logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (603)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 15 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Ònix Clàssic Negre

Vi negre

Varietats:
Garnatxa negra, carinyena negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable.

Celler : 
Vinícola del Priorat

DOQ. Priorat






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Priorat històric

Se n’ha parlat molt del Priorat històric per definir el territori de la DOQ, i alguns amics nostres discuteixen la tria final dels pobles i els espais que hi són a dintre des de la seva propietat, que pertany a la DO Montsant normalment. Nosaltres, però, entenem el terme Priorat històric en una altra direcció que afecta més el que hi ha a dintre de cada ampolla.

Històricament, doncs, existeix un vi del Priorat anterior al que va aparèixer a finals dels anys vuitanta. Aquest vi tenia tres característiques bàsiques: no feia servir botes noves o de vegades no feia servir ni tan sols bota, sinó que fermentava en cups de ciment; no gaudia de mitjans tècnics adequats per aconseguir no oxidar o no presentar defectes d’elaboració; i les varietats amb què estava fet eren sempre, en el cas del vi negre, garnatxa negra i carinyena majoritàriament.

Durant molts anys tothom criticava aquell vi que la gent anava a comprar per garrafes i que els més grans encara avui enyoren perquè el compraven molt barat.

Un vi històric que molt sovint havia servit per enfortir d’amagat, amb nocturnitat inclosa, vins molt més fluixos en grau o color d’altres contrades molt anomenades com ara Bordeus o Rioja.

El vi del Priorat, per a molts, havia de confiar en les foranes i passar molt de temps en botes noves, perquè aquesta era la directriu des de l’altra banda de l’Atlàntic. Si algú pot dir que des dels anys 80 ha fet sempre una versió cada cop millor d’aquell vi negre clàssic del Priorat, malgrat les crítiques, és la Vinícola amb aquest que us presentem avui.

No dubteu a demanar-lo si el veieu a la carta d’un restaurant, tastareu el Priorat tal com raja, directe des del dipòsit, sense cap mena d’artifici de celler. És l’actualització d’aquell Priorat històric que molts elaboradors d’Europa tenien sempre al cap quan una collita no els donava prou grau o color, és la materialització del territori amb una càrrega de fruita vermella i negra, de cítrics amables, de mineralitat i d’herbes aromàtiques, però sense traces d’aromes terciàries que no pinten res en aquest concepte de vi.

Com moltes altres vegades, no es tracta ben bé que us agradi o no, sinó que copseu com és el vi del Priorat tal com raja; però a més us agradarà.

 

El Vi del Dia 14 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Boig per Tu 2015

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota durant 14 mesos.

Celler : 
Vinyes Domènech

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Montsant polifacètic

La història recent del vi català dibuixa una vocació decididament comercial imprescindible per a la supervivència dels cellers i les empreses del vi. I per tant, aquesta vessant de vins que persegueixen l’èxit comercial i l’accés al públic en general és molt més que saludable, tot i que no sempre sigui encertada.

No ho és quan un celler fa de la seva supervivència com a empresa l’única raó de ser. Llavors els seus productes cauen en un totum revolutum que conté una pila de conceptes que, tots alhora, vulgaritzen els vins i els fan iguals un darrere l’altre; fruita i fusta, i en acabar, abans d’embotellar-lo es tasta i si no té aquell toc popular que tant agrada, se li afegeix un toc de syrah passat per bota i s’embotella. Però hi ha d’altres que demostren la possibilitat de fer un vi amb esperit de connexió amb el gran públic i alhora amb senderi, sense la vulgaritat clàssica del darrer moment i del compte d’explotació.

Heu de pensar, a més, que són molt necessaris per aconseguir que els vins catalans que treballen amb coherència arribin allà on no han arribat encara, perquè això no s’ha d’aconseguir a base d’un excés d’aromes terciàries i de syrah cremat a dintre d’una bota; això s’ha d’aconseguir amb la reflexió que diu que són aquestes varietats les que han de conquerir el mercat català, i no les foranes.

Avui us presentem un vi que té aquesta intenció, fer popular i assequible la garnatxa, sobretot, i proposar un vi en el qual la fusta només afegeix algunes aromes dolcenques al final del pas per boca, respectant totes les característiques de la varietat i també el criteri que el genera, és a dir, confiança en la capacitat de la garnatxa per elaborar vins amb esperit comercial, però sense modificar els seus trets en cap moment amb artificis de celler. No només és possible, doncs, arribar al públic amb vins varietals 100% catalans i ben plantejats; també es pot fer amb qualitat i portant un concepte fins a les darreres conseqüències.

 

El Vi del Dia 13 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Nadal Brut Nature Gran Reserva

Vi escumós blanc

Varietats:
Macabeu, xarel·lo i parellada.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, segona fermentació i criança en ampolla durant 48 mesos.

Celler : 
Nadal.

DO. Cava






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Versions del clàssic

Cal que hi hagi referents que busquin una versió del classicisme d’un producte; en aquest cas cava brut nature, sec, temàtic i directe, però oferint una novetat davant altres caves més vinosos i consistents.

Es tracta de la confiança que diposita en l’elegància natural del macabeu com a fil conductor, traient pes al vi i fent-lo més subtil que altres caves que aposten pel xarel·lo com a base.

Dintre del classicisme, doncs, una versió alternativa.

Probablement n’hi ha més caves que posen l’accent més enllà del xarel·lo, i fins i tot hi ha algun monovarietal.

Aquesta tendència proposa un cava més ubic, més accessible, però no per això menys interessant, atès que qui vulgui treballar una mica en tastar-lo trobarà moltes coses molt interessants; tocs de flors, cítrics una mica més frescos, una acidesa molt amable i més lleuger. Potser és menys intens, però el seu encant està en aquesta subtilesa tan difícil que proposa menys consistència, però un ventall d’aromes igualment ric i divers.

És a dir, que dintre del que podria ser el centre del concepte cava, hi ha diferents versions del mateix producte, el que toca, el que realment connecta amb el territori i amb la seva història. Una gran notícia.

 

El Vi del Dia 12 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Mas de la Pansa Trepat Mètode Ancestral

Vi escumós rosat

Varietats:
Trepat negre

Elaboració : 
Fermentació parcial en dipòsit d’acer inoxidable, final de fermentació i criança en ampolla durant 6 mesos

Celler : 
Mas de la Pansa


Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Llevat

És evident que la indústria alimentària treballa amb una sèrie de tabús que no poden formar part dels productes que ofereix. En el vi això ha estat present durant molt de temps; encara avui hi ha professionals que consideren un sacrilegi treure al mercat un vi amb aromes de llevats o d’alcohol, és a dir, els procedents de la fermentació o secundaris.

Però el vi fermenta, i si fermenta és normal que tingui aquestes aromes. Els darrers cinc o sis anys ha sortit un vessant nou com a conseqüencia d’aquesta reflexió, que en els escumosos té la seva expressió en els vins escumosos fets mitjançant el mètode ancestral.

Aquest col·lectiu també reivindica el caràcter més primari de les seves aromes, atès que les criances curtes fan que la fruita sigui directa i fresca, mentre que aquestes no són les característiques principals del cava. Nosaltres defensem que la segona fermentació en ampolla és un pas més dintre de les aromes secundàries, així que per argumentar les diferències entre un tipus d’escumós i l’altre hauríem de centrar l’atenció en el tema dels llevats; és difícil trobar escumosos tradicionals que facin servir llevats espontanis en les dues fermentacions, però entre els ancestrals acostuma a passar.

Tot i que, pel que fa al vi d’avui, no tenim aquesta informació, val a dir que sembla que no han volgut amagar aquestes aromes secundàries ni tampoc civilitzar-les, com passa sovint entre els productes de la DO Cava, i que per tant a alguns de vosaltres potser us sembla estrany només ensumar-lo.

