logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI

El Vi del Dia amb el diari EL PUNT AVUI (603)

La Guia tria El vi del dia, que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç.
Un article escrit cada dia per Jordi Alcover, i un vi cada dia, durant 362 dies.
Ho podeu llegir diariament al EL PUNT AVUI, i adquirir el vi en aquesta propia web 12D.O.'s

El Vi del Dia 3 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Celler Arrufí Blanc

Vi blanc amb criança amb mares

Varietats:
Garnatxa blanca

Elaboració : 
Fermentació i criança amb mares en dipòsit d’acer inoxidable durant tres mesos.

Celler : 
Celler Arrufí

DO. Terra Alta






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Temàtic

Els darrers vins de garnatxa blanca que us hem ressenyat tendien a l’oxidació perquè es tractava de vins brisats, perquè ens havíem centrat en la feina que els cellers de la zona estan fent per recuperar aquest procediment adaptant-lo a la realitat del mercat actual. És un fenomen interessant, però cal també contemplar els cellers que entenen la garnatxa blanca com el raïm clàssic de la Terra Alta, capaç de produir vins absolutament inconfusibles i temàtics, clàssics de la zona i elaborats a l’estil acadèmic al cent per cent.

Entre aquests vins que acostumen a tenir un preu ridícul per la seva qualitat, els que destaquen per sobre dels altres ho fan per la qualitat del raïm. La garnatxa blanca de qualitat, ben veremada i vinificada, és profunda, és potent i densa, i és força persistent a la boca. Normalment un vi de la Terra Alta té aquestes característiques, però el que us presentem avui les fa més paleses encara pel fet d’una criança amb mares molt encertada. A més, és una garnatxa blanca amb un punt de coherència una mica agosarat: de vegades ens trobem que el final sec, cítric i una mica amarg que aquesta varietat acostuma a deixar anar, s’ha suavitzat d’alguna manera inconfessable.

Us hem de dir, però, que aquest vi del Celler Arrufí us sorprendrà amb el contrast entre la maduresa de la fruita blanca a l’atac i el seu final de llimes i aranges, amb el seu toc amarg que reivindica la pluralitat d’aromes que té el vi, que fuig del punt comercial dolcenc i fraudulent, que explica com és la garnatxa jove i fresca, sola i sense trampes.

El preu us ha d’estimular, suposem; a nosaltres ens sembla vergonyós, però al cap i a la fi és el que els consumidors voleu pagar per una ampolla de vi.

 

El Vi del Dia 2 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Metamorphika Sumoll Blanc Brisat

Vi blanc amb criança

Varietats:
Sumoll blanc

Elaboració : 
Fermentació en tina de terrissa, criança amb mares en bota vella durant cinc mesos.

Celler : 
Celler Costador

DO. Catalunya






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

L’altre costat del mirall

Ja us hem parlat d’uns quants vins que venen de l’altre costat del mirall. És una versió alternativa del vi, que consisteix a saber què passa quan no es fan les coses dins l’estil més tradicional, és a dir, anant a buscar un producte estrictament comercial, sinó deixant que la matèria primera decideixi moltes de les coses que han de passar mentre el most esdevé vi.

Si us agrada que el vi faci olor de fruita o de fusta, no és el vostre vi. Si us agraden els vins afruitats i aromàtics, no el busqueu. Si busqueu que siguin de l’estil més comercial, del que té el seu arquetip en els verdejos maquillats i retocats pertot arreu, ni us acosteu a aquesta ampolla. Això serà massa radical per a vosaltres.

Tot i que només vol acostar-se a l’estil més tradicional de fer vi. Tines de terrissa, botes velles, maceracions que li donen un punt oxidatiu, una varietat que ha estat a punt de desaparèixer i que és exclusivament catalana... Amb aquesta carta de presentació no es pot fer un vi que vulgui assemblar-se a un verdejo. Ha de tenir una personalitat especial, diferent, ha de reivindicar la seva diferència. Quin sentit té reproduir el mateix amb una altra varietat? Evidentment es pot fer, però no tindria cap mena de sentit. No veieu el color amb aquesta foto, però us direm que sembla el d’un palo cortado; a més, l’oxidació fa que hi hagi aromes comunes entre un vi i l’altre.

A la boca és sec, cítric, refrescant i mineral, i el final té tocs de llevats molt agradables i explícits de la feina feta. Però es tracta d’un vi que s’ha de prendre a temperatura ambient, com si fos un vi negre, i sempre després d’haver-lo deixat respirar un temps a la copa. Altrament no l’entendreu; que us agradi no és el més important, atès que tindreu al davant les restes d’una varietat gairebé perduda, així que el que heu de fer és mirar d’entendre que cal que algú faci aquest tipus de reivindicació de varietats i estils, al marge del vostre gust personal. Potser és millor que ho plantegeu com una experiència, ara que tothom fa servir aquesta paraula després de vendre’t qualsevol cosa; així la dignifiqueu.

 

El Vi del Dia 1 de setembre 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Andrea Miró Carignan Barrica

Vi negre fermentat en bota

Varietats:
Carinyena negra.

Elaboració : 
Fermentació en bota vella.

Celler : 
Andrea Miró.


Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

Sorpresa

Els que treballen en aquest món del vi sempre es queixen que els joves no s’acosten a una ampolla de vi. És cert que molts prefereixen saltar-se els graus mitjans i van directament als destil·lats de baixíssima qualitat que combinen a peu de cotxe amb refrescs industrials ben dolços; nosaltres, però, creiem que serà el que hagi de ser, que només podem treballar cada dia per tal d’interessar com més gent millor. No crec que ajudi gaire plorar, amb un punt de condescendència inclòs, pel que no tens ni sembla que hagis de tenir.

Quina gran notícia, doncs, que una noia de batxillerat faci el seu treball de recerca sobre les diferents possibilitats de fermentar la mateixa carinyena.

No hauria de ser aquí, però la veritat és que l’estudi és interessant també en el resultat; confirma que aquesta carinyena que ha fet servir és esquerpa amb la fusta, no vol relacionar-se gaire. I és doblement interessant perquè la carinyena, com ja sabeu els que ens llegiu sovint, pateix la convicció que ha de passar per bota tant sí com no.

Per això el nas és gairebé inèdit: mandarines, taronges sanguines, groselles, resina de pi, romaní, expressions que a la carinyena gairebé sempre se li neguen torrant-la amb un any de bota nova, o més encara. La boca és fidel a tota aquesta fruita temàtica i subtil, potent, amb predomini d’uns cítrics que fan el vi fresc i fàcil.

Ni un bri de la fusta; segur que vosaltres també ho agrairíeu, i us ho posem en condicional perquè és un vi que no es comercialitza. El ressenyem com a premi per a l’Andrea, per la feina feta. Un experiment que molts cellers encara han de fer, atès que encara funcionen amb l’automatisme de posar el vi sempre a dintre d’una bota.

 

El Vi del Dia 31 d'agost 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Instabile No.1 “Mea Culpa”

Vi negre amb criança

Varietats:
Garnatxa negra

Elaboració : 
Fermentació en dipòsit d’acer inoxidable i tina de terrissa, criança en bota vella i tina de terrissa durant sis mesos.

Celler : 
Alfredo Arribas

DOQ. Priorat






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

 

Què en pensem?

L’abstracció

El Priorat no té gaires exemples de vins d’aquest estil relativament radical: vins que demanen gairebé dies d’espera, que fugen de la idea d’obrir, servir i beure, que tenen molt de recorregut, i que no persegueixen vendes sinó més aviat emocions, o connectar amb un tarannà diferent del que el sector tradicional ens ha acostumat. No és cap disbarat deixar aquest vi cinc o sis dies després d’obrir-lo, de fer una copa o dos, i de tornar-lo a tapar amb el seu tap.

No oxida, no perd tensió, més aviat és el contrari el que passa: es relaciona amb l’aire que ha entrat a l’ampolla i creix en harmonia, en equilibri, fusionant tots els elements en un de sol, cap altre que vi negre. És curiós, aquest vi conté la mateixa metafísica del vi negre; el concepte abstracte que fa que tants altres ho intentin.

Però armeu-vos de paciència, no us el donarà només obrir l’ampolla. Feu-li una visita cada dia després del primer, i una de les tardes que passin abans no l’acabeu entendreu el que estem dient. No es tracta del tast, o de descriure-us com és, o de fer-vos cinc cèntims del que us podeu trobar. No cal; si feu tot això us trobareu vi negre tal com raja. Ja sabem que esteu pensant que us han venut diversitat i que això és riquesa, i que per això tots els vins són diferents, o que potser aquesta és la raó perquè nosaltres tinguem material amb el qual omplir cada dia aquesta columna.

En bona part de tot això estarem d’acord. Però aquesta sensació d’encaix exacte amb el concepte l’hem tingut només en uns quants vins enguany. Més tard o més aviat havíem d’intentar que entenguéssiu i compartíssiu això amb nosaltres després de més de 500 vins plegats, no us sembla? Ja ens direu com us ha anat.

 

El Vi del Dia 30 d'agost 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Comunica “La Pua”

Vi blanc amb criança amb mares

Varietats:
Garnatxa blanca i garnatxa negra.

Elaboració : 
Fermentació i criança amb mares en dipòsit d’acer inoxidable.

Celler : 
Celler Comunica

DO. Montsant






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

No pot ser

Potser molts dels que llegiu aquesta columna penseu que és una gran cosa que es puguin trobar vins catalans excepcionals a aquests preus, però aquest seria un punt de vista força esbiaixat.

Aquests preus ridículs per a vins de primera línia són el primer problema del vi català; cal afegir valor a la qualitat dels vins catalans, i això demana l’esforç de tots: vosaltres, consumidors, hauríeu de consumir preferentment vins d’aquí sense que el preu us destorbi gaire; els distribuïdors han de deixar de ser el primer peatge per fixar el preu; i els elaboradors no han de ser tan porucs a l’hora de dir el que valen les seves ampolles.

No pot ser que un vi com el d’avui tingui aquest preu. Entre les peres madures de l’atac, els cítrics dolços de la garnatxa negra i els més àcids i tensos de la garnatxa blanca, un cos dens i potent, i l’alcohol que no s’amaga i corre per la boca, el seu preu hauria de ser com a mínim el doble.

El debat està també en el càlcul de costos; vuit mesos en botes d’acer inoxidable no tenen el mateix cost que el mateix període en botes, és cert.

Però hi ha les pensades, la concepció del vi, que fa que el resultat sigui més autèntic, més directe, més temàtic, i de fet, fins avui, inèdit.

No pot ser, és massa barat. Baixeu a veure el vostre cellerer i digueu-li que corri a trucar al distribuïdor -que segurament tindrà alguna cosa a veure amb aquesta xifra ridícula- i que n’encarregui unes quantes caixes.

Però prepareu- vos per a una alça dels preus a mesura que el sector se n’adoni de la qualitat que és capaç de fer. El vi d’avui us ha d’arribar al moll de l’os, us ha de tocar la fibra, ha d’il·luminar les vostres converses i us ha d’ajudar amb la vostra creativitat, perquè té qualitat per fer-ho. Massa feina i massa difícil per fer-la per aquest preu.

 

El Vi del Dia 29 d'agost 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Olbieta

Vi blanc

Varietats:
Macabeu i garnatxa blanca

Elaboració : 
Fermentació i criança en dipòsit d’acer inoxidable.

Celler : 
Marco Abella

DOQ. Priorat






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Cosmopolita

El Priorat és una zona vinícola molt internacionalitzada, però dels seus vins, a Catalunya, molts consumidors penseu encara que són forts i ferrenys, difícils i alcohòlics, i per què no escriure-ho, una mica pretensiosos quan es parla del preu. Per ajudar-vos a canviar d’opinió hi ha cellers que treballen de valent.

Primer de tot perquè la gran majoria dels que llegiu això feu una mena de resolució matemàtica immediata si us diuen la paraula Priorat: penseu en vi negre.

Després perquè es pot fer un vi elegant i alhora característic al Priorat sense haver d’encabir tot el territori a dins de l’ampolla, com si es tractés d’un geni. I finalment, perquè calen diferents expressions de vins blancs catalans que expliquin les varietats i també les sensibilitats de cada elaborador.

Com diem sempre, és aquí i no en l’excés varietal on rau la riquesa que ha de tenir un dia el nostre sistema de denominacions d’origen, tan complicat que sempre us costarà d’entendre.

Olbieta és mineral, però no cansa per això; és madur i verd alhora, i arrenca amb fruita blanca (peres) sense abusar després d’una fase cítrica, sinó que més aviat té un fons floral força original. Només al final es deixa veure aquell toc mineral una mica més càlid, acabant amb registres vegetals i secs que el fan seriós i fàcil de beure, però mai senzill. Un vi per anar pel món, que diu que al Priorat no cal fer sempre vins blancs foscos i concentrats que no agraden a tothom, però també que mai no podràs fer blancs de l’estil d’aquells verdejos carregats de correctors d’acidesa i de llevats industrials que semblen aigua barrejada amb aromes tropicals mentre escampen la seva vulgaritat per tots els restaurants de Barcelona.

 

El Vi del Dia 28 d'agost 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Obstinat

Vi blanc fermentat en bota

Varietats:
Xarel·lo.

Elaboració : 
Joan Rubió

Celler : 
Joan Rubió


Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018. punts (sobre 10).

Què en pensem?

Valor afegit

Caldria saber quin és el model preferent de creixement que ha de seguir el vi català; pot ser el volum, d’una banda, o bé la qualitat i el valor afegit, de l’altra. És un debat constant, que cadascú resol com pot, mentre la gran majoria dels cellers aposten una fitxa a cada color per si de cas no se’n surten amb un de sol. Així doncs, el model mixt és el més estès: “Fem una línia de més producció i menys detall, que és la que ens permet sobreviure, i una altra on ens esmercem al màxim i fem qualitat de debò”. És possible un altre model? Doncs sí, ho és des del primer dia. Com diem sovint, si hi ha qui ho fa és que és possible, no valen les excuses dels altres. Aquest celler des del primer dia està venent les ampolles a preus de somni per molts altres, però això sí, el que no sembla que hagi de fer és el que acostuma a fer un elaborador quan un vi triomfa; incrementar la producció per fer-ne més immediatament. No ho sembla perquè la seva raó de ser és la qualitat, que a més és el que li permet afegir valor a les seves ampolles. Joan Rubió aconsegueix una dimensió més del xarel·lo. Tot i que està dintre de la DO Penedès, el consell regulador no ha acceptat aquest any els vins com a aptes, i per això, si els trobeu, veureu que són vins sense DO. Són molt interessants perquè treballen amb molt pocs sulfits afegits o bé sense, amb llevats espontanis, amb pràctiques de biodinàmica a la vinya, i només amb vinya vella. Potser direu que ja hi ha qui ho fa, això, i tindreu raó. Qui més a prop està, ara mateix, del discurs de Joan Rubió amb el xarel·lo és Celler Credo o Finca Parera, però per a nosaltres hi ha un toc més d’elegància en la feina de Joan Rubió. En el cas del vi d’avui, Obstinat, el que més sobta és la regularitat en boca, la integració total dels llevats com una part del tot, com assumeix la fusta el seu paper secundari sense protestar, i com es fusionen la fruita blanca madura i els cítrics suaus dins tot aquest conjunt. Harmonia seria la paraula que defineix aquest vi: malauradament, haureu de fer un esforç important per trobar-lo.

 

El Vi del Dia 27 d'agost 2017 Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)
La Guia
de Vins de Catalunya

El llibre anual de
referència del vi català
Des del 2008

La Guia tria “El vi del dia”

Que pot ser blanc, rosat, negre, escumós o dolç, pels lectors de

Un recorregut pel territori per mitjà dels vins elaborats només amb varietats tradicionals i històriques de la vinya catalana.

Per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo producte

Fotografia del Vi del Dia

Lo Peix

Vi blanc

Varietats:
Garnatxa blanca

Elaboració : 
Fermentació i criança amb mares en dipòsit d’acer inoxidable

Celler : 
Solà Clàssic

DOQ. Priorat






Guia 2017:
Puntuació Publicació a la propera Guia 2018 punts (sobre 10).

Què en pensem?

Veremes

No fa gaire us parlàvem d’un altre vi de garnatxa blanca que buscava més frescor que maduresa per mitjà d’una verema una mica avançada; doncs avui us proposem tot el contrari.

És evident que al Priorat fer un vi lleuger i fresc és un disbarat, perquè mai ho serà tant com els seus competidors de qualsevol altra banda.

Tot i així, es pot anar a buscar més frescor, també, avançant la verema una mica, però no és una pràctica habitual, menys encara si parlem de raïm blanc.

Diuen de la garnatxa que és la varietat més ubiqua que hi ha: allà on la plantis, i sempre que no sigui un disbarat a nivell climàtic (com ens passa a nosaltres amb el cabernet sauvignon o el merlot), s’adaptarà a l’entorn i farà un raïm capaç d’expressar aquesta adaptació. Lògicament, com més madur veremis, més expressió d’aquest entorn anirà a parar a dintre de cada ampolla.

Lo Peix, doncs, sembla un vi de raïm molt madur.

No gosaríem dir sobremadurat perquè no es tracta d’un vi dolç, però potser sí d’un raïm que comença a arrugar la pell. El color suggereix això, la concentració d’aromes i la maduresa de la fruita també.

A la boca, a més, és dens, potent i melós, tot i que els cítrics que dominen el final -i s’allarguen d’allò més- fan que acabi sec, amb un toc de mineralitat que ens explica que la vinya està plantada en sòl de llicorella.

Tota aquesta paleta de garnatxes tan diferents us diu que vivim en un país molt ric en diferents expressions del mateix cep. És evident, doncs, que no ens calien les varietats foranes, oi?

 

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?