logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (603)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 13 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Gramona Celler Batlle Brut Gran Reserva 2006

Vi escumós blanc

Varietats:
Xarel·lo i macabeu

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable i segona fermentació i criança en ampolla durant 120 mesos.

Celler : 
Gramona

DO. Cava






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Petits retocs de futur

Hem triat aquesta ampolla com a excusa per parlar del que hem copsat com a conclusió al voltant d’un canvi, potser lleu, però revelador d’una actitud que probablement avança coses que passaran en el decurs de les properes anyades.

Aquest cava, l’arquetip del cava brut, la referència d’un estil que molts han volgut reproduir a casa seva, té una lleugera modificació en aquesta darrera anyada 2006; és més sec que l’anyada 2005.

No es tracta de la collita, com alguns podrien pensar o argumentar.

En tastar-lo a cegues vam pensar que tenia un afegit de personalitat, que estava al llindar de ser un brut nature de criança molt llarga; i en destapar l’ampolla vam pensar que qualsevol canvi en un producte emblemàtic com aquest ha de tenir una motivació important i un abast més profund en la gamma sencera.

Després, a mesura que anaven sortint les altres referències, hem pogut confirmar que la reflexió que hi ha darrere una part important i temàtica dels caves de Gramona és que cal moderar la presència de sucre en el cava, atès que és un recurs massa compartit entre tots els vins escumosos.

A més, està a l’abast de la mà de qualsevol elaborador, i encara que amb més sucre afegit sigui més fàcil vendre, vulgaritza el producte, generant una intersecció d’arguments entre tots els caves que el fan servir en excés i emmascarant la diferència que ha de venir del raïm i de l’elaboració.

És un matís que potser notareu si teniu registre d’anteriors anyades i bona memòria; però us ho fem saber perquè tingueu en compte que fins i tot les grans cases del cava evolucionen, pensen i s’esforcen per no estancar-se i trobar la manera que la seva peculiaritat no es perdi per l’efecte d’un afegit.

Així doncs, sempre trobareu la mel, els llevats, el pa torrat i la pasta de full, el brioix, les pomes al forn i les peres en compota que han caracteritzat sempre aquesta icona del cava; però amb un final sec que no hi era, que s’agraeix, que el refresca i que el fa encara més temàtic i emblemàtic.

 

El Vi del Dia 12 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

De Calpino 2016

Vi blanc amb criança amb mares

Varietats:
Garnatxa blanca

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança amb mares durant 7 mesos

Celler : 
Mas de l’Abundància

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Per als humans

No sabem si vosaltres, lectors, sabeu que de vegades el món del vi pretén parametritzar el comportament de les varietats, per tal de fer una mena de mapa del ventall aromàtic de cadascuna.

Això es fa per mitjà de l’homologació d’equips de tast, una tasca molt i molt difícil perquè demana molt de temps per tal que l’equip unifiqui criteris.

Però els humans tendim a l’excés a l’hora de definir i batejar per tal d’intentar comprendre alguna cosa, i entre els del vi, encara que no us ho sembli, alguns som humans també (d’altres són divins, evidentment).

No us sabríem dir si aquesta ànsia de batejar i definir li va bé al món del vi, perquè sempre que algú intenta categoritzar alguna cosa surt una garnatxa blanca com la d’avui i hem de començar a parlar de les excepcions.

És clar, algú dirà que les excepcions confirmen les regles, però els que som humans sabem que aquesta és la primera excusa que se li va ocórrer al primer humà que va fer la primera regla. El que acaba passant-nos a humans i divins del món del vi és que es comença per una excepció i s’acaba fent un tractat amb totes elles; potser fora bo no intentar parametritzar i assumir que això del vi és complicat de mena, si es vol entendre alguna cosa finalment.

Si amb tot això us sembla que avui no estem gaire encertats, escriviu-nos per explicar-nos què s’ha de fer per parametritzar tota la profunditat, densitat, cos, maduresa, estil, elegància, potència, i també la persistència d’aquesta garnatxa més que centenària que veieu a l’esquerra, que ja us vam ressenyar l’any passat sense dir-vos l’anyada.

I no us deixeu la fruita blanca i d’os en compota, el toc de mel, de raïm, d’alcohol, de cítrics en confitura, de nespra i de pruna, i de moltes altres coses que no caben en un espai tan petit com aquest, si no voleu posar-vos les ulleres de llegir abans d’hora. S

i veieu aquesta ampolla en un prestatge i no estireu la mà, estareu deixant passar una oportunitat d’or per fer arqueologia de la garnatxa blanca, arquetips i paràmetres a banda. Per cert, aquest vi no vol massa fred, i necessita que el decanteu amb un parell d’hores d’antelació.

