logodos12

12D.O.'s Botiga de les Denominacions d'Origen de Catalunya

Adreça:
Carrer Premses, 12

08800 | Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

e-mail:
info@12dos.cat

Telèfon:
605 13 40 30

 x 
Carret buit
 
 

Botiga a peu de carrer

Adreça:
Plaça de les Casernes 11

EMail:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfons:

931 42 72 98 (Botiga)
605 13 40 30 (mòbil)

BOTIGA 12 D.O.'s
Plaça de les Casernes 11

 

08800 · Vilanova i la Geltrú    Barcelona

Diumenge, 28 Febrer 2016 06:10

EMPREMPTA 12 D.O.’s

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

 

 

Actualment, la meitat de la vinya plantada a Catalunya és de varietat forana. Als nostres ulls hi ha hagut un excés de confiança en varietats que no són les nostres i que ha desdibuixat l’origen de la nostra vinya. Fem un esforç de divulgació dels vins elaborats amb varietats autòctones, doncs creiem que ara és necessari. I creiem que aquest esforç és just, doncs molts de vosaltres podríeu pensar que el chardonnay, el merlot, el cabernet sauvignon, el pinot noir, sauvignon blanc, chenin, gewurztraminer,  etcètera són varietats autòctones quan no ho són (el corrector ortogràfic del processador de textos m’indica que aquestes paraules no són catalanes i cal corregir-les; deu voler dir alguna cosa, no? ). És aquest el resultat de l’excés d’ús de varietats foranes i d’un màrqueting enganyós però legítim on molts cellers han buscat maximitzar les vendes fent ús d’aquestes varietats per produir en moltes ocasions vins d’alquímia, vins que donen gust a la llengua però que no fan més que desconnectar-nos del nostre propi territori.

Donem gràcies a La Guia de Vins de Catalunya perquè des del seu exercici de tast a cegues va adonar-se d’aquest fenomen i no va dubtar a denunciar-ho des del primer moment. D’això ara en fa 8 anys. Ens sentim en el deure de continuar fent una tasca en el mateix sentit i fer-vos copsar la importància de la diferenciació entre varietats autòctones i foranes, doncs  esperem que poc a poc aneu raonant aquest concepte i, des de la pràctica, tastant els vins que us proposem, anirem avançant junts en el coneixement de vins i caves catalans elaborats amb varietats autòctones catalanes.

En aquest món on vivim existeixen les modes. La moda actual, i més a l’estranger que a Catalunya, és la de consumir vins que representin el territori d’on provenen i, és clar, els vins elaborats amb varietats autòctones són els únics que poden satisfer aquesta nova demanda mundial. Empeltar el cep amb garnatxa o carinyena pot ésser la solució pel viticultor, doncs no cal arrencar res; només empeltant amb fusta autòctona i esperant 2 anys estaríem produint raïms autòctons que conservarien l’antiguitat de la vinya empeltada.

El mercat exterior, exportació, vol vins originals de la zona d’on provenen. Fa poc, el cap d’un amic que treballa en una empresa alemanya va demanar-li un vi blanc de la seva terra. Sense més el meu amic va anar al supermercat i va comprar un chardonnay. El seu cap, en rebre’l, va fer cara de poca il·lusió tot i agrair el regal, doncs com a coneixedor de vins, no entenia com algú d’un país productor de vins i caves de qualitat li proposava un vi de varietat francesa i  que no representava al seu país. Cal que d’una vegada per totes ens posem les piles i pensar d’on venim, què som i què consumim.

Així, ens sentim en l’obligació de divulgar els vins del nostre país, els autèntics, doncs volem que tingueu la oportunitat de fer cultura dels vins catalans. Els vins de cupatges estranys com per exemple un cupatge de xarel·lo - chardonnay - garnatxa blanca - muscat, als nostres ulls, estan buits d’interès i pensem que no ens cal fer-ne ressò per la senzilla raó que molts d’ells els trobareu fàcilment a qualsevol lloc doncs estan a l’abast de tothom i són consumits massivament. Aquests tipus de vins encaixen massa bé en el patró de consum que per desgràcia actualment impera; un mercat que ens té mal acostumats i provoca que només ens fixem en el nom del vi que ens ha agradat sense atendre a la varietat o varietats amb les què s’ha fet. Us proposem vins directes i autòctons i evitem el càstig excessiu del màrqueting i l’etiqueta bonica on moltes vegades no apareix informació de les varietats que hi ha dins l’ampolla i menys del procés d’elaboració.

Molts dels vins que us proposarem seran diferents a tot els què heu tastat. Nosaltres diem bravo, ja era hora! I si us han agradat més o menys no serà el més important doncs els sabors seran nous perquè, evidentment, no estem acostumats a tastar vins monovarietals elaborats amb varietats autòctones. Aprendrem que “un vi autèntic està per sobre de la nostra llengua” i que potser no serà el que d’entrada ens doni més plaer hedonista però hem d’aprendre a valorar d’altres paràmetres que se sumen a la experiència sensorial tals com territori, tradició, autenticitat i humilitat.

 

La primera suggerència de tast que ens ve al cap és la següent:

Sorra i granit amb coberta vegetal. D’aquesta vinya centenària en surt el vi Masia Carreras Blanc, del Celler Martí Fabra. Vi elaborat de collir alhora  tota aquesta vinya amb les varietats autòctones: Carinyena Blanca, Carinyena Roja, Picapoll Blanc, Garnatxa Roja i Garnatxa Blanca. D.O. Empordà

 

Sota la coberta vegetal sorra i granit. Sant Climent Sescebes.

 

 

Per Sergi Sevé

Llegir 451 vegades
Sergi Sevé

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

L'últim de Sergi Sevé

Trobeu-nos a Facebook

Segueix-nos en Facebook, trobaràs moltes més coses per a tu.

Segueix-nos

DESCOBREIX-NOS  

Call Center

Si ens necessiteu contactar-nos

Truqueu!

vols ajuda?