logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (603)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 05 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Empelt 2016

Vi negre

Varietats:
Garnatxa peluda.

Elaboració : 
Fermentació i criança en dipòsit d’acer inoxidable amb llevats espontanis

Celler : 
Vinyes Domènech

Guia 2017:

Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Materialització

(Encara no es comercialitza)

És cert que hi ha més vins de vinyes empeltades, però no ho fan explícit a l’ampolla. Molts de vosaltres pensareu que potser no té tanta importància fer-ho, però per a nosaltres sí que la té.

Com sabeu, la vinya catalana ha arribat a tenir 14.000 hectàrees plantades amb ceps francesos, i a hores d’ara en deuen quedar encara més de 12.000. En aquesta disminució molt ràpida (tres anys a tot estirar) l’eina que ha estat fonamental ha estat l’empelt de ceps de varietat francesa amb vergues de vinya autòctona o tradicional. Aquesta tècnica s’ha perfeccionat en els darrers anys fins a assolir percentatges del 95% d’èxit; a més, té altres avantatges, com ara perdre només una collita (i de vegades ni això) o bé aprofitar l’edat del cep original, sense haver d’esperar de nou que tingui prou edat per donar un raïm de qualitat. Veureu que no té etiqueta, que no hi ha la marca, que és una mena de projecte que encara no ha vist la llum.

De fet, el vam tastar directament del dipòsit i li vam dir al Joan Ignasi Doménech que no li calia fusta, que era excepcional. Ara, sis mesos més tard, l’hem tornat a tastar entre els vins experimentals de la nova edició, i és encara millor. Mentre xerràvem amb ell l’altre dia ens va semblar que sortirà al mercat tal com raja, amb tota la potència de l’argument que el genera: és possible fer-ho, aprofitar l’edat d’una vinya de varietat forana sense perdre ni una sola collita, i alhora fer un gran vi de garnatxa peluda, amb tots els atributs de la garnatxa negra més aquest plus d’elegància i vellut que aporta la peluda, i a més sense que passi per bota.

Això vol dir que la revolució ja és aquí, perquè quan aquest vi sigui al mercat podreu tastar l’expressió directa d’una varietat que gairebé havia desaparegut, i que en canvi ha fet desaparèixer una mica de cabernet sauvignon de 14 anys per mitjà de l’empelt, i d’un any per l’altre. I per tant, qui digui que no es pot és perquè no en sap prou.

 

El Vi del Dia 04 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Torelló by Custo Brut Gran Reserva

Vi escumós blanc

Varietats:
Xarel·lo, macabeu i parellada.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, segona fermentació i criança en rima a l’ampolla durant 60 mesos.

Celler : 
Torelló

DO. Cava






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Ampolles per convèncer

Hi ha tot un corrent que diu que el que importa és a l’interior d’una ampolla, però el que passa la majoria de les vegades és que fem la compra amb els ulls. El vi no és aliè a aquest fet, i molt sovint hi ha ampolles que sobten per la seva estètica; si ho aconsegueixen, tenen la meitat de l’èxit garantit.

Queda l’altra part, és clar.

És potser més important encara, atès que si un vi no us agrada arxivareu el nom molt més que si us agrada, atès que és la seva obligació. Aquesta obligació que posa el vostre gust al davant de qualsevol altra consideració fa que us perdeu moltes coses que hi ha darrere les sensacions, i sobretot condiciona la manera de fer de la majoria dels cellers.

És per això que avui us presentem un cava relativament atípic, atès que és un brut que no fa gaires concessions: és sec, és molt consistent i dens, perquè confia en el xarel·lo com a fil conductor.

Una criança llarga li afegeix llevats, pasta de full i brioix, i també un toc de mel que el relaciona amb els grans caves de sempre, i que reivindica la candidatura del cava entre els escumosos de llarga criança en el mercat internacional.

Cada cavista ha de fer un producte d’aquest estil; un brut molt més sec que qualsevol champagne, buscant la mateixa elegància i criança, però ni de bon tros amb la sensació ensucrada que molt sovint deixa l’escumós francès.

És la diferència entre un escumós i l’altre: el cava no necessita afegir sucre en el degollat, i si en té, sempre serà la meitat del que trobareu en qualsevol champagne.

