logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (603)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 12 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Aikarai

Vi blanc

Varietats:
Varietat: Moscatell

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable

Celler : 
Giró Ribot

DO. Penedès






Guia 2017:
Puntuació punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Publicació a la propera Guia 2018

Entre les varietats més emprades per fer vi n’hi ha algunes de menystingudes i d’altres de maltractades. Entre les menystingudes trobaríem les que ara s’estan recuperant, i potser hi caldria afegir la parellada, i entre les maltractades moltes autòctones de les quals només queden proves documentals. La reina de les varietats maltractades, però, és el moscatell.

Maltractat perquè la immensa majoria de les vegades que es fa servir ni se’n fa esment a l’etiqueta, perquè es fa servir per arreglar vins que no fan el pes com a varietal, perquè s’ha convertit en el recurs fàcil per als enòlegs destralers, perquè els cellers el fan servir per fer més comercials els seus vins de cert volum, amb l’esperança que es venguin millor.

Al moscatell li cal una mica de dignitat. La Vitis apiana dels romans, el raïm que atreia les abelles, era una de les més preuades llavors: ha estat el temps el que l’ha relacionat amb les mosques, sempre es perd alguna virtut amb els anys. Els cellers que el treballen en varietal, oferint al consumidor tota la seva complexitat aromàtica, s’esmercen a aconseguir un producte que no sigui dolcenc, sinó fragant; que no sigui pesat, sinó lleuger; i que no carregui la boca amb un excés d’arguments, atès que el públic reconeix aquestes aromes perquè són les mateixes del raïm de boca més habitual. Aikarai és un petit homenatge al moscatell.

Per tal de trobar l’equilibri entre la dolçor natural d’aquesta varietat i la seva intensitat aromàtica, no deixa de banda un toc herbaci que incorpora tot un món d’herbes de bosc mediterrani, amb predomini dels tocs anisats (fonoll). Per sota, és clar, hi ha alhora una acidesa que l’alleugereix i el refresca, i un grapat de fruites entre les quals dominen el raïm i els cítrics. Fàcil de prendre i d’entendre, us dirà on és la dignitat d’una varietat històrica que els cellers, massa sovint, fan servir ara a la rebotiga, sense que s’hagi de saber.

 

El Vi del Dia 8 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Carles Andreu Vi Negre Trepat

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Trepat negre.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota durant set mesos

Celler : 
Celler Carles Andreu

DO. Conca de Barberà






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Icona

Hi ha un abans i un després d’aquest vi, tot i que en el seu moment no ens en vam adonar gaire.

De vegades passa, surt un vi que conté una nova proposta, que trenca els conceptes que el mercat imposa, i els professionals no ens adonem del contingut teòric que té. L’any 2004, sortir al mercat amb un vi com aquest era una temeritat com una casa de pagès.

Ho era perquè tothom pensava en vins negres molt concentrats, que abusessin de les aromes terciàries, de la fruita molt madura o fins i tot evolucionada, i que centressin el seu discurs exclusivament en dos tipus de registres; fruita i torrats.

Però el trepat negre oferia -i ofereix encara- un perfil molt diferent. Per començar, la fase afruitada és relativament feble, va des de les maduixetes fresques fins als cítrics més o menys dolços; en canvi té altres aromes primàries que sorprenen molt, com ara les espècies, principalment clau d’olor i pebre blanc. Això va ser motiu de certa condescendència per part de la professió, llavors obsessionada amb vins negres molt negres i densos, amb la cuina que signifiquen els vins d’autor que anaven sortint un darrere l’altre, i molt poc coneixedora dels monovarietals, menys encara de varietats considerades menors o potser “rústiques”, que va ser la gran ocurrència d’algú per qualificar aquesta varietat. Heu de pensar que feia tot just deu anys que el trepat negre va ser rehabilitat per iniciativa de Josep Bujan, l’enòleg de Freixenet, per fer-ne el vi previ al cava rosat.

La importància d’aquest vi no és el tast, ni la seva qualitat, encara que també en té i molta: la importància del vi d’avui és la del visionari que obre una porta a un món nou i diferent, potser sense ser conscient del que està fent. Però els anys posteriors el confirmen com l’exemple en què molts es van fixar per seguir el mateix raonament amb el seu raïm autòcton, no només amb el trepat, sinó també amb altres varietats que estaven a punt de desaparèixer, com ara el sumoll (negre o blanc), la carinyena blanca, el mandó o el morenillo, entre d’altres. Fa temps que es mereix que el busqueu i el conegueu.

 

El Vi del Dia 7 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Clot d’Encís Vi Ranci de Solera

Vi ranci

Varietats:
Garnatxa blanca.

Elaboració : 
Fermentació en bota vella, apagat per addició d’alcohol vínic, criança en solera del 1962.

Celler : 
Sant Josep Vins

DO. Terra Alta






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Testimoni

Els canvis més importants de la història de la vinya catalana han tingut lloc en el decurs dels darrers 55 anys.

Abans d’això, potser la crisi de la fil·loxera ha estat tan rellevant com la modernització i la transformació de la vinya, però en tot cas sempre en un altre sentit que tenia molt menys a veure amb les voluntats dels actors.

Precisament va ser l’any 1962 quan, després d’explorar la demanda del mercat internacional pel que feia a vins tranquils, una de les grans marques catalanes va iniciar el procés de plantació i escampada del cabernet sauvignon i altres varietats foranes a la seva propietat; cansats de no poder explicar als compradors internacionals de quines varietats estaven fets els seus vins, van concloure que era una via de desenvolupament cap a l’exportació. Aquesta iniciativa de la família Raventós (Codorníu) la van seguir immediatament Jean Leon i Torres .

A partir d’aquí l’escampada es va generalitzar des del 1980 fins al 2010, aproximadament. Aquest vi ha estat testimoni de tot això. A dintre de cada ampolla tastareu una mica de cada collita des d’aquell any, ha conviscut amb tota mena de crides a la modernitat, de menyspreus per les varietats autòctones, d’adhesions incondicionals a les franceses que s’anomenaven “millorants”, de discursos que deien que l’oxidació en la qual es fonamenta un vi ranci com aquest era un disbarat.

Però aquí el teniu, un exemple de tolerància i de respecte, un supervivent dels temps antics, un testimoni de l’abducció general que va durar ben bé fins al 2010. Sempre fidel al seu estil, hem de dir que és un ranci moderat, elegant, carregat de torrats (ametlles, avellanes) i de fruita assecada al sol (orellanes d’albercoc).

Si us ho podem suggerir, no el condemneu a ajudar a fer els rostits més bons; proveu-lo d’aperitiu o de sobretaula, potser en substitució d’un xerès o d’un fino. Veureu la seva harmonia i la seva manera de deixar caure els tocs torrats.

 

El Vi del Dia 5 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Puig Solivella Blanc

Vi blanc amb criança en bota

Varietats:
Vi blanc

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable

Celler : 
Castell d’Or.

DO. Conca de Barberà






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Reducte

Per l’efecte d’un provincianisme molt estès entre els elaboradors de vins catalans durant els darrers 25 anys, els vins bàsics de cooperativa han estat una part important d’aquelles vinyes on no hi havia arribat l’aculturació del territori vinícola català.

Diem aculturació sabent que és un terme relacionat amb l’antropologia, perquè es tracta de determinar si realment la vinya, a Catalunya, ha de formar part de la cultura que ens defineix. És per això que fa deu anys que fem La Guia de Vins de Catalunya, al cap i a la fi. Si n’ha de formar part, doncs, cal que centrem el destí de l’energia disponible per fer vi.

La paradoxa, però, rau en el fet que el que es considerava el tram més baix de la producció de vi a Catalunya va ser el destinatari d’aquest raïm que tenia una càrrega cultural important, perquè era el menys valorat en el seu moment. El mèrit d’aquest tipus de vins, a més, és doble, perquè els esforços i mitjans invertits tant en viticultura com en elaboració eren proporcionals al preu de venda.

Tot i haver patit aquesta circumstància, els nous temps demanen aquest tipus de vins que són la base d’un consum massiu de vi. Ara, però, la feina a la vinya és força més acurada, i sobretot el detall a l’hora de separar les diferents qualitats de la verema.

Fer un macabeu com aquest a aquest preu, doncs, té molt de mèrit, perquè és evident que hi ha una feina de precisió en la selecció del raïm i en una vinificació que potenciï la vessant aromàtica, el volum, la fruita blanca molt madura i els tocs de mel i d’herbes aromàtiques que, sense tenir en compte una potència poc habitual en un macabeu, el fan molt i molt elegant, més encara per aquest tram de preu. A dintre d’aquest vi no hi ha només una mica d’història, doncs, sinó també la dignificació d’un raïm que ha resistit a una mentalitat que, tot presumint de cosmopolitisme, era d’allò més provinciana.

 

El Vi del Dia 6 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Vinyes de l’Albà Sumoll

Vi negre

Varietats:
Sumoll negre

Elaboració : 
Fermentació i criança en dipòsit d’acer inoxidable durant 4 mesos

Celler : 
Vinyes de l’Albà

DO. Catalunya






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Pioner

Després dels primers cellers (Heretat Mont-Rubí i Can Ramon Viticultors del Montgròs) que van trencar-se la cara per la sumoll hi havia una feina a fer encara: confiar a fons en la qualitat intrínseca de la varietat, és a dir, embotellar-lo sense passar per bota.

Potser calia una primera etapa més tímida, més conservadora, per donar-lo a conèixer, atès que l’ambient en contra d’aquesta varietat provenia fins i tot de dintre de la DO Penedès en aquell moment.

La DO Catalunya, amb Bodegas Puiggròs, va fer un pas endavant donant suport a la ventafocs dels raïms negres catalans. I poc després apareixia aquest sumoll fresc i directe, el primer que no passava per bota abans de sortir al mercat: un atreviment que alguns van criticar perquè no entenien què els oferia el sumoll, un estil nou en el qual hi ha registres atípics en els vins actuals.

Vinyes de l’Albà, doncs, ha esdevingut un pioner en el desenvolupament del sumoll negre, que ens ha permès conèixer l’estil del vi sense aromes afegides després de la fermentació.

Aquestes aromes ara ja són només peculiars, han deixat de ser atípiques, i comença a ser un vi relativament freqüent i conegut. Aquells que no el van entendre el primer dia, però, encara els costa d’acceptar-lo, ho fan amb la boca petita.

Tot i que no s’entén gaire que ho facin: és un patrimoni exclusiu de la vinya catalana amb aromes que altres vins no tenen, no es pot demanar més. Només cal confiar i sortir a vendre, evidentment a l’exportació, per tal de donar a conèixer al món els petits secrets que tenim aquí, vins singulars que donen més espècies que fruites, que són lleugers i subtils alhora, que tenen un punt de carn crua al nas, que són frescos i cítrics, i que són plenament mediterranis, atès que connecten amb l’entorn i l’incorporen amb tota mena d’herbes aromàtiques.

Si voleu saber com és un sumoll tal com raja, heu de conèixer aquest vi fins i tot abans de passar a explorar els que surten al mercat amb l’afegit -encara que sigui encertat- de les aromes terciàries de la bota.

 

El Vi del Dia 4 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Mas Bertran X80 Brut Reserva 5 anys

Vi escumós blanc

Varietats:
Xarel·lo i sumoll negre de vinyes velles.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable i criança en ampolla durant 60 mesos.

Celler : 
Mas Bertran

DO. Penedès






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Llibertat

Més tard o més aviat tothom pot triar amb qui vol estar.

En això del vi és més fàcil que en altres coses, atès que si no vols inscriure els teus vins a una DO perquè no et sembla l’espai adequat, els pots passar a una altra o fins i tot romandre en terra de ningú, que segur que també s’hi està força bé.

El cas és que aquest celler va fer fa uns quants anys l’exercici de sortir de la DO Cava per poder fer un rosat amb sumoll negre, una varietat autòctona catalana, potser fins i tot indígena d’aquest territori que ens hauria de pertànyer.

Estem davant, doncs, d’algú que exerceix el seu dret a fer el que vol fer, a la llibertat de triar. I havent-la aconseguit, mira de millorar el producte i d’oferir-vos el màxim potencial que les vinyes velles que treballa són capaces de donar. Xarel·lo i sumoll vells i savis, envellits en l’ampolla durant cinc anys, aprenent a complementar-se, traient cadascú el millor d’ell mateix per sorprendre-us; una mescla gairebé inèdita, nova, fresca, que segurament forma part dels binomis perduts de la vinya catalana, tot i que el que és realment nou és oferir-la amb bombolles.

No us equivocareu gaire si penseu que és un producte semblant al cava pel que fa a les aromes d’autòlisi (mel, brioix, llevats, pastisseria): però un cava no accentua mai la fase afruitada (es tracta d’un raïm que no és madur del tot, no ho oblideu) quan és un producte de llarga criança.

Mas Bertran X80 sí té una fase afruitada i madura (pera, mandarina, nespra, tocs de cirera), i això el diferencia i el fa molt peculiar, fins i tot entre els clàssics Penedès, els vins escumosos d’aquesta DO. Aquesta originalitat encaixa perfectament amb un conjunt difícil d’harmonitzar en un vi; potència, elegància i frescor. Insistirem en la qüestió del preu: les coses que tenen una coherència interna tenen un preu equivalent al seu valor, per això sempre hi ha qui les critica per alguna cosa, o fins i tot qui les prohibeix.

 

El Vi del Dia 3 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

X Nadal Xarel·lo Vermell

Vi blanc de varietat “rosada”.

Varietats:
Xarel·lo vermell.

Elaboració : 
Fermentació i criança de quatre mesos amb mares en dipòsit d’acer inoxidable

Celler : 
Nadal.

DO. Penedès






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Independència

Tot i que els elaboradors no ho accepten mai fins que s’ha esgotat la primera anyada, quan un vi surt al mercat per primera vegada queda molta cosa per fer i per millorar, perquè el coneixement òptim del procés de fer-lo, de vegades, és complex, i demana temps per conèixer tots els seus mecanismes.

Més encara si es tracta d’una varietat que abans no s’havia treballat en solitari, si ve de vinya nova, i si no hi ha un manual conegut de com vinificar-la en solitari, atès que sempre s’havia amagat juntament amb altres (com passa en aquest cas, que entrava al celler barrejada amb el xarel·lo blanc).

El vi que us presentem avui s’ha consolidat com una realitat diferent amb tres anyades al mercat. El primer dia que va sortir pecava de lleuger, de tenir una expressió cítrica un pèl exagerada que el feia massa fresc, massa immediat, però et feia sospitar que passant uns quants mesos potser aniria a més.

Finalment es va confirmar que només calia esperar, tot i que sembla que l’any següent el vi, en el moment de sortir al mercat, era força més madur que la primera edició. L’anyada, direu. Potser sí, en part: l’altra és el primer graó d’una consolidació que començava a treure el millor de la varietat.

Aquesta tercera anyada és més profunda, més potent, més expressiva i floral que les altres dues. La potència argumental del xarel·lo vermell es fa palesa, doncs, afirmant la diferència amb la seva cosina blanca de la qual n’és una mutació, diuen.

És possible que sigui així, atès que hi ha algunes similituds evidents com ara un argument central de fruita blanca (peres madures) i cítrics que en aquest cas tendeixen a ser molt més fragants, com ara mandarina o aranja; però després tots els tocs de nespra, de préssec i d’albercoc són la confirmació que hi ha coses que esdevenen diferents amb el temps, encara que s’hagin barrejat durant molt de temps perquè la llei no reconeixia una d’elles com a individu de ple dret. Per sort els temps canvien, oi?

 

El Vi del Dia 2 de Novembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Dido Macabeu Garnatxa Cartoixà

Vi blanc amb criança en bota

Varietats:
Macabeu, garnatxa blanca i cartoixà (xarel·lo).

Elaboració : 
Fermentació i criança de vuit mesos en bota vella, foudre i tina de terrissa.

Celler : 
Venus La Universal

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Avantguarda i mercat

Quan parlem amb la DO Montsant ens diuen que el més important al seu territori és el vi negre, atès que la majoria de vinyes emparades són de varietats negres. Però els canvis dels darrers anys han fet que la tendència més actual sigui plantar vinyes de varietats blanques, atès que el blanc del sud català amb base de garnatxa blanca té cada dia més acceptació i prestigi als mercats.

Un altre dels raïms més escampats entre les varietats blanques presents al Montsant és el macabeu, entès generalment com a complement de la garnatxa blanca.

Però avui tenim un tercer convidat, el cartoixà, que en aquest cas, pel que fa a consistència i argument, estaria entre tots dos, potser més a prop del macabeu que de la garnatxa. La pregunta és què s’aconsegueix amb una mescla dels tres, amb l’ús de llevats espontanis i amb una criança en tres elements diferents que li aporten coses també diferents. Per començar, al nas ja declara les seves intencions: llevats i fruita blanca, cítrics, un toc licorós interessant. A la boca confirma aquestes aromes, però afegeix matisos que les fan més explícites: pomes i peres madures i fins i tot en compota, tocs de mantega, de taronja i mandarina, de fonoll i d’altres herbes aromàtiques, de frescor i d’elegància des de l’atac fins al final, sempre amb un fil de llevats i un altre d’alcohol que condueixen el vi fins a una persistència força llarga.

L’interès d’incorporar el cartoixà com un raïm que val la pena recuperar i treballar fora del Penedès o Alella (allà en diuen xarel·lo i pansa blanca) és evident, però també ho és el fet de no voler amagar les aromes secundàries que apareixen amb la fermentació, és a dir, l’alcohol i els llevats. Perquè si el vi fermenta, el més normal és que aquestes aromes hi siguin en el vi, al marge del que us agradi com a consumidors

 

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?