Sona estrany l’enunciat: reclamem vi català al bar o al restaurant tenint en compte que a Catalunya hi tenim 12 denominacions d’origen en les que hi podem trobar vins de tota mena. Des de vins negres, tant potents com molt lleugers, passant pels vins blancs afruitats i secs. Vins rosats amb tot tipus de tonalitat. Escumosos de totes les categories i vins dolços i rancis. Tot i la gran oferta la presència de vi català és del tot minsa.
Sense recórrer a les estadístiques, senzillament des de la feina de posicionament que des de 12 D.O.’s estem fent a la comarca del Garraf des de fa prop de 10 anys en tenim bones dades. No obstant no ens desmotivem, doncs és justament el que veníem a fer i continuem molt motivats i enfeinats al respecte.
A nosaltres no cal que ens ho expliquin. Des de 12 D.O.’s disposem de dos indicadors a partir dels quals obtenim dades directes: La botiga de plaça Casernes a Vilanova i la Geltrú i la petita distribució de vins que realitzem a la comarca del Garraf.
Des de la botiga especialitzada al 100% en vins i escumosos catalans notem una falta de coneixement massa generalitzada pel que fa als vins i varietats de raïm pròpies de Catalunya. Aquest és el primer motiu de preocupació. Qui no sap què té mai ho trobarà a faltar.
Des de la mini distribució que fem a la restauració local notem la falta d’empatia pels vins catalans a la que se suma una falta de pressió per part del client sobre unes cartes de vins extremadament vulgars tenint en compte i repeteixo la gran oferta de vi català existent i que per aquest motiu any rere any surt a l’exportació i que no es queda a casa.