 

El Vi del Dia 11 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Les Cometes Garnatxa Negra Àmfora

Vi negre amb criança

Varietats:
Garnatxa negra

Elaboració : 
Fermentació i criança en tina de terrissa

Celler : 
Ramon Andreu




Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

En construcció

Avui que tants estem convençuts que això ja està arribant, us volíem proposar un petit joc al voltant de com comença el projecte d’un celler.

Si a molts de nosaltres la paciència se’ns acabava, heu de pensar que al que comença a fer vi les anyades se li fan eternes.

Si molts de nosaltres hem pogut reconèixer l’adversari i pensar què fer per neutralitzar-lo, penseu que si es tracta del clima o dels porcs senglars no hi ha gaire cosa a fer. I així tantes altres coses entre les quals, per cert, l’administració n’és una. Però això ja ho tractarem un altre dia.

La bona notícia és que, al final, tot allò que es treballa té premi. L’any que ve, els vins d’aquest celler ja estaran a dintre de la DO Terra Alta, ja seran oficials i reconeguts per tothom com a vins de ple dret. Tot arriba, si es té la paciència necessària, si es fa el que s’ha de fer, si s’intenta fer el que el raïm, la base de qualsevol vi, demana, i no un invent que tingui molt bon gust però poca connexió amb la realitat.

Mentre arriba tot plegat per a aquest celler i per a la resta, penseu a fer un viatge a Caseres -ja sabem que és lluny, que cal travessar l’Ebre, però l’esforç extra s’ho val- per gaudir de la Terra Alta i d’una copa d’aquesta garnatxa tal com raja, que vol oferir-vos les coses tal com són per tal que el celler que les ha d’interpretar no sigui de joguina, sinó coherent, amb les idees clares i ben dimensionat.

A veure si ho aconseguim tots plegats, en Ramon i tota la resta.

 

El Vi del Dia 10 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Perelada EX EX 11

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra, carinyena negra, garnatxa blanca i macabeu

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable, criança en bota durant 13 mesos.

Celler : 
Castillo Perelada

DO. Empordà






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Experiències

Ens venia molt de gust treure un d’aquests vins a la columna, però no sempre és possible perquè el Delfí Sanahuja no sempre fa servir només varietats autòctones per fer una de les seves icones, l’Ex Ex (Experiències Excepcionals).

Enguany la tria ho ha permès, per això el teniu aquí.

Potser es tracta d’una tendència que ja hem vist enguany, fer vi negre amb l’ajut de varietats blanques. Probablement és una reacció que procedeix del cansament dels vins concentrats, massa enfustats, negres i durs, que fins no fa gaire havien marcat el camí a seguir, sobretot si es volia triomfar al mercat americà.

En aquest sentit, barrejar el vi de raïm blanc amb el de raïm negre pot tenir molts efectes que s’han de notar en el vi, i que en aquest cas són força clars per a qualsevol consumidor que hi posi només una mica d’atenció; és a dir, el client natural d’un vi com aquest.

Primer de tot, com dèiem, la presència de raïm blanc refresca el vi, li dona un toc més accessible, d’una banda, i complicat de l’altra, en el cas que es retingui el vi a la boca una estona.

Aquesta dicotomia forma part d’una manera nova d’entendre el vi negre que s’està instal·lant entre els cellers; la recerca dels vins directes i veritables, sense que la fusta els amagui darrere les aromes terciàries.

Sí, hi trobareu notes torrades de la fusta, però en absolut seran invasives: paral·lelament, s’accentuen els cítrics, hi ha petites mostres de fruites que no acostumen a estar presents en un vi negre (prunes, nespres), i el cos del vi tendeix a una lleugeresa que no esperes, i que el fa elegant.

El més important és que quan el vi ja hagi marxat, encara us quedarà un regust cítric i fresc a la boca durant una bona estona: busqueu un sol vi negre clàssic que us hagi deixat aquesta impressió final, ja veureu com no el trobareu.

D’això es tracta, d’una experiència que us ensenyi alguna cosa: R+D en estat pur.

 

El Vi del Dia 9 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Finca Cucó Jove

Vi negre

Varietats:
Garnatxa negra, carinyena negra.

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable.

Celler : 
Celler Masroig

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Adaptació

No fa gaire us vam parlar amb un altre vi d’aquest celler de la importància de saber adaptar- se al mercat des d’una realitat molt complexa com és la dels cellers cooperatius. D’una banda, la temptació de vendre el vi a l’engròs per estalviar molta energia i maldecaps, atès que no hi ha risc; però de l’altra hi ha la possibilitat d’afegir valor embotellant el vi i fent-lo amb criteris de qualitat que atenguin o generin una demanda concreta.

Podríem dir que aquest vi d’avui és un arquetip d’aquesta modernitat, és el resultat del que des de la vinya es va transformant en un producte modern, amb personalitat, amb esperit popular, i alhora amb molta qualitat. Hi ha més cellers cooperatius que treballen així a Catalunya: Capçanes, Ulldemolins, Espolla, Sarral, Vinícola del Priorat a Gratallops, Gandesa, Artés, Corbera, Batea, Empordàlia, Garriguella...

La llista és més llarga encara, només us deixem aquests noms per tal que comenceu a explorar el producte de cooperativa.

En què consisteix aquest encaix que us comentem, doncs? És la trobada entre el raïm de cada soci i un equip que és capaç de separar les diferents qualitats per fer diferents vins que ja tenen al cap abans de començar la verema. En aquest cas que ens ocupa avui, es tracta de seleccionar la garnatxa negra i la carinyena negra de vinyes joves i fresques per fer un vi sense gaire complicació, però que té la profunditat extra que li dona el fet de no estar tapat per cap mena d’afegit. 

Si el tasteu descobrireu exactament com és un vi que està molt ben fet, però que no gaudeix, per exemple, del benefici d’una selecció del raïm de les vinyes més velles.

És la versió moderna i arrodonida dels antics vins de cooperativa. Afanyeu-vos, teniu moltes coses per aprendre amb aquesta ampolla.

 

El Vi del Dia 8 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Mas de la Rosa Vi de Finca Protegida

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Carinyena negra

Elaboració : 
Fermentació i criança en bota nova durant 16 mesos.

Celler : 
Celler Vall Llach

DOQ. Priorat






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Temps de canvis

Parlar a Catalunya de “vins de finca” és parlar d’una minoria. Aquesta iniciativa va néixer fa uns anys de la mà de l’Incavi (Institut Català de la Vinya i el Vi): vol distingir els vins elaborats en una única finca o parcel·la registrada que conté els ceps d’on surt la collita del vi en qüestió i que pot documentar la traçabilitat del procés d’elaboració.

També es valora el rendiment per hectàrea dels ceps, que ha de ser molt baix.

Al marge d’aquesta documentació inicial, el celler que vulgui acollir un o més vins també ha de presentar les valoracions positives del vi o vins per part de la crítica nacional o internacional. Actualment a Catalunya tenim 9 vins de finca de 6 cellers de les DO Penedès, Montsant, Pla de Bages i la DOQ Priorat. No hi ha cap especificació al voltant del tipus de varietats amb les quals es puguin elaborar vins per obtenir el distintiu, per tant a vosaltres només us parlarem dels vins de finca elaborats amb varietats autòctones.

És un dels punts discutibles d’aquesta classificació; pensem que s’ha perdut una oportunitat per traçar un criteri de futur tancant la llista a les varietats tradicionals, però mai és tot perfecte, sempre falta alguna cosa.

La part positiva és que hi ha feina per fer. El Mas de la Rosa del Celler Vall Llach agafa el seu nom de la finca on viuen els ceps de carinyena negra d’on surt aquest vi. Vinyes petites i velletes que costen un munt de veremar ja que estan situades en un coster llarg i esquerp com pocs.

El Lluís Llach ens explicava fa molts anys que la propietària del tros arrossegava el cul per anar baixant mica en mica a collir, o a podar, ja que sempre tenia por de caure.

Ara ja sabeu que val el que costa, doncs.

El vi és una carinyena clàssica de Porrera. Al nas hi trobareu un munt de fruits vermells i negres, i taronges sanguines barrejades amb tocs minerals (si ensumeu fort hi trobareu una punta de pegamento Imedio típica de la llicorella de Porrera). Potent, prioratí sens dubtes, elegant i complex alhora, fuig de l’excés de fusta i confia molt més en tota la informació que el raïm conté; per això, alhora, té traces de frescor i de mineralitat absolutament genuïnes.

Ara parlem del preu, que a molts us pot semblar car. Per tant, si no esteu disposats a gaudir una vegada d’un vi amb història només perquè penseu que no paga la pena gastar aquests diners en una ampolla de vi, us proposem que tingueu un detall de qualitat amb el metge o l’advocat pels volts de Nadal, en lloc de comprar el clàssic Rioja caspós de sempre. El vent ja canvia.

 

El Vi del Dia 7 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Vinya Goretti

Vi negre amb criança amb mares

Varietats:
Carinyena negra.

Elaboració : 
Fermentació i criança amb mares durant 12 mesos en dipòsit d’acer inoxidable

Celler : 
Celler Comunica

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Hi és tot

Des de fa uns anys hi ha un corrent entre els elaboradors de tot arreu que diu que el vi no ha de ser un producte arreglat per al consumidor, que no ha d’amagar res, sinó només aconseguir l’harmonia entre tots els elements que intervenen en el procés pel qual el most esdevé vi.

És evident, però, que ningú no neix ensenyat; a les escoles d’enologia s’ensenyen tècniques per amagar les aromes declarades com a defectes o desagradables per la ciència i suposadament pel mercat. Això ha fet que els vins tradicionals dels darrers 40 anys s’assemblin massa, atès que el ventall d’aromes i gustos disponibles s’escurça si prohibeixes l’aparició d’una part de les que es generen quan el most fermenta; si potencies només fruita i l’afegit tradicional, la fusta.

Però dèiem que ningú no neix ensenyat, i és veritat. Com a crítics us podem dir que calia ser valent per posar-se a la boca alguns vins d’aquest estil quan van començar a aparèixer; encara tenim gent enfadada amb La Guia per haver-los puntuat com calia. Nosaltres tampoc no en sabíem gaire, d’aquesta tendència, però any rere any els hem anat tastant i coneixent, mentre els elaboradors anaven aprenent alhora què havien de fer per aconseguir que aquests vins, sense amagar res, fossin elegants i equilibrats, que donessin valor a tots els elements.

Vinya Goretti és una expressió d’aquest equilibri, una de les més encertades que hem tastat. En el seu final els llevats i l’alcohol deixen clar quina és la intenció dels elaboradors; potser aconseguir que el vi trobi un equilibri, però confiant en la saviesa d’una carinyena que no necessita ni una setmana de fusta per fer un gran vi.

Tal com raja, un any de reflexió a dintre del dipòsit, els elements es coneixen tots i es relacionen, es compensen, es deixen el seu espai i es respecten gràcies a l’absència de la influència de la fusta. No sabem si us agradarà, depèn de si sou agosarats o clàssics, de si preferiu la veritat o les versions retocades, el iogurt natural tal com és o ensucrat des de fàbrica; però us ensenyarà que el vi té moltes més coses que la fruita o la fusta que tant el condiciona.

 

El Vi del Dia 6 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

La Picossa Garnatxa Negra

Vi negre amb criança en bota

Varietats:
Garnatxa negra

Elaboració : 
Fermentació i criança d’un mes en bota vella.

Celler : 
La Picossa

DO. Terra Alta






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Oportunitats

Si hi ha raïm i hi ha un mercat que demana vins d’un estil concret, cal fer-los. Potser no només pel fet que s’ha de vendre, sinó perquè el més natural a qualsevol contrada mediterrània és que la gent begui vi, no cal que sigui cada dia, però que en begui.

La cervesa no és una beguda mediterrània, mentre que el vi ho ha estat sempre, malgrat que els departaments de salut es pensin que estem al nord d’Europa.

Així doncs, si es té una oportunitat d’abastir una demanda de vi negre de garnatxa negra, fresc i directe com aquest, s’ha d’aprofitar, ni que sigui per recuperar l’espai natural de la clàssica trilogia mediterrània tan oblidada: blat, vinya i olivera.

La Picossa té aquesta intenció, treballar amb preus que permetin aquest plantejament. Vins com el d’avui miren de competir amb classe i amb argument, mentre que de la banda dels competidors del vi només arriba el discurs obscè dels diners i de la publicitat.

És evident que funciona, però una cosa no treu l’altra. Al cap i a la fi, La Picossa té molt poc de recepta: fermenta i s’està un mes en botes velles, així que gairebé diríem que es presenta davant el client tal com raja: amb les clàssiques notes de maduixes, de cireres, amb els cítrics molt frescos i ben integrats, i amb un toc molt peculiar de regalèssia al final del pas per boca que convida a tornar-hi. Necessitem vins com aquest per fer créixer el mercat intern

 

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?