logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (603)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 05 de Desembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Josep Foraster Trepat

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Trepat negre

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova i vella durant set mesos

Celler : 
Mas Foraster

DO. Conca de Barberà






Guia 2018:
Puntuació 9,60. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Adjectius

No fa gaire vam assistir convidats a la presentació d’uns vins entre els quals hi havia un trepat.

No estàvem sols, hi havia bona part de la premsa catalana del vi, sempre faldillera, si més no.

El problema és que quan ha d’adaptar el seu discurs als nous temps i les noves propostes dels cellers no dominen prou el llenguatge, i els perd el seu passat “cosmopolita” o, potser ara que està més de moda, europeista. Parlen del trepat, o de qualsevol varietat catalana recuperada, amb tota la condescendència del món, com si se li hagués de perdonar tal o qual defecte. Tot això és evident en l’ús dels adjectius. O més ben dit, de l’adjectiu, perquè la imaginació o la creativitat tampoc estan entre els seus atributs més evidents. L’adjectiu és rústic. Rústic, sí, com si vingués de pagès.

Si el raïm ve de França, el vi mai és rústic, això cal que quedi clar. No es pot ser més provincià. És un problema de formació, o de passat, o potser d’ideari, perquè sona com quan, fa molts anys, els pijos de ciutat parlaven castellà perquè el català només es parlava a pagès, era cosa de províncies; potser el que volen alguns que torni a passar (en determinats cercles encara passa).

El que digui que un trepat com el que us presentem avui és rústic s’ha begut l’enteniment. Un vi com aquest, i en general qualsevol trepat (o sumoll, o mandó, o carinyena blanca, o morenillo, o escanya vella, etc.) el que menys necessita és la mesquinesa d’un prescriptor presumptuós i viciat de fer la pilota a qui li pot beneficiar, i d’ignorar qui no el pot ajudar en res o qui no el fa la rosca com necessita.

Gent com aquesta fa més mal que bé al món del vi, són dinosaures que no han entès els temps nous i que no els entendran mai.

Actualment, l’elegància d’un trepat com aquest està a l’altura dels vins més grans del món, no feu cas dels sòmines que encara fan de tot això només un negoci: i no només pot competir amb ells, sinó que ho farà amb l’afegit que ningú més arreu del món té aquesta varietat. La fruita vermella, els cítrics frescos i fragants, espècies com pebre blanc i clau d’olor, els tocs de resina i de llevats, la regularitat i l’elegància impressionants a la boca, tot això posa en ridícul l’imaginari dels “especialistes” més pretensiosos. Aniria bé que anessin plegant.

 

El Vi del Dia 28 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Bouquet d’A Pur Dolç

Vi dolç

Varietats:
Pansa blanca

Elaboració : 
Verema tardana, fermentació en dipòsit d’acer inoxidable i posterior apagat amb addició d’alcohol vínic

Celler : 
Bouquet d’Alella

DO. Alella






Guia 2018:
Puntuació 9,55 punts (sobre 10).

Què en pensem?

L’alternativa

Els dolços més clàssics i característics de la DO Alella són els d’Alella Vinícola, potser els més representatius de la varietat pansa blanca-xarel·lo-cartoixà.

Val a dir que són els més representatius perquè no només fan vi dolç, sinó també generosos secs que han possibilitat la conservació d’aquest tipus de vi quan el seu consum estava clarament en declivi.

El cas d’aquest dolç de Bouquet d’Alella és diferent, però sempre és una gran notícia que algú s’apunti a donar suport a un tipus de vi clàssic d’Alella que més enllà de la Vinícola només treballa amb una mica de convicció Alta Alella.

I és diferent perquè hi ha molta frescor a dintre d’aquest vi dolç; en no tenir criança en solera és més immediat, més directe, no té notes de llevats, però sí de fruita en confitura (peres, pomes, préssecs, llimones), de mel, i d’herbes aromàtiques clàssiques mediterrànies, combinant tot això amb una mineralitat ja coneguda com la diferència bàsica entre el xarel·lo del Penedès i la pansa blanca d’Alella, i que ve del sòl de sauló característic del Maresme. Si en fan poques ampolles és perquè el mercat no deixa espai per a aquests vins, atès que els restauradors prefereixen donar “orujos de hierbas” ensucrats i previsibles per convidar els clients a l’horterada del “chupito” després del cafè.

Això requereix un petit esforç de col·laboració des de la vostra banda, la dels clients, que els heu de demanar que no us convidin si no volen, però que no us ofereixin beuratges de sucre afegit, sinó vins dolços naturals que preservin la diversitat del vi català i alhora donin sentit a la vinya.

 

El Vi del Dia 27 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Lo Bancal de Granatxa

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova i vella durant 6 mesos

Celler : 
Sangenís i Vaqué

DOQ. Priorat






Guia 2018:
Puntuació 9,24. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Fruita

A Porrera els vins afruitats no són l’especialitat; els vins de la vila són més aviat minerals, tancats i consistents, més encara si reben, com és costum, l’ajut de les aromes terciàries per tancar-se encara més a sota de la vainilla, la xocolata i els torrats.

La història més recent del vi del Priorat passa massa sovint per sobre del vi en estat pur, tal com raja del raïm i de la vinya.

Per això ens agrada saber que hi ha excepcions que confien en la fruita i en la matèria primera, que dipositen gairebé tota la confiança en la qualitat del raïm.

Com ara aquesta nova orientació a Sangenís i Vaqué, una línia nova amb un negre i un blanc que busquen minimitzar l’impacte de la bota en el vi.

Sembla una garnatxa de vinya jove, però molt ben treballada i estructurada en boca, i amb tota la força per deixar-li clar a la bota el seu paper: ajudar a moderar i igualar les expressions de fruita, acidesa i alcohol, però mai imposar aromes que no són pròpies del vi, sinó ferlo elegant i rodó.

Per això trobareu tot un seguit de fruites barrejades, des de les mores, les maduixes i les groselles fins les nespres o el préssec, per acabar amb la frescor clàssica dels cítrics més garnatxeros (taronja, mandarina).

Però el que més crida l’atenció és un plantejament completament nou dins la gamma d’un celler que és un puntal de la història recent del Priorat vinícola.

 

El Vi del Dia 26 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Albet i Noya Nosodos

Vi blanc amb criança en bota

Varietats:
Xarel·lo.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova durant 3 mesos. Sense sulfits afegits

Celler : 
Albet i Noya

DO. Penedès






Guia 2018:
Puntuació 9,49 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Aromes secundàries

A vosaltres, consumidors, us estranya l’olor de llevats en un vi.

També us estranya l’olor d’alcohol, perquè la indústria del vi no treballa amb aquestes aromes, més aviat les evita tant com pot.

De fet, entre els enòlegs de la vella escola els llevats no han de ser presents en un vi tranquil, és a dir, un vi sense bombolles. En el cas d’un escumós de mètode tradicional, en canvi, és gairebé imprescindible que hi siguin.

Pel que fa a l’alcohol, per a alguns encara és una mena d’anatema que es percebi ni tan sols en nas. L’alcohol fa els vins pesants i càlids, i s’accepta que ha de ser un vi força especial perquè se li perdoni un “defecte” així.Per sort els nous temps demanen la consideració d’altres punts de vista menys acadèmics, probablement perquè hem arribat a un punt en el qual tots els vins s’assemblen massa.

Així doncs, el fet de no afegir sulfits, de treballar amb llevats espontanis, de no amagar els llevats, de deixar que l’alcohol surti a la llum del dia amb certa llibertat, sembla que és una aposta conceptual molt interessant.

També ho és que ho faci un productor considerable, com és el cas d’Albet i Noya, que abasteix força mercats amb molt d’èxit.

I que afegeixi una espurna d’oxidació que converteix uns préssecs curiosos a l’atac en orellanes a mitja boca, que els acompanyi amb herbes aromàtiques i amb un toc sec tot just al final us ha de deixar clar que els vins sense sulfits afegits ja són una alternativa que cal tenir en compte.