 

El Vi del Dia 02 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Torres Grans Muralles 2010

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra, carinyena negra, monestrell, garró, querol.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova i bota vella durant 18 mesos.

Celler : 
Torres.

DO. Conca de Barberà






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Desenfocat

Molts vins tenen un mercat que condiciona el seu tarannà, atès que les vendes des de la primera anyada demostren que existeix un públic a qui el seu estil agrada.

Val a dir que en el cas d’aquest vi que ens ocupa avui, aquest públic ha de ser de cert nivell econòmic, atès que el seu preu exigeix un poder adquisitiu bastant alt. Aquest mateix fenomen fa que el vi, d’una anyada a l’altra, no pugui perdre alguns trets que formen part de la seva identitat. Aquests trets pertanyen, com ja deveu suposar, a les aromes terciàries.

També haureu pensat, doncs, que no li són exclusius, atès que les botes es venen i els cellers les compren per posar-hi el vi a dintre, i això ho fan gairebé tots: així que aquestes aromes són comunes a molts vins, de fet. En el cas de Grans Muralles, hi ha dos detalls d’elaboració que garanteixen la seva regularitat per damunt de les anyades: el primer és el cupatge de cinc varietats, que no pot fer altra cosa que desdibuixar el vi tot perseguint el que no fa gaire es deia un vi d’autor, una mescla relativament capritxosa de varietats i botes que l’enòleg varia cada any en funció d’un resultat concret pensat abans i tot de la verema. El segon és la bota, que imprimirà la seva petja en un percentatge important del vi, sempre la mateixa; torrats, cacau, cafè, fruits secs, vainilla, fum, etc...

Tot plegat desenfoca el resultat. Des de la matèria primera fins al producte final hi ha molta distància, sense que això vulgui dir que no es tracta d’un gran vi des del punt de vista hedònic; és un gran vi, però potser a la reflexió que conté i al tractament que rep els ha passat una mica el temps per sobre. El gaudireu molt, però, si no us plantegeu totes aquestes reflexions que fem els crítics, perquè la vida de vegades té una part bonica en no pensar gaire, i perquè la seva perfecció tècnica és tan exquisida com absolutament inqüestionable.

 

El Vi del Dia 01 d'Octubre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Cent x Cent

Vi blanc amb criança amb mares

Varietats:
Garnatxa blanca

Elaboració : 
Fermentació i criança amb mares durant cinc mesos en dipòsit d’acer inoxidable i en tina de terrissa. Llevats espontanis.

Celler : 
Vins del Tros.

DO. Terra Alta






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Receptes

Fa uns quants anys vam incloure unes quantes planes a la Guia amb un recull de cerveses artesanes.

Tot i que llavors era un fenomen molt incipient, en vam reunir més d’una setantena, però vam veure que estaven tot just començant i hi havia tan mala maror entre tots ells que vam decidir aturar-ho; a més hi havia dos factors que no ens convencien.

El primer, que no tastàvem nosaltres, atès que no en som especialistes, i el segon i molt més important, vam veure fins a quin punt la cervesa és una recepta, perquè els estils reconeguts i classificats, com a mínim a Catalunya, es respecten ben poc. Des de llavors hem aplicat també el concepte “recepta” en la valoració d’un vi.

Entenem que comença quan es busca del raïm un resultat que potser no és el que donaria de manera natural, és a dir, amb les mescles i els llevats; després segueix amb els filtrats, amb els correctors d’acidesa i amb les criances en bota, i en el cas de l’escumós acabaria en el moment del degollat, on el sucre pot canviar moltes coses tot just al final. Nosaltres estem encara en aquest sector perquè hi ha la possibilitat que el vi no sigui una recepta, que sigui l’expressió directa del raïm, de l’anyada i de la vinya, sense que ningú hagi amagat res al celler mitjançant un procés de “cuina” que faci el vi més comercial.

Avui us hem posat aquest vi perquè és un dels màxims exponents d’aquest respecte per la matèria primera, perquè li hem detectat alts i baixos en la seva trajectòria, igual que li passa a la resta de l’univers, que té moments i anys i temporades en les quals està millor o pitjor.

La regularitat, doncs, té més a veure amb el concepte i amb acceptar aquestes fluctuacions, amb no aplicar aquestes receptes per evitar-les, més que amb el resultat. Això és el que us diu aquest vi. Una mica com passa avui: igual que no ens agradaria un resultat com el del nom d’aquest vi, pel regust estrany i per poc creïble, no entenem tampoc com és que us venen sempre que qualsevol vi és molt bo.

De l’altra banda, sigui quina sigui la situació, el món sencer haurà entès el que està passant a Catalunya; és a dir, que el resultat importa molt, però no més que el concepte que hi ha al darrere.

 

El Vi del Dia 30 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Les Pedrenyeres Negre 2015

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova durant 14 mesos.

Celler : 
Agrícola d’Ulldemolins

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Harmonia

Molt sovint us hem dit que la garnatxa negra és la varietat tradicional més sensible a l’entorn més proper.Dins el mateix espai, fins i tot, de poble en poble va canviant: així, una garnatxa de Capçanes no té res a veure amb el que passa a Ulldemolins amb la seva característica més coneguda, un sòl amb un component important de sílex. Això no aporta exactament mineralitat, sinó un tarannà diferent a l’hora d’harmonitzar tots els registres.

Per això us trobareu que no renuncia a una fase licorosa que ho enganxa tot com si fos el nexe entre la fruita i les herbes aromàtiques, entre els records d’argila i un toc de llevats, i que li dona una regularitat i una elegància en boca que costa d’oblidar. Anant ara a la circumstància que es troba un vi com aquest al mercat, us direm com altres vegades que és massa barat. Un vi d’aquesta qualitat hauria de doblar el preu, com a mínim, si realment el vi català tingués el valor que ha de tenir al mercat.

Potser d’aquí un parell de dies trobem la solució al fet que els vins catalans no tenen un estat al darrere que els entengui com una de les expressions més genuïnes del seu territori, que es baralli per ells al mercat internacional com fa França o Itàlia, i que no faci el sòmines deixant-los de banda pel fet que són alcohol.En cas contrari, continuarem treballant sols, amb l’ajut de vins com aquest que són punts de sortida cabdals per la seva excepcional relació qualitat preu.

 

El Vi del Dia 29 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Parató Samsó 2013

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Carinyena negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota nova durant quatre mesos.

Celler : 
Celler de l’Hospital de Sitges

DO. Penedès






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Retorn a l’elit

La carinyena, la més esotèrica de les varietats negres catalanes, té cops amagats, ja us ho hem dit altres vegades. Més encara si es tracta d’una zona que va renunciar a les seves varietats negres tradicionals en favor de les franceses; aquest fet va deixar sola aquesta vinya durant molt de temps, i això és molta responsabilitat.

Aquesta vinya ha portat durant molts anys la càrrega de reivindicar el fet de la diversitat de la vinya antiga del Penedès. En tastar aquest vi enguany ens va semblar que es tractava d’una carinyena fresca, diferent de les que estem acostumats a rebre des del sud català o des de l’Empordà; més cítrica, més immediata, més afruitada, i a més curiosament manté la bota nova una mica a banda en el resultat final del vi, si no tenim en compte un final de cacau i torrats que la delaten.

És molt interessant saber que, fins i tot fora del Garraf (la seva zona històrica dins el Penedès), la carinyena pot tirar endavant al Penedès si és vinya vella i si es tracta com s’ha de tractar.

Recomanem per les properes anyades anar a buscar més encara el raïm, dins de la reivindicació que fem sempre de no passar sistemàticament la carinyena per bota, un dels automatismes més estesos entre els cellers d’aquest país.

Tot i així, torna a ser una gran mostra de com es comporta un raïm quan per fi algú el respecta quan al voltant tothom l’ha arrencat i substituït per varietats que per força havien de ser molt bones, perquè de fet no se sabien ni tan sols pronunciar. Potser és per això que enguany torna a estar entre els grans segons la nostra guia.

