Més enllà del que tot català port pensar directament com que és perquè promocionem el vi de casa, és perquè hi ha massa poca oferta a les cartes de vins dels restaurant o per inclús fotre al suposat enmig extern que és Espanya el primer motiu és molt més potent i evident, i és perquè som enmig del vinyar català. Estem rodejats de vinya i la menystenim.

Quan sortim de viatge per conèixer altres contrades, la seva cultura, costums acostumem a degustar-ne els plats típics, a visitar els monuments més característics. És  a dir, de cop fem tot allò que hem deixat de fer a casa nostra.

Perquè doncs, quan som a casa nostra, consumim majoritàriament vins de fora?

Quan som visitants volem fer allò que es fa en aquell territori, viure la experiència. Si fóssim coherents a casa nostra ja hauríem d’estar inclús cansats de beure xarel·lo i garnatxa blanca i potser arriba el moment de tenir un moment exòtic degustant un bon verdejo, un bon albariño o un gran tempranillo, i dic bons perquè els que solen córrer en contrades catalanes acostumen a no ser els millors, cosa completament coherent, doncs no som a la zona zero d’elaboració ni de Rueda, ni de Galicia, ni de la Rioja.

Llavors com pot ser que a Catalunya el consum de vi català estigui per terra? El catalanet culte és viatger i demostra generalment u respecte i una sensibilitat extraordinària amb els llocs que visita però demostra ser un autèntic “capullo” pel que fa al seu propi territori. Podria ser per allò de que tot el que es fa fora de casa és millor?

Seny@s, estem envoltats de vinyes i per tant de vins locals. Som a la mateixa localitat on es produeixen els vins i no els consumim? Es un sense sentit. Si volem consum de qualitat el més immediat i fàcil és el consum de proximitat. Llavors perquè és del tot impossible anar de xarel·los en els bars locals, en canvi fàcilment podríem anar de verdejo, o de riojas?

Com diuen els anglesos “It’s your fault”. I el fallo és tan estrepitós com fàcil de canviar, en especial fent allò que ara està tant de moda: consum de km0, respecte pel petit productor, vins de territori … ara només cal que ho fem a casa nostra. I la veritat és que hi sortiríem guanyar en qualitat i coherència doncs el que sí que us puc assegurar és que els productes locals són els més frescos, els que ofereixen més garanties als consumidors de preservar tot allò que el producte ens ofereix a nivell nutricional.

Així que tenim molta feina a fer, molt de país a descobrir i justament és el nostre. Doncs us animo a fer-ho, és fàcil, no cal invertir ni un duro en hotels ni viatges, perquè són els productes de casa els que encara heu de descobrir i el millor, és que ja hi sou

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *