logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Carrer de les Premses, 12 bis

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Carrer de les Premses 12

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

ELS REPORTATGES

ELS REPORTATGES (15)

Categories filles

D.O. per D.O. Estat actual, per Jordi Alcover

D.O. per D.O. Estat actual, per Jordi Alcover (12)

En Jordi Alcover ens comenta la seva visió actual de cada Denominació d'Origen (D.O.)

Veure articles ...
Valorar aquest article
(1 Votar)
Antecedents bàsics A nivell varietal apliquem els mateixos criteris de la casa, doncs tal i com hem comentat en aquest portal volem parlar de varietats autòctones. Així les més usades en l’elaboració de cava català amb varietat autòctona són el trienni macabeu, xarel·lo i parellada. Per rosat la majoria s’elaboren de trepat. També considerem la garnatxa negra i el monestrell. Quan parlem de cava, per definició atendrem a les següents premisses: Es tracta d’un producte el raïm amb el qual s’elabora es cull poc madur, doncs es precisa un producte de graduació alcohòlica moderada. Les varietats centrals són macabeu, xarel·lo i parellada i en general es presenta en cupatge de les tres. En estat pur, és a dir, sense adició de licor d’expedició i sense sucres afegits, resultarà un producte sec. La segona fermentació en ampolla i el temps de repòs en la cava provocaran que aquest producte, que inicialment no tindria interès gastronòmic, esdevingui quelcom molt gran a mesura que n’augmentem el temps de criança a l’ampolla   A nivell de viticultura és un producte molt agraït, doncs recordem que per elaborar-lo necessitem raïm poc madur, així el viticultor disposa de més marge per collir-lo, evitant situacions inesperades de…
Valorar aquest article
(1 Votar)
Sí, ens agraden els vins catalans. Evidentment si són elaborats amb varietats autòctones no només ens agraden, si no que ens els estimem, doncs són els vins de casa nostra. En ells hi trobem justificació en la seva existència més enllà de la llengua – és a dir, del bon gust que tenen -  doncs a més ens ofereixen autenticitat, concepte territorial, tradició i sentiment de pertinença. És quelcom que es pot entendre, inclús sentir i difícil d’expressar en paraules. Dit això, quan  ens dirigim a la botiga per triar un vi d’entre una oferta molt plural i moltes vegades poc clara amb dificultats podrem aplicar el criteri de tria anterior, doncs la informació que en tenim del vi en l’etiqueta, al marge que aquesta sigui molt bonica i cridi l’atenció, en molts casos es presenta esbiaixada i no s’hi indiquen les varietats amb les què ha sigut elaborat. Molts interessos hi ha al darrera; el primer i més distorsionador és el de la pressió de venda per part de l’elaborador. El segon és la desconeixença del consumidor. El primer alimenta al segon i s’estableix un cercle tancat que des de 12 D.O.’s volem trencar. Així, el consumidor estàndard fa…
Diumenge, 28 Febrer 2016 06:10

EMPREMPTA 12 D.O.’s

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)
    Actualment, la meitat de la vinya plantada a Catalunya és de varietat forana. Als nostres ulls hi ha hagut un excés de confiança en varietats que no són les nostres i que ha desdibuixat l’origen de la nostra vinya. Fem un esforç de divulgació dels vins elaborats amb varietats autòctones, doncs creiem que ara és necessari. I creiem que aquest esforç és just, doncs molts de vosaltres podríeu pensar que el chardonnay, el merlot, el cabernet sauvignon, el pinot noir, sauvignon blanc, chenin, gewurztraminer,  etcètera són varietats autòctones quan no ho són (el corrector ortogràfic del processador de textos m’indica que aquestes paraules no són catalanes i cal corregir-les; deu voler dir alguna cosa, no? ). És aquest el resultat de l’excés d’ús de varietats foranes i d’un màrqueting enganyós però legítim on molts cellers han buscat maximitzar les vendes fent ús d’aquestes varietats per produir en moltes ocasions vins d’alquímia, vins que donen gust a la llengua però que no fan més que desconnectar-nos del nostre propi territori. Donem gràcies a La Guia de Vins de Catalunya perquè des del seu exercici de tast a cegues va adonar-se d’aquest fenomen i no va dubtar a denunciar-ho des…
Dissabte, 27 Febrer 2016 11:16