 

El Vi del Dia 28 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Llegat LLopis

Vi blanc amb criança en bota

Varietats:
Malvasia de Sitges.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota vella durant quatre mesos

Celler : 
Celler de l’Hospital de Sitges

DO. Penedès






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

L’any vinent

Si tenim en compte la diversitat de procediments d’elaboració que trobem ara entre els vins que hi ha al mercat, els cellers farien bé de replantejar-se el tractament del raïm i la tarifa dels vins de la seva gamma: la raó per la qual escrivim això és que el millor raïm acostuma a anar a una bota nova, quan de fet és una pràctica una mica contradictòria; sembla com si fos necessari oferir al consumidor el gust de la fusta torrada, però per tal que hi hagi alguna cosa que li faci de suport, la matèria primera ha de tenir certa entitat.

Així, un vi amb un excés d’aromes procedents de la bota serà normalment el més car de la gamma del celler.

Ens preguntem si això té gaire sentit. Al cap i a la fi, la lògica més meridiana diu que la raó de ser de l’ampolla és el raïm, i que la fusta, amb aquest plantejament, sembla que fa més nosa que servei. Però acostuma a ser aquesta pensada la que té qualsevol celler.

Més tard o més aviat havia de sortir aquesta qüestió; no sabríem dir-vos què us volen vendre quan us venen una ampolla de vi que pateix un excés de bota; potser la mateixa bota, abans que el raïm.

De vegades és degut a que és el primer cop que a aquell celler es fa un vi blanc passat per bota, i és clar, és nova. És el cas d’aquest d’avui:

El Sr. Llopis, que vivia en l’actual Museu Romàntic de Siges, era un dels darrers elaboradors de vi de licor de malvasia de Sitges: en ingressar a l’hospital quan es va fer gran (es tracta d’una mena de casal per a gent gran), va fer-li un llegat que l’obligava a fer vi dolç i sec de malvasia cada any. Després de molts anys de fer-lo per obligació, des de fa uns deu anys l’hospital ha començat a prendre-s’ho seriosament. Aquesta és la segona versió de vi blanc sec de malvasia de Sitges que fa l’hospital. És per això que us el posem com a exemple d’un vi fet amb molt bon raïm, però passat per una bota invasiva que no permet fer una anàlisi acurada de la varietat. Hem d’esperar l’any vinent per valorar-lo millor, perquè enguany ens ho ha posat difícil. A veure quina opinió teniu vosaltres.

 

El Vi del Dia 27 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Mestres Cupatge 80 Aniversari Brut Reserva 2010

Vi escumós blanc amb criança en bota

Varietats:
Macabeu, xarel·lo i parellada.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota vella durant sis mesos, segona fermentació i criança en ampolla durant 15 mesos.

Celler : 
Caves Mestres

DO. Cava






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Genio y figura

Mestres ha estat víctima de l’obsessió per fer caves frescos i joves, immediats. Per això se sent encara entre els professionals que aquests caves “estan cansats”. Se’n diuen moltes, de bajanades, s’han fet molts disbarats en aquest sector a l’hora de comunicar. Però la raó per a dir això probablement és econòmica; hi ha una mena d’aliança tàcita entre els professionals i els cellers per afavorir els productes que econòmicament van més bé a tots plegats, i aquests són els caves joves. Les raons són clares; menys selecció del raïm, menys temps d’immobilitzat a la rima en criança, i menys esforç de venda, atès que el producte és més barat.

Però si hi ha algú que té una empremta molt potent pel que fa a l’estil en l’elaboració de cava és Mestres. Sempre diem que pot agradar o no, depenent del que un conegui o estigui acostumat a beure, però qui negui que els seus productes tenen un tarannà especial no té ni idea ja no de cava, sinó de vi escumós en general. Tot i que els que més bé expressen aquest estil són sempre Mas Via, Clos Damiana i Clos Nostre Senyor, de vegades algun altre sorprèn amb l’inici d’aquesta mena de disbauxa que succeeix a les ampolles de Mestres un cop passats els cinc o sis anys de criança; llavors és una gran oportunitat per accedir a tot el ventall de peculiaritats que la marca posa a la vostra disposició.

Per això avui us parlem d’aquest cupatge 80 Aniversari, que ja fa uns anys que volta pel món, però que ara té un moment especialment encertat; fresc, sec, i elegant, però dens i potent alhora. I no us despisteu després d’aquesta primera impressió, perquè ve l’artilleria; peres madures, mel, brioix, llevats, fruits secs, i una persistència llarga com un sant pau. Mestres de cap a peus; però penseu que amb més criança seria més barroc encara, més perillós

 

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?