casa gran que aposta pel cava arquetípic i històric amb convenciment.

 

El Vi del Dia 18 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Babalà Vi Blanc Simpàtic

Vi blanc amb criança amb mares

Varietats:
Carinyena blanca, moscatell

Elaboració : 
Fermentació i criança en dipòsit d’acer inoxidable durant 4 mesos

Celler : 
Celler Cooperatiu d’Espolla


Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Resistència activa

Fer un vi popular d’una varietat molt minoritària i fins i tot gairebé oblidada fins no fa gaire pot semblar una bogeria, però en realitat és un exercici molt coherent de cara al futur.

Si la carinyena blanca, ara mateix, és una varietat en creixement, és perquè alguns dels cellers més punters de l’Empordà l’estan treballant per conèixer cada una de les seves facetes, mirant de fer vins amb diferents mescles i tractaments per tal d’esbrinar fins a on pot arribar i quina és la seva cara més adient en cada un dels registres que es considerin finalment òptims. Aquest procés es desenvolupa en diferents tendències alhora: hi ha els vins que treballen vinyes molt velles en tirades molt petites, tot fent un o més tractaments diferents a cada collita.

Hi ha qui fa el mateix tractament cada any per copsar la incidència de la qualitat de cada collita en el resultat final, atès que hi ha varietats que són més sensibles que altres a aquest fet.

I en concret aquest vi, tot sol en la seva trajectòria ja important, explora el territori del vi popular fet amb carinyena blanca com a base.

Hi ha qui dirà que el moscatell anul·la o emmascara la presència de qualsevol altre varietal, però en aquest cas no és cert; es complementen molt bé per diverses raons; la criança amb mares i una collita molt molt madura fan que la carinyena reclami el seu espai amb notes de pera, de meló, de taronges i llimones dolça, d’herbes aromàtiques, alhora que el moscatell ajuda tot aquest conjunt amb el seu argument clàssic, el raïm.

Els quatre mesos de criança amb mares afegeixen cos i densitat, i una potència que desmenteix l’aspecte de l’ampolla, que pot donar a entendre que es tracta d’un vi amb vocació exclusiva de platja i paella, quan en realitat és una icona de la resistència activa de la carinyena blanca contra l’extinció.

 

El Vi del Dia 17 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Vinyes de l’Albà Sumoll

Vi negre

Varietats:
Sumoll negre.

Elaboració : 
Fermentació i criança en dipòsit d’acer inoxidable durant 4 mesos

Celler : 
Vinyes de l’Albà

DO. Catalunya






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Vi jove

En el món del vi hi ha encara vigent una distinció que afecta fins i tot els reglaments de les DO. Es té per vi jove un vi que és de l’anyada, però sobretot és jove si no ha passat per bota.

És per això que ens trobem aquelles classificacions pretensioses que parlen de vins joves, criances i reserves, com si els vins catalans tinguessin les mateixes condicions per envellir que tenen els francesos, quan no és així.

És un més dels conceptes copiats de la tradició francesa. Curiosament tothom es va oblidar de la més important, que és l’aplicació correcta del concepte de Denominació d’Origen. La fusta defineix, doncs, si el vi és jove o no.

Però es tracta d’una classificació atropellada pel temps, que li ha passat per sobre sense cap pietat. Només els vins més clàssics, que es fonamenten en mercats i conceptes antics, poden encaixar de debò amb aquests paràmetres. Què fem amb els vins de terrissa, de dipòsit de ciment, de criança amb mares, de cup subterrani, doncs? Per això a la nova edició de La Guia, d’ara a menys d’un mes, trobareu que la fusta ja no és un criteri de classificació.

No ho és perquè condiciona la possibilitat d’envelliment d’un vi, segons si és criança o reserva. I els fets demostren que els vins catalans tampoc envelleixen tan bé si tenen fusta. És per una raó molt clara; ni el grau mitjà (molt més alt) ni l’acidesa mitjana (més baixa) s’assemblen gens pel fet de pertànyer a una altra zona climàtica. Demanar-li a tots els vins catalans que envelleixin fantàsticament és condemnar-se a la frustració any rere any. El criteri seguit per fer aquest sumoll de consum directe, doncs, és molt encertat.

Un vi que ve directament del dipòsit, sense més espera que quatre mesos perquè perdi la ràbia i l’ànsia del primer moment, perquè s’assereni.

Tot i així, notareu com la fruita vermella mana (gerds, maduixes, cireres, groselles) i connecta amb uns cítrics molt expressius (taronja, mandarina), per acabar amb un toc molt original de síndria. Un vi que us convencerà que de vegades hi ha més satisfacció en vins anomenats “joves” que en joies de la corona que estan anorreades per una tortura interminable en botes noves de roure.

 

El Vi del Dia 16 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Finca Olivardots Groc d’Àmfora

Vi blanc amb criança en tina de terrissa

Varietats:
Lledoner blanc i roig, macabeu.

Elaboració : 
Fermentació i criança amb mares en tina de terrissa durant 4 mesos.

Celler : 
Finca Olivardots

DO. Empordà






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Imaginació

Tot explorant com devia ser el blanc històric de l’Empordà ens trobem amb intents destacats per mirar de reproduir-lo, sempre protagonitzats per cellers ara per ara punters en el vi català.

Així doncs, hi ha sis cellers que assumeixen la responsabilitat de fer d’avantguarda en aquest sentit des de fa ja uns anys: Cellers d’En Guilla, Mas Llunes, Celler Cooperatiu d’Espolla, Celler Martí Fabra, la Vinyeta i Vinyes d’Olivardots, el que ens ocupa avui. La primera pensada consisteix a decidir si havia de ser monovarietal o no, i molts d’ells es decanten per una mescla tenint en compte que la vinya vella es plantava barrejada fins i tot de ceps de raïm negre.

La segona pensada descarta les varietats foranes, evidentment. I la tercera, de vegades, treu la bota del mig a l’hora de triar el tractament al celler, atès que l’hàbit de fermentar el vi en botes noves és força modern en relació amb la voluntat d’aquest col·lectiu. Val a dir, a més, que tot això no sembla una tasca programada, sinó que espontàniament cadascú ha volgut fer un experiment o un altre per donar la seva resposta particular a aquesta pregunta.

En el cas del Groc d’Àmfora ens trobem un vi que gaudeix dels beneficis d’una mica d’oxidació, que afegeix profunditat i maduresa a una fruita bastant diversa (préssecs, nespres, mandarines, albercocs, peres), i també d’un treball amb mares per aconseguir densitat i volum. Potent, expressiu i llarg, s’ha de conèixer per entendre el vi blanc de l’Empordà, no només per imaginar com era l’antic, sinó també per gaudir del nou i de la seva coherència.

 

El Vi del Dia 15 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Ònix Clàssic Negre

Vi negre

Varietats:
Garnatxa negra, carinyena negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable.

Celler : 
Vinícola del Priorat

DOQ. Priorat






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Priorat històric

Se n’ha parlat molt del Priorat històric per definir el territori de la DOQ, i alguns amics nostres discuteixen la tria final dels pobles i els espais que hi són a dintre des de la seva propietat, que pertany a la DO Montsant normalment. Nosaltres, però, entenem el terme Priorat històric en una altra direcció que afecta més el que hi ha a dintre de cada ampolla.

Històricament, doncs, existeix un vi del Priorat anterior al que va aparèixer a finals dels anys vuitanta. Aquest vi tenia tres característiques bàsiques: no feia servir botes noves o de vegades no feia servir ni tan sols bota, sinó que fermentava en cups de ciment; no gaudia de mitjans tècnics adequats per aconseguir no oxidar o no presentar defectes d’elaboració; i les varietats amb què estava fet eren sempre, en el cas del vi negre, garnatxa negra i carinyena majoritàriament.

Durant molts anys tothom criticava aquell vi que la gent anava a comprar per garrafes i que els més grans encara avui enyoren perquè el compraven molt barat.

Un vi històric que molt sovint havia servit per enfortir d’amagat, amb nocturnitat inclosa, vins molt més fluixos en grau o color d’altres contrades molt anomenades com ara Bordeus o Rioja.

El vi del Priorat, per a molts, havia de confiar en les foranes i passar molt de temps en botes noves, perquè aquesta era la directriu des de l’altra banda de l’Atlàntic. Si algú pot dir que des dels anys 80 ha fet sempre una versió cada cop millor d’aquell vi negre clàssic del Priorat, malgrat les crítiques, és la Vinícola amb aquest que us presentem avui.

No dubteu a demanar-lo si el veieu a la carta d’un restaurant, tastareu el Priorat tal com raja, directe des del dipòsit, sense cap mena d’artifici de celler. És l’actualització d’aquell Priorat històric que molts elaboradors d’Europa tenien sempre al cap quan una collita no els donava prou grau o color, és la materialització del territori amb una càrrega de fruita vermella i negra, de cítrics amables, de mineralitat i d’herbes aromàtiques, però sense traces d’aromes terciàries que no pinten res en aquest concepte de vi.

Com moltes altres vegades, no es tracta ben bé que us agradi o no, sinó que copseu com és el vi del Priorat tal com raja; però a més us agradarà.

 

El Vi del Dia 14 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Boig per Tu 2015

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota durant 14 mesos.

Celler : 
Vinyes Domènech

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Montsant polifacètic

La història recent del vi català dibuixa una vocació decididament comercial imprescindible per a la supervivència dels cellers i les empreses del vi. I per tant, aquesta vessant de vins que persegueixen l’èxit comercial i l’accés al públic en general és molt més que saludable, tot i que no sempre sigui encertada.

No ho és quan un celler fa de la seva supervivència com a empresa l’única raó de ser. Llavors els seus productes cauen en un totum revolutum que conté una pila de conceptes que, tots alhora, vulgaritzen els vins i els fan iguals un darrere l’altre; fruita i fusta, i en acabar, abans d’embotellar-lo es tasta i si no té aquell toc popular que tant agrada, se li afegeix un toc de syrah passat per bota i s’embotella. Però hi ha d’altres que demostren la possibilitat de fer un vi amb esperit de connexió amb el gran públic i alhora amb senderi, sense la vulgaritat clàssica del darrer moment i del compte d’explotació.

Heu de pensar, a més, que són molt necessaris per aconseguir que els vins catalans que treballen amb coherència arribin allà on no han arribat encara, perquè això no s’ha d’aconseguir a base d’un excés d’aromes terciàries i de syrah cremat a dintre d’una bota; això s’ha d’aconseguir amb la reflexió que diu que són aquestes varietats les que han de conquerir el mercat català, i no les foranes.

Avui us presentem un vi que té aquesta intenció, fer popular i assequible la garnatxa, sobretot, i proposar un vi en el qual la fusta només afegeix algunes aromes dolcenques al final del pas per boca, respectant totes les característiques de la varietat i també el criteri que el genera, és a dir, confiança en la capacitat de la garnatxa per elaborar vins amb esperit comercial, però sense modificar els seus trets en cap moment amb artificis de celler. No només és possible, doncs, arribar al públic amb vins varietals 100% catalans i ben plantejats; també es pot fer amb qualitat i portant un concepte fins a les darreres conseqüències.

 

El Vi del Dia 13 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Nadal Brut Nature Gran Reserva

Vi escumós blanc

Varietats:
Macabeu, xarel·lo i parellada.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, segona fermentació i criança en ampolla durant 48 mesos.

Celler : 
Nadal.

DO. Cava






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Versions del clàssic

Cal que hi hagi referents que busquin una versió del classicisme d’un producte; en aquest cas cava brut nature, sec, temàtic i directe, però oferint una novetat davant altres caves més vinosos i consistents.

Es tracta de la confiança que diposita en l’elegància natural del macabeu com a fil conductor, traient pes al vi i fent-lo més subtil que altres caves que aposten pel xarel·lo com a base.

Dintre del classicisme, doncs, una versió alternativa.

Probablement n’hi ha més caves que posen l’accent més enllà del xarel·lo, i fins i tot hi ha algun monovarietal.

Aquesta tendència proposa un cava més ubic, més accessible, però no per això menys interessant, atès que qui vulgui treballar una mica en tastar-lo trobarà moltes coses molt interessants; tocs de flors, cítrics una mica més frescos, una acidesa molt amable i més lleuger. Potser és menys intens, però el seu encant està en aquesta subtilesa tan difícil que proposa menys consistència, però un ventall d’aromes igualment ric i divers.

És a dir, que dintre del que podria ser el centre del concepte cava, hi ha diferents versions del mateix producte, el que toca, el que realment connecta amb el territori i amb la seva història. Una gran notícia.

 

El Vi del Dia 12 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Mas de la Pansa Trepat Mètode Ancestral

Vi escumós rosat

Varietats:
Trepat negre

Elaboració : 
Fermentació parcial en dipòsit d’acer inoxidable, final de fermentació i criança en ampolla durant 6 mesos

Celler : 
Mas de la Pansa


Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Llevat

És evident que la indústria alimentària treballa amb una sèrie de tabús que no poden formar part dels productes que ofereix. En el vi això ha estat present durant molt de temps; encara avui hi ha professionals que consideren un sacrilegi treure al mercat un vi amb aromes de llevats o d’alcohol, és a dir, els procedents de la fermentació o secundaris.

Però el vi fermenta, i si fermenta és normal que tingui aquestes aromes. Els darrers cinc o sis anys ha sortit un vessant nou com a conseqüencia d’aquesta reflexió, que en els escumosos té la seva expressió en els vins escumosos fets mitjançant el mètode ancestral.

Aquest col·lectiu també reivindica el caràcter més primari de les seves aromes, atès que les criances curtes fan que la fruita sigui directa i fresca, mentre que aquestes no són les característiques principals del cava. Nosaltres defensem que la segona fermentació en ampolla és un pas més dintre de les aromes secundàries, així que per argumentar les diferències entre un tipus d’escumós i l’altre hauríem de centrar l’atenció en el tema dels llevats; és difícil trobar escumosos tradicionals que facin servir llevats espontanis en les dues fermentacions, però entre els ancestrals acostuma a passar.

Tot i que, pel que fa al vi d’avui, no tenim aquesta informació, val a dir que sembla que no han volgut amagar aquestes aromes secundàries ni tampoc civilitzar-les, com passa sovint entre els productes de la DO Cava, i que per tant a alguns de vosaltres potser us sembla estrany només ensumar-lo.

Passada aquesta primera impressió, a la boca és fresc i directe, una mica especiat, i poc després ensenya notes de cireres i maduixetes de bosc, tot just abans de passar a una fase on la mandarina i la nespra dominen el final. No penseu, però, que els llevats no acompanyen tot això; hi són presents des del principi fins al final, com a fil conductor de l’argument d’aquest escumós. El seguirem de prop per saber com evoluciona collita a collita

 

Pàgina 1 de 57

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?