DO DOQ Priorat

Escrit per
DOQ Priorat Si s’havia establert un concepte de “Clàssic Priorat” en els darrers vint-i cinc anys, està en hores baixes. Aquells vins que eren producte d’una barreja entre vinya vella autòctona i vinya jove forana, que patien d’un excés de concentració i terciaris i d’una indefinició varietal que desorientava a tothom, cada vegada són menys. El Priorat busca frescor i proximitat, sense renunciar als trets característics que sempre l’han definit: mineralitat, potència, grau i fruita assecada al sol. Ara, però, fins i tot hi ha qui aconsegueix que aquesta fruita sigui fresca: tornen les garnatxes joves com la de Scala Dei, els vins de veremes més verdes com ara els del Dominik Huber, canvia l’esperit dels grans vins com succeeix amb el Mas de la Rosa. Molts altres intenten fugir de la llicorella, fent vins de certa alçada procedent de vinya vella plantada en argila. L’avantguarda del Priorat va per aquí, sense renegar de la fusta però sí d’un estil Parker que ja és història.  Per la part més mundana dels vins del Priorat, sovint es ressent del fet que molt del cabernet i del merlot que hi ha plantat hi va a parar allà. És quan apareixen els vins…
Dissabte, 27 Febrer 2016 11:14

DO Terra Alta

Escrit per
DO Terra Alta La collita 2013 no ha estat fàcil per a tots els cellers. Alguns no l’han patit tant i han assolit i superat els nivells d’altres anys, i d’altres no han reeixit amb un raïm que potser no estava a l’alçada. La Terra Alta té un patrimoni varietal espectacular, centrat en garnatxa blanca, carinyena negra i garnatxa negra: no destaca només en blancs, sinó també en monovarietals negres, com ara Finca La Personal (Edetària), Señora Carmen (Vins del Tros), Finca Morenillo (Celler Piñol), que són escassos però excepcionals. Bons vins negres de cupatge també  n’hi ha uns quants, en especial els de Bàrbara Forés, Celler La Fou o Celler Piñol. Si bé el problema varietal no existeix en una dimensió tangible a la Terra Alta, cal preguntar-se perquè Celler Batea fa un vi que es diu Tipicitat. És important pensar al voltant del que els noms dels vins contenen, perquè de fet és revelador. I ja posats a fer, la pregunta és òbvia: què hi pinta la chardonnay en un lloc on hi ha el 80% de la garnatxa blanca plantada a tot el món?   Gandesa, Bot, Corbera, Batea, Sant Salvador d’Horta, La Pobla de Massaluca,etc.. les…
Dissabte, 27 Febrer 2016 11:13

DO Tarragona

Escrit per
DO Tarragona Després de molts anys d’indefinició i d’un intent de centrar el discurs en la sumoll negra per enfrontar el futur amb una idea fixa, sembla que quatre cellers aconsegueixen despuntar. Un d’ells fa temps que té un munt de fe en els seus vins; Mas del Botó hi creu amb tota l’ànima, i els seus vins han demostrat que envelleixen bé. A més, l’evolució en tots aquests anys ha deixat de banda cabernet, merlot i syrah per concentrar-se en les vinyes més velles. Altres dos, Molí de Rué i Mas Bella, sembla que apunten maneres de cara al futur, amb blancs, rosats i negres molt més que dignes o correctes, que són els adjectius que es fan servir quan els vins són dolents de mena: es tracta de vins que estan a un pas de l’excel·lència, perquè de fet per estar-hi de ple dret només cal trajectòria. El darrer, Celler Pedrola, encara no està a aquest nivell, però la millora creixent any rere any el porta a aquest lloc en un parell d’anys. Molta feina per fer per tal de donar sentit a una DO que el busca de fa temps, però que està lligada de mans per…
Dissabte, 27 Febrer 2016 11:10

DO Pla de Bages

Escrit per
DO Pla de Bages Dues coses dibuixen la història de la DO Pla de Bages: la primera, una enyorança d’un passat recent en el qual la vinya hi era molt present fins que el tèxtil es va emportar la mà d’obra. La segona, una replantada que va arrabassar amb bona part del que quedava d’aquest passat. La decisió en aquell moment era clara: calia apostar per un futur dedicat a l’exportació, tenint en compte que climàticament, el Bages s’acosta més a les condicions idònies per plantar les varietats foranes globalitzades. Així, el fet és que és al Bages on els vins de cabernet sauvignon o merlot tenen la regularitat i la qualitat més alta de tot Catalunya.    En blancs, però, es va deixar espai a la picapoll blanca. Ara per ara, tots els cellers la treballen en monovarietal o en cupatge, i ha esdevingut la icona de la identitat dels vins del Bages mentre els cellers anaven preparant els seus racons de recuperació varietal: Abadal amb la seva col·lecció Paisatges 1883 (Mandó i Sumoll), Oller del Mas amb el seu compromís amb la picapoll negre, i Solergibert amb dos vins de sumoll excepcionals que ha preparat des de fa…
Dissabte, 27 Febrer 2016 11:08

DO Penedès 2016

Escrit per
DO Penedès Fa deu anys les coses eren ben diferents pels cellers de la DO Penedès. Encara venia la idea de que els vins del Penedès eren molt més elegants i fins que els de la resta de les contrades catalanes, on la fortor i el grau eren la norma. El secret? La perfecta adaptació dels varietals forans, dels quals havia fet bandera durant tants anys, i que des d’aleshores han proliferat arreu del territori català. És ben cert que el Penedès ha estat la porta d’entrada de tota una manera d’entendre el negoci del vi. El client vol sorpreses? li donarem, doncs: el mercat internacional vol vins semblants als francesos, però més econòmics? No hi ha problema en donar-li. S’autoritzen les varietats i se’n fa vi del que calgui. Aquesta mentalitat va funcionar des dels inicis dels anys 80 fins al final de la primera dècada del XXI, i des d’aleshores les coses han canviat força. Més des dels cellers que des del consell regulador, la realitat s’ha imposat i els elaboradors han pres consciència del que en realitat estava passant: estaven -encara es fa- fent rèpliques d’un material francès, sempre consolidat a un altre preu i amb una…
Dissabte, 27 Febrer 2016 11:02

DO Montsant 2016

Escrit per
DO Montsant La trajectòria fulgurant, però segura, de la DO Montsant des de la seva fundació fa 15 anys, no ha de sobtar ningú: el creixement del número de cellers inscrits ha fet que molts joves tornin a la comarca a treballar en la seva pròpia empresa, i això ha aixecat no només el Montsant, sinó també el Priorat. Si bé a l’inici els vins van ser mal interpretats pels comercials que els venien arreu, ara l’argument comercial ja no es lliga al prestigi de cap altra DO propera. Ara els vins del Montsant tenen entitat pròpia, la gent els consumeix perquè han copsat la seva qualitat i també una relació qualitat-preu normalment avantatjosa pel consumidor. Pel que fa a la gamma alta, han aparegut alguns vins que han esdevingut icones del vi català, com el Teixar o el Pater, grans garnatxes negres velles i especials. També del no res hi ha hagut qui ha fet una gran feina, com ara Acústic Celler. I els cellers cooperatius que fan una tasca impressionant i d’un detall impensable fa vint anys, quan es vinificava tot junt: Capçanes, Masroig, Ulldemolins i Cornudella són quatre pilars sense els quals la DO trontollaria. En els…
Dissabte, 27 Febrer 2016 10:57

DO Empordà 2016

Escrit per
DO Empordà És la gran esperança del futur més proper del vi català, juntament amb Terra Alta i Montsant. L’Empordà ens ofereix la feina impagable de tres cellers, ara mateix, que aposten per les varietats tradicionals en vies de recuperació i per l’exploració any rere any de diferents maneres de vinificar el raïm excepcional d’algunes vinyes velles. Són poques ampolles, sí, però tots els V’dO de Vinyes d’Olivardots, els Microvins de La Vinyeta o els Singulars de Mas Llunes són una via oberta per reinterpretar l’Empordà i la seguretat pel consumidor de que no es perdran aquestes varietats que fan vins excepcionals. D’altres, com Celler Martí Fabra, Cellers d’en Guilla, Celler Can Sais i, amb un tarannà una mica més eclèctic, Celler Arché Pagès, consoliden una tendència creixent cap a la qualitat i la autenticitat dels vins que en fan. UN paràgraf apart mereixen els dolços. Els moscatells clàssics fets, la majoria, pel mètode de l’apagat, és possible que resultin massa dolços pel gust que impera avui en dia: tot i que no s’entén, perquè tot va carregat de sucre al cistell de la compra. Pel que fa a les garnatxes, les de solera són un patrimoni compartit amb la…
Pàgina 1 de 2

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?