 

El Vi del Dia 25 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Raimat Ventada

Vi blanc

Varietats:
Garnatxa blanca

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable

Celler : 
Raimat.

DO. Costers del Segre






Guia 2018:
Puntuació 9,31 punts (sobre 10).

Què en pensem?

A totes

La confirmació que han arribat nous temps per al vi català apareix quan la primera empresa que va plantar cabernet sauvignon a Catalunya aposta per les varietats autòctones en varietal.

Fins no fa gaire treballava amb vins de diverses varietats, tot cercant un equilibri comercial amb el qual mantenir la línia de la marca, però estant a totes pel que fa al comportament del mercat.

Ja us havíem ressenyat un altre Raimat de garnatxa negra, i ara ens agrada fer-ho amb aquest, perquè en blancs monovarietals Raimat només havia apostat pel chardonnay.

Ferho ara amb una garnatxa blanca significa, explícitament, que consideren que les seves possibilitats són semblants a les de la varietat francesa. Això és tan important com interessant per al territori i per al vi català. De les intensitats no us en sabem dir res.

Ells treballen amb aquest codi que us pot ajudar a decidir-vos per un vi o per un altre segons us sembli més coherent una explicació o una altra.

Nosaltres ens limitarem a dir-vos que es tracta d’una garnatxa blanca clàssica, d’execució tècnica perfecta, impecable, i infal·lible a qualsevol taula de qualsevol restaurant: hi trobareu peres, pomes, tocs de nespra i cítrics fragants i barrejats, tot en un entorn fresc en el qual treu el cap un toc de fonoll tot just abans de marxar de la boca. Una aproximació molt encertada a l’estil que ha de tenir una garnatxa blanca multitudinària.

 

El Vi del Dia 24 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Francolí Rosat

Vi rosat

Varietats:
Trepat negre

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable.

Celler : 
Castell d’Or

DO. Conca de Barberà






Guia 2018:
Puntuació 9,17 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Actual

Ara mateix, entre les tendències de consum de vins rosats puja la que proposa colors clars i elegants, desdibuixant fins i tot la línia que hi ha entre els rosats i els blancs de varietat negra.

En molts casos aquests rosats no passen ni tan sols pel procés de maceració en fred per obtenir color, sinó que del mateix pigment una mica exagerat pel canvi climàtic ja s’aconsegueix una tonalitat rosada.

Cada any que passa és més difícil fer un blanc de negres a Catalunya, en cas que no vulguis treballar una mica al celler per rebaixar el color.

Aquest vi actualitza una gamma que anava a buscar un punt de llaminadura, un color molt fosc, i un to dolcenc que evidenciava la seva vocació comercial. Dels colors pujats d’anyades anteriors, de les maceracions llargues per obtenir no només color sinó també concentració aromàtica, enguany passem a l’elegància d’un rosat subtil i diferent, gens dolcenc, que vol posar damunt la taula la identitat especiada del trepat negre i alhora fer-ho suau i agradable per al gran públic.

Si tenim en compte que ve del món de la cooperativa, es tracta d’una aposta per abastir els mercats nous, per apuntar-se a les noves tendències, i per entendre que de vegades la concentració no és una garantia d’èxit, atès que els darrers anys tendeixen a un excés aromàtic cada vegada més difícil de moderar.

Amb aquest segur que no posareu problemes pel preu. I menys encara amb la relació qualitat-preu, aquesta mesura tan i tan subjectiva que caldria rebatejar, potser, traient la qualitat del mig, atès que l’única cosa que importa a qui parla de qualitat i preu alhora, és el preu: la resta de l’equació no és cap altra cosa que un eufemisme.

 

El Vi del Dia 23 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Flor d’Albera

Vi blanc amb criança en bota

Varietats:
Moscatell.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota vella durant 7 mesos.

Celler : 
Celler Martí Fabra.

DO. Empordà






Guia 2018:
Puntuació 9,70 punts (sobre 10).

Què en pensem?

L’incombustible

Per molt que els cellers maltractin el moscatell fent-lo servir per “arreglar” les deficiències de qualsevol vi blanc mediocre, hi ha uns quants vins d’aquesta varietat que demostren que la seva història té un sentit.

Són molt pocs, però la seva tasca petita i acurada té un rendiment exponencial, atès que testimonia la qualitat d’aquest raïm que els romans i els grecs veremaven per tot el Mediterrani. El vi de moscatell és molt aromàtic, molt potent, i, com us hem dit altres vegades, aquestes característiques el fan molt adient per afegir en petites proporcions molt efectives a vins que no han aconseguit precisament fer el cim tots solets.

És per això que després de gairebé dos mil·lennis d’història al nostre territori, s’ha convertit en una mena de ventafocs, o més ben dit, en l’equivalent del super glue que sempre es té a l’abast de la mà per si de cas es trenca alguna cosa. La seva vessant comercial també el condemna a vins de gran producció que es complementen sovint amb foranes igualment aromàtiques. Però quan algú el treballa en varietal i ho fa com cal fer-ho, sense anar a buscar la gallina dels ous d’or, la cosa canvia molt.

És el cas d’aquest Flor d’Albera, la referència, el pal de paller dels vins de moscatell catalans, un tros incombustible d’història d’aquesta varietat a Catalunya. Una vinya vella que probablement es va plantar no només per fer vi, sinó també per tenir raïm de boca, i que es vinifica sola ja fa molt de temps; una intensitat excepcional en el raïm fa que la bota vella hagi de resignar-se a fer la seva tasca de deixar que el vi s’arrodoneixi a dintre, deixant anar tocs de raïm, de fruita d’os, de préssec, d’albercoc, i fins i tot un punt d’oxidació molt lleu que afegeix profunditat a tota aquesta fruita tan suggestiva.

Quan ja marxa, tot just abans, prepareu-vos per a una simfonia de cítrics dolços i refrescants. I no espereu un vinet fàcil i lleuger, perquè no ho és; demana feina si se’l vol conèixer, i això és una immensa notícia per al moscatell català.

 

El Vi del Dia 22 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Edith

Vi blanc amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa roja

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova durant 8 mesos.

Celler : 
Cellers d’en Guilla.

DO. Empordà






Guia 2018:
Puntuació 9,51 punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

La força del raïm

La criança en fusta és una mena d’ocupació recíproca en la qual el vi envina la fusta, però alhora la fusta canvia el vi.

També se’n queda una part, sobretot quan és nova, però en aquesta mena de combat cos a cos el resultat és tan incert que ningú s’atreviria a predir-lo, atès que per acabar-ho d’amanir, cada bota té un comportament concret i diferent que canvia cada any que passa.

Així doncs, com és que s’entesten a passar els vins per bota si els resultats són tan volubles?

Bé, la fusta té un mercat important, tant que molts consumidors pensen que les aromes que deixa en el vi -les terciàries- són pròpies del mateix vi: en els tastos, sovint, hem de dir que els vins no tenen gust de xocolata, ni de torrats, ni de vainilla, si no hi ha una fusta que els hi afegeixi, i alguns ens miren amb cara estranya. La matèria primera, però, té molt a dir en aquest cos a cos que té lloc a dintre de la bota.

De vegades els elaboradors volen un estil concret perquè el producte que fan té un grup de clients a qui els ven cada any, i d’altres han de ser els àrbitres d’aquest combat entre vi i bota.

En el cas que ens ocupa avui, el guanyador ha estat el vi, atès que vuit mesos de bota han fet la feina que l’elaborador volia, arrodonir-lo i donar-li una mica de profunditat sense afegir-hi gaires aromes terciàries, per no dir gens. Una garnatxa roja autèntica, licorosa i potent, densa, amb fruita blanca molt madura (pera) i notes de fruita d’os (nespra, préssec, albercoc), i un toc cítric en forma de mandarines i aranges molt original, que arriba fins al final en una persistència llarga i molt agradable.

 

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?