Passada aquesta primera impressió, a la boca és fresc i directe, una mica especiat, i poc després ensenya notes de cireres i maduixetes de bosc, tot just abans de passar a una fase on la mandarina i la nespra dominen el final. No penseu, però, que els llevats no acompanyen tot això; hi són presents des del principi fins al final, com a fil conductor de l’argument d’aquest escumós. El seguirem de prop per saber com evoluciona collita a collita

 

El Vi del Dia 11 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Boires

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra, carinyena, ull de llebre

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota durant 12 mesos.

Celler : 
Alsina & Sardà

DO. Penedès






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Cara nova

No fa gaire aquest celler treballava només amb cabernet sauvignon i merlot a l’hora de fer vi negre. Aquesta mena de canvis al Penedès els està accelerant no només el gir d’un mercat que demana productes més autèntics, frescos i connectats amb el territori, sinó també el canvi climàtic, que realment complica les maduracions dels varietals que pertanyen a una altra franja climàtica més freda i humida, com és el cas de la que correspon a Bordeus. Al Penedès hi ha dues noves versions, doncs, dels vins negres, a banda dels que no es volen desfer del que fins no fa gaire s’anomenava com a negre clàssic (cabernet sauvignon i merlot). D’una banda estan els que confien en el sumoll negre com a vehicle d’expressió autèntica i històrica dels vins negres de la zona, i de l’altra els que pensen que és millor connectar més ràpidament amb el públic per mitjà de varietats que ja conegui, encara que sigui perquè les fan servir altres zones amb més èxit que el Penedès; aquests cellers treballen fonamentalment amb tres varietats que poden oferir vins amb una estructura semblant a la clàssica de l’anterior negre clàssic mencionat: es tracta de la garnatxa, de la carinyena i de l’ull de llebre. No és habitual veure’ls tots tres barrejats en el mateix vi, però la tradició de la mescla tot cercant resultats és molt arrelada al Penedès, potser la zona del país que més vocació comercial té. Aquest vi busca, doncs, agradar-vos per ser un compendi de les virtuts de les tres varietats, i per centrar la seva oferta en les aromes primàries com ara mores i cireres barrejades amb tocs de taronja, per passar a un toc de fonoll que connecta amb tocs làctics i torrats al final del pas per boca. Podeu estar segurs que agradarà a tothom en una festa o en un sopar amb colla.

El Vi del Dia 10 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Tararí

Vi rosat

Varietats:
Sumoll negre

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable

Celler : 
Estol Verd Celler

DO. Tarragona






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Els nous rosats

Ja fa temps que us anem ressenyant vins rosats que escapen a l’hàbit d’oferir-vos vins excessivament afruitats i llaminers, fins al punt que cansen la boca.

És l’extrem a què s’ha arribat tot exagerant una manera de fer vins rosats, o bé d’habilitar el merlot per fer algun vi que fos realment popular i apte per a tots els públics.

Anant cada cop més enllà amb aquesta voluntat de presentar-lo com una varietat que a Catalunya fa bons vins en alguna mena de color, s’ha arribat a la caricatura del vi rosat fent d’una ampolla de vi l’aparador d’una botiga de llaminadures com les que obren davant de qualsevol escola.

Els vins rosats que obren aquest nou camí, en realitat, no són tants. Reivindiquen una nova etapa pel rosat amb diferents propostes: la gran majoria treballen amb varietats tradicionals, i entre tots ells, uns els rebaixen de color i consistència, a l’estil dels rosats de Provença; uns altres treballen amb llevats espontanis, amb més o menys encert o mètode; i els més extrems fan agricultura biodinàmica i propostes radicals.

Aquest sumoll que veieu avui pertany al segon grup. Un treball net, compromès i directe, amb la claredat d’idees que demanava la qualitat del raïm.

Es decanta pels fruits vermells en l’atac, però connecta amb una fase cítrica per mitjà de l’acidesa, que el fa fresc i immediat, però alhora potent i temàtic; és un sumoll de cap a peus. Un toc de llevats acompanyarà tot aquest ventall d’aromes mentre tingueu el vi a la boca.

 

El Vi del Dia 09 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Finca Durona

Vi negre amb criança en foudre

Varietats:
Garnatxa negra, sumoll negre

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en foudre durant nou mesos

Celler : 
Heretat Mont-Rubí

DO. Penedès






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Evolució

Fa unes quantes anyades ens arribava aquest vi amb un parell de varietats franceses en el cupatge. Ens fa contents veure que fa un parell d’anyades la cosa ha canviat, i que sembla que la gamma sencera d’aquest celler conté vins fets només amb varietats tradicionals o autòctones.

No us penseu que són tants, que no és així: l’escampada de les varietats franceses ha estat prou gran perquè cada celler n’hagi plantat una vinya amb elles en qualsevol moment. Ara, però, la cosa ja ha canviat pel que fa a la gran majoria de mentalitats en el vi català.

I és que aquest vi també ens arribava amb una càrrega de fusta molt més invasiva i evident; ara, però, el tarannà del vi s’acosta més a les noves tendències, com ara mores i maduixes en lloc d’aromes terciàries, frescor, cítrics i herbes aromàtiques.

En una altra via, també hi ha un punt de voluntat en aquest vi: l’especialitat històrica d’aquest celler és el sumoll negre, que ja conreaven i vinificaven quan no era admès per cap denominació d’origen catalana, guanyant-se el menyspreu de molts amb la seva aposta.

El fet que el primer vi negre de la casa sigui de garnatxa negra, aquest -que és el segon- sigui una barreja de garnatxa amb sumoll, i que els dos més compromesos del celler (Gaintus Radical i Gaintus) siguin 100% sumoll negre, ens diu que hi ha una mena d’escala per intentar acostumar el client a una varietat que potser no coneix prou bé: per mitjà de l’ajut de la garnatxa es podrà anar familiaritzant amb la seva paleta aromàtica i amb la seva peculiar manera de ser vi, és a dir, amb equilibri, frescor, una fruita més aviat matisada, un cos mitjà, i una persistència notable.

Tot això també és a dintre d’una ampolla de Finca Durona, però per fer-vos el producte més proper ho trobareu acompanyat dels trets de la garnatxa negra.

 

El Vi del Dia 08 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Mala Herba Dolç Sol i Serena

Vi dolç

Varietats:
Xarel·lo.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit inox, apagat i criança a sol i serena en damajoanes durant cinc anys. Vi de cinc collites. Conreu biodinàmic certificat.

Celler : 
Celler Finca Parera

Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Nova dimensió

Entre els vins del Penedès faltava un xarel·lo dolç que realment ens il·lustrés sobre la capacitat d’aquesta varietat per fer vins dolços de qualitat.

Fer un vi estil mistela (afegint alcohol al most o al vi parcialment fermentat per preservar els sucres naturals del raïm) és fàcil, però fer un vi de solera o de sol i serena necessita un gènere de gran qualitat i una bona pensada al darrere.

Per damunt de tot s’ha de voler fer alguna cosa diferent, i és que des de l’aparició del cava el Penedès no treballa gaire els vins dolços; qüestió de rendibilitat.

Pel que fa a la varietat, el més proper que trobem en el panorama català són els dolços i generosos de solera d’Alella Vinícola, tot i que algú diria que allò és pansa blanca i no exactament xarel·lo.

De tota manera, el concepte que transmet aquest vi està més a prop d’algunes garnatxes de l’Empordà (els dolços de Vinyes dels Aspres o de Cellers d’en Guilla) o fins i tot d’alguns vins vells de Rivesaltes (Ribesaltes, a la Catalunya Nord): molta profunditat, molta intensitat, presència dels llevats molt acusada (gairebé com si fos un xerès), molta fruita assecada al sol (orellanes, prunes, panses i figues), i l’oxidació, que embolcalla tot això amb una elegància que quan apareix al final ja no esperes i et sorprèn. Afegir valor al xarel·lo per mitjà d’un registre més el fa més gran, perquè quan una varietat serveix per fer moltes classes de vins vol dir que té prou qualitat per anar amb la cara ben alta al mercat internacional.

Els altres requisits per conquistar-lo, però, depenen més de l’actitud de cada celler, i això ja és més difícil de posar en comú. De moment, aquí teniu un vi que pot i que vol fer-ho, que ja és molt.

